HC Energie Karlovy Vary

Předkolo mizí v mlze

HC Verva Litvínov - HC Energie 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Po Mladé Boleslavi nestačili energetici ani na dalšího soupeře ze spodních pater tabulky. Na ledě Litvínova se trápili především s vlastní produktivitou. Zatímco Severočeši i přes vzrůstající formu Mensatora skórovali čtyřikrát, trefa Petra Kumstáta, ke které přispěl i domácí brankář, zůstala osamocena. Trenér Kýhos (na snímku) tak na své bývalé svěřence nevyzrál a ztráta Karlových Varů na 13. příčku vzrostla na 4 body.
Tipsport extraliga, 40. kolo, út 17.1.2012
Litvínov
Karlovy Vary
4:1
1:1, 2:0, 1:0
Branky a nahrávky: 13. Ručinský (Hujsa, Jareš), 33. Gerhát (Kubinčák), 36. Hanzl (Kubát), 59. Ručinský (Černý) - 15. Kumstát (Skladaný, Pech). Rozhodčí: Mikula, Polák - Bláha, Kostka. Vyloučení: 5:7, navíc Gründling (KVA) 10 min. Využití: Bez využití. Diváci: 4355. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.
Litvínov: Volke - Stříteský, Kubát, Jareš, Gula, Kousalík, Pojkar, Skuhrovec, Havelka - Kubinčák, V. Hübl, Hanzl - Černý, Hujsa, Ručinský - Frolík, Jenáček, Trávníček - Majdan, Gerhát, Maxa
Karlovy Vary: Mensator - Gřegořek, Schusser, Lučka, Mocek, Gulaši, Gründling, Prošek, M. Rohan - Kumstát, Pech, Košťál - Zaťovič, Sýkora, Skladaný - Zucker, Klíma, Kotrla - Dej, Mikeska, Kuběna

Komentář k utkání

Litvínov začal lehkým tlakem, ale Mensator nakonec lehké nahození Hübla přikryl. Hned po chvíli se pak trefil Gulaši tvrdou ranou od modré do tyče Volkeho branky. Mensator se hodně zapotil, když v 6. minutě čelil úniku Černého, ale bekhendovou kličku nakonec vyrazil. O chvíli později hledal zadovkou domácí Jareš na kruzích postaveného Hujsu. Energie měla velkou převahu, ale z branky se radovali domácí. Martin Ručinský si vybruslil od mantinelu a bekhendovou přízemní střelou, kterou ještě dokázal opřít o tyčku hostující branky, otevřel skóre utkání. Energetici ale s aktivitou neopadli a odměnou jim bylo vyrovnání. Necelé tři minuty po první brance udělali domácí chybu ve střídání a samostatný únik Skladaného dokázal v branku přeměnit Petr Kumstát. Do konce třetiny se ještě stihl ukázat Mensator proti střelám Ručinského, Jareše, a také nebezpečnému pokusu Černého, který mířil pod horní tyč, kam stihl Mensator dostat své levé rameno.

Druhá část začala početní výhodou pro domácí Litvínov, ale žádnou výraznější akci diváci neviděli. V následujících okamžicích se děly zajímavé věci. Skladanému se nepodařilo proměnit rychlou kombinaci v přesilovce a i následující závar před Volkem řešili domácí vyhozením. Zápas se překulil do své druhé poloviny a domácí zařadili vyšší rychlostní stupeň. František Gerhát využil nabídnutou výhodu a vstřelil druhý gól svého týmu, který se v závěru ukázal jako vítězný. O další tři minuty ještě navýšil náskok Robin Hanzl a se skleslými energetiky to nevypadalo dobře. Do konce třetiny ještě nabídli domácí hokejisté Západočechům dvě přesilovky, ale ty se hostům z města pramenů vůbec nepovedly.

Třetí třetina byla charakterizována blokem vyloučení na straně Energie. Zajímavé šance Hujsy i Hübla však Mensator chytil a udržel tak alespoň teoretickou šanci Karlovarských na snížení. Neuspěla ani trojice Kubát, Kubinčák a Ručinský, kteří na Mensatora zkoušeli všechny možné druhy zakončení. V 52. minutě se s rozdáváním trestných minut dostalo i na domácí a Energie toho málem využila. Svou klasickou střelou z voleje protáhl Volkeho hostující Jan Košťál. Po skončení přesilovky ujel další energetik, konkrétně Mikeska, ale ani on nebyl úspěšnější. Necelé dvě a půl minuty do konce si vzal trenér hostí, Vladimír Kýhos, oddechový čas, a stáhl Mensatora na lavičku. Série střel si za Volkeho cestu nenašla, ale branka přece jen padla. Gólové zúčtování uzavřel svou druhou brankou v utkání Martin Ručinský a zasloužil se o ponechání všech tří bodů v Litvínově.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): Nezačali jsme ideálně, ale podržel nás brankář Volke. Opřeli jsme se o jeho výkon. Do půlky zápasu jsme si moc neuvědomovali, že musíme bránit. Naštěstí jsme dali góly a vedení udrželi. Bylo to vítězství za šest bodů. Musíme na to ale navázat v příštím zápase.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Do utkání jsme vstoupili dobře. Do půlky zápasu jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem. Po zápase jsme počítali šance a měli jsme devět tutových příležitostí. To si myslím, že rozhodlo. V těch chvílích Volke domácí podržel.

Související články