HC Energie Karlovy Vary

Energie v infarktové koncovce přišla o body

HC VERVA Litvínov - HC Energie Karlovy Vary 6:3 (1:2, 0:0, 5:1)
Západočeši v Litvínově vedli, ale o náskok přišli. Celý zápas zelenobílí neprohrávali, až když dokázal Litvínov dvěma trefami v 56. minutě vývoj otočit a připsat si tak tři body. Třetí a poslední branku Energie dal Tomáš Sýkora (na snímku) a dvěma asistencemi se blýskl i Martin Zaťovič. Domácí dokázali vstřelit v posledních pěti minutách čtyři branky, což by mělo být energetikům velkým varováním. Díky porážce Mladé Boleslavi jsou Karlovarští přesto o kousek blíž definitivní jistotě. V neděli jim na ledě posledního celku stačí uhrát alespoň bod.
Tipsport extraliga, OUT9, pá 30.3.2012
Litvínov
Karlovy Vary
6:3
1:2, 0:0, 5:1
Branky a nahrávky: 19. Hujsa (Stříteský, Kubát), 48. Lukeš (Hübl, Majdan), 56. Hujsa (Šlégr, Trávníček), 56. Hübl (Lukeš, Kubát), 58. Trávníček (Hujsa, Šlégr), 60. Hübl (Lukeš) - 8. Pech (Zaťovič), 17. Kumstát (Zaťovič, Pech), 50. Sýkora (Skladaný, Koblasa). Rozhodčí: Jeřábek, Homola - Barvíř, Blümmel. Vyloučení: 7:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3050. Střely na branku: 43:34. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 6:3.
Litvínov: Franěk - Kousalík, Kubát, Jareš, Stříteský, Černošek, Brejčák, Gula, Šlégr - Kubinčák, V. Hübl, F. Lukeš - Majdan, Frolík, Ručinský - Černý, Hujsa, Trávníček - Kafan, Laš, Gerhát
Karlovy Vary: Mensator - Gulaši, Gründling, Gřegořek, Gawryletz, Mocek, Prošek, Lučka - Koblasa, Skuhravý, Kotrla - Kumstát, Pech, Zaťovič - Skladaný, T. Sýkora, Dej - T. Rohan, Mikeska, Kuběna

Komentář k utkání

Do sedmého, předposledního letošního podkrušnohorského derby vstoupil lépe domácí Litvínov. Už ve druhé minutě mu byla po faulu Zaťoviče nabídnuta přesilovka. Ta se ale domácím ani po nadějných akcích Ručinského a Stříteského nepodařila proměnit. Poté byli vyloučeni po strkanici Pech s Gulou. Když byli oba na trestné, hráli hosté velmi dobře. Po návratu obou býků se dostal právě Lukáš Pech se Zaťovičem do akce 2 na 1. Když prvnímu jmenovanému předložil nejlepší střelec play-out puk na druhou stranu, neměl Franěk nárok. Energii vstřelená branka nakopla k velkému tlaku. Západočeši přetavili převahu v branku. Třetí vyloučení Guly v první třetině bylo pro domácí osudné, když objel Zaťovič branku a svou druhou gólovou asistencí našel před brankou Petra Kumstáta, který se střelou za Fraňkova záda neměl sebemenší problém. Do konce třetiny ale vytáhl růžky i Litvínov a v přesilovce se tečí proměnil Martin Hujsa.

Druhá perioda začala lehkým oťukáváním obou stran, Energie nechtěla udělat chybu a ani Litvínov si dobře hlídal zadní vrátka. Vše se ale změnilo v 26. minutě. Mensator špatně vyjel za pukem a proti domácímu Černému se dobře v brance předvedl obránce hostí Roman Prošek. Domácí se tlačili, ale střely mířili buď mimo, nebo je Mensator dobře pohlídal. Obě strany hrály tvrdý a náročný hokej, a tak Majdan s Mockem odcházeli z ledu jen těžce po tvrdých atacích protihráčů. Ani jedna strana nehrála nějak skvělý hokej, až když se v 38. minutě dostal do úniku Hujsa, kterého musel faulovat Pech a tím zavinil trestné střílení pro domácí stranu. Hujsa se ale neprosadil, a tak skončila prostřední část bez branek.

Třetí třetina začala střelou Majdana na Mensatora. Nic vážného a hostující gólman podržel. Pak přišla dvě vyloučení pro Kubáta v řadě. Sotva se totiž domácí hráč vrátil z trestné lavice, už na ní mířil znovu. Rozdíl měřil přesně 13 sekund. Energie ale žádnou akci ve 4 minutách přesilovky nic nepředvedla, a tak přišel logický trest. Psala se 48. minuta, když František Lukeš trefil puk parádně pod horní tyčku. O necelé dvě minutky později na jedné straně trefili domácí tyčku, aby se o devět sekund později z brejku trefil Tomáš Sýkora. Energie tak znovu vedla a vypadalo to pro ni dobře. Ale domácí se nechtěli vzdát a střelu za střelou se blížili k vyrovnání. To přišlo v divoké 56. minutě. Trefil se Martin Hujsa, když dopravil za Mensatorova záda puk odražený od tyče po střele navrátilce Šlégra. Pro hosty ale bylo ještě hůř. Do rychlého úniku se po levé straně dostal Viktor Hübl a 37 sekund po vyrovnání poslal kličkou do středu hřiště domácí do vedení. Celou převahu domácích jak na ledě, tak i v hlavách všech hráčů dokonal o minutu a půl později Michal Trávníček, když dokázal faulovaný v pokleku poslat puk za Mensatora. I když prohrávali hosté o dvě branky, pokusili se s výsledkem něco udělat. S tím měl pomoci i trest pro Jareše v čase 58:34, ale když se Mensator vydal v průběhu přesilovky na trestnou lavici, tak netrvalo domácím dlouho, aby ujel kanonýr Litvínova Viktor Hübl a zavezl puk do branky. Hostující fanoušci si tak ze severu Čech neodvezou nic jiného, než chuťové pohárky oblažené vyhlášenou litvnínovskou klobásou.

Ohlasy trenérů

Viktor Lukeš (HC VERVA Litvínov): Začali jsme tradičně hodně špatně. Chyběla nám agresivita, nešli jsme do branky a dělali jsme hodně chyb. Pak jsme si začali vytvářet šance a důležitý byl gól na 1:2. Pochvalu si zaslouží hlavně Petr Franěk, že nás v první a druhé třetině udržel ve hře.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Zápas se mi hodnotí hrozně špatně. My jsme pětapadesát minut jsme hráli, co jsme chtěli, ale závěrečný kolaps nedokážu vysvětlit.

Související články