HC Energie Karlovy Vary

Energie na domácím ledě sestřelila Litvínov

HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov 6:2 (1:1, 3:1, 2:0)
Karlovy Vary vyhrály nad podkrušnohorským rivalem o čtyři branky a velkou měrou k tomu přispěl i František Skladaný (na snímku), který byl zároveň vyhlášen nejlepším karlovarským hráčem utkání. Do statistik se zapsala i nová posila, Michal Mikeska. Páteční utkání rozhodla hlavně prostřední část, ve které odskočila Energie na rozdíl dvou branek. Po šesti zápasech bez výhry tak domácí znovu poznali chuť výhry. Další zápas čeká energetiky v neděli doma proti Slavii.
Tipsport extraliga, 14. kolo, pá 21.10.2011, KV Arena
Karlovy Vary
Litvínov
6:2
1:1, 3:1, 2:0
Branky a nahrávky: 13. Pech (Gulaši), 30. Dej (Skladaný), 38. Dej (Skladaný), 40. Kumstát (Pech, Gulaši), 44. Zaťovič (Skuhravý, Mocek), 45. Zaťovič (Mikeska) - 9. Kubinčák (Lukeš, Hübl V.), 35. Hanzl (Stříteský, Kousalík). Rozhodčí: Šindler, Husička - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:6, navíc Přindiš (KVA) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3140. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 6:2.
Karlovy Vary: Salfický (Závorka) – Gulaši, Nosek, Rohan M., Bombic, Mocek, Gawryletz, Parýzek, Přindiš – Košťál, Pech, Kumstát – Mikeska, Skuhravý (C), Zaťovič – Skladaný, Melenovský, Dej – Kuběna, Kupec, Zucker
Litvínov: Volke (Franěk) – Černošek, Trávníček, Ručinský (C), Stříteský, Lukeš, Kousalík, Hübl, Kubát, Gula, Jenáček, Kubinčák, Jareš, Pojkar, Majdan, Frolík, Hanzl, Hujsa, Bojer, Maxa, Brejčák

Komentář k utkání

Energie do zápasu vstoupila s trojicí debutantů na domácím ledě. K Salfickému a Gawryletzovi přibyl i v den zápasu příchozí Michal Mikeska.

Úvodní buly připadlo Energii a Mikeska byl hned po půlminutě v akci. Už v první minutě dostali Karlovarští příležitost přesilovky. Až na Gulašiho dorážku a Skladaného sólo těsně před koncem početní výhody ale diváci příliš akcí z domácích hokejek neviděli. V 6. minutě parádně pokryl Lukešovu dorážku Salfický, čímž potěšil domácí fanoušky v KV Areně. O pár okamžiků později si předal Kuběna puk s Kupcem, který se snažil ještě poslat přihrávku zpátky na svého kolegu, ale Volke si teč pohlídal.

V 9. minutě se poprvé měnilo skóre. Lukeš poslal v přesilovce přihrávku na Vojtěcha Kubinčáka, který chytrou tečí poslal puk za Salfického. Vstřelená branka probudila oba tábory fanoušků. Hra Energie se vyznačovala řadou nepřesností, které přetnula až přihrávka Gulašiho. Ten vyslal do sóla Lukáše Pecha, který střelou mezi betony nedal Volkemu šanci a vyrovnal. Touto brankou rozezněl nejproduktivnější energetik i zbytek stadionu.

Pět minut do konce třetiny se hosté dostali do tlaku, ze kterého dostal domácí až sólem Skuhravý. Dvě minuty před koncem první periody dostali domácí příležitost přesilové hry. Ta byla o mnoho povedenější a akce střídala akci. Pech z úhlu nepřehodil Volkeho betony a úspěšnější nebyl ani Zaťovič.

Druhá část začala šancemi na obou stranách. Žádná však nepřinesla větší vzruch do obranných řad. Ve 25. minutě dostal Skladaný příležitost trestného střílení. To však neproměnil, a prodloužil tak sérii neproměněných nájezdů Energie. Domácí to neporazilo a i nadále pokračovali v tlaku. Ten přetavili v branku ve 30. minutě. Neúspěšný exekutor trestného střílení, František Skladaný, poslal od mantinelu milimetrově přesnou přihrávku přes brankoviště, kde už čekal Rastislav Dej, který dorazil puk za čáru.

Po brance začali vystrkovat růžky znovu i hosté. Pět minut po vstřelené brance Karlovarských bylo znovu vyrovnáno. Robin Hanzl překonal v osobním souboji obránce domácích a v úniku překonal Salfického. Hra se začala přiostřovat a o tvrdé zákroky nebyla nouze. Ve 38. minutě utkání se znovu radovala Energie. Gawryletz vyhodil v oslabení puk tak šikovně, že přistál Skladanému přímo na hokejce. Ten upaloval v situaci 2 na 1 s Rastislavem Dejem, kterému přihrál a ten zavěsil pod horní tyč. To nebylo z domácí strany všechno. Pět sekund před koncem se po přihrávce Pecha prosadil střelou k tyči Petr Kumstát.

Třetí třetinu začali s pukem na holích domácí. První šanci si vytvořila Skuhravého formace, branka z ní však nepadla. Gula byl ve 43. minutě vyloučen za podražení. V přesilovce zasadila Energie pátý zásah. Skuhravý našel od mantinelu Martina Zaťoviče a ten střelou pod horní tyč nedal Volkemu šanci. O necelou minutu a půl později vyhrál Michal Mikeska buly před Salfickým, puk si vzal znovu Martin Zaťovič, projel celé hřiště a znovu rozradostnil tribuny.

Ve 49. minutě se strhla potyčka mezi dvojicí Majdan – Přindiš. Oba hráči zamířili na trestnou lavici a pokračovalo se v plném počtu na obou stranách. Hra se trhala a přibývaly nepřesnosti. Do konce zápasu nabídli domácí Litvínovským tři přesilovky, které ale hosté nevyužili. Domácí dohrávali s pukem na hokejkách a s podporou tribun v zádech.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera (HC Verva Litvínov): Když jsme naposledy vyhráli nad Energií, chtěli jsme se od tohoto zápasu odrazit, ale to se nám nepovedlo. Chtěli jsme dnes po delší době přivézt nějaké body z venku, rozhodla ale druhá třetina, kdy jsme v přesilové hře mohli jít do vedení, ale sami jsme inkasovali.

Martin Pešout (HC Energie Karlovy Vary): Zápas byl do poloviny vyrovnaný. Pak se nám konečně podařilo v domácím prostředí proměnit šance a zaslouženě jsme vyhráli. Po zápase v Boleslavi, kde jsme předvedli tristní výkon, jsme byli v obtížné situaci. Jsem rád, že kluci nepodlehli tlaku a nechali dnes na ledě všechno. Chtěl bych tímto vyřídit od hráčů vzkaz, že děkují divákům za skvělou podporu. Co se týče našich marodů, jejich stav se zatím příliš nezlepšil. Lukáš Mensator bude ještě 14 dní bez ledu, Marek Benda asi 10. Bryan McGregor by má problém s kolenními vazy a mohl by se do tréninku zapojit ve úterý nebo ve středu. Roman Prošek včera zkusil bruslit, ale po dvou minutách musel jít z ledu.

Fotogalerie

Související články

Notes k zápasu | so 22.10.2011

Drobnohled: Posily jsou posilami