HC Energie Karlovy Vary

Oslabení v závěru vzalo Energii body z Liberce

ELH: Bílí Tygři Liberec – HC Energie 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Brankou Davida Noska slibně načaté utkání o důležité body na chvostu tabulky nedovedla Energie do zdárného konce. Přes velké množství šancí hosté další branku nepřidali a zápas ztratili v pětiminutovém oslabení v samém závěru.
Tipsport extraliga, 24. kolo, pá 23.11.2012
Liberec
Karlovy Vary
3:1
0:1, 1:0, 2:0
Branky a nahrávky: 26. Duda (Vlach, Nedvěd), 57. Čakajík (Filippi, Dušek), 58. Duda (Víšek, Šmíd) - 11. Nosek (Pech). Rozhodčí: Homola, Wagner - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 8:8, navíc Polák (KVA) 5 min. + DKU. Využití: 2:1. Diváci: 3474. Střely na branku: . Průběh utkání: 0:1, 3:1.
Liberec: Pinc - Šmíd, Čutta, Čakajík, Derner, Výtisk, D. Kajínek, Štich - Pospíšil, P. Nedvěd, Duda - Víšek, Dušek, Bárta - L. Krejčík, Filippi, Špaček - Jonák, R. Vlach, J. Vlach - Skořepa
Karlovy Vary: Závorka - D. Nosek, J. Drtina, MacDonald, Gulaši, Grman, Gründling, Kloz, Jan Látal - Kumstát, Pech, Zaťovič - J. Doležal ml., Pohl, V. Polák - T. Káňa, Skuhravý, Skladaný - Košťál, Heřman, Zucker

Komentář k utkání

Bílí Tygři už nasadili do souboje s Energií také dvě nejčerstvější posily, do libereckého dresu se nasoukal Tomáš Pospíšil a Radek Duda. V souboji trápících se družstev si však první příležitost k otevření skóre vytvořili hosté. Ze špatné rozehrávky Čutty mohl těžit Pech, jeho svižná střela z mezikruží rozezvučela břevno, Kumstátovi poté při snaze o dorážku na hranici brankoviště puk odskočil od čepele.

Vzápětí se osmělili také domácí, v úvodu střetnutí bylo k vidění poměrně dost střeleckých pokusů. V jedenácté minutě ale slavila Energie, ujal se příklep Davida Noska. Karlovy Vary měly k dispozici dvojnásobnou početní převahu, produktivní zadák už při hře proti čtyřem napřáhl na modré čáře a propálil Pince.

Hra následně ztratila tempo, týmy často neúspěšně přecházely do útočného pásma. Přesto měli Západočeši více ze hry, dvoubrankový náskok mohl hostům vykouzlit Vojtěch Polák, spoluhráč Pohl jej při přečíslení libereckých obranných řad oslovil přesnou přihrávkou. Ale útočník netrefil branku.

Druhá třetina zprvu nudila, ale s přibývajícím časem nabídla velké množství zajímavých momentů. Liberec v čase 25:59 vyrovnal, Závorka vyrazil puk jen k Radku Dudovi, jenž měl metr před brankou jednoduchou úlohu a v novém působišti se ihned uvedl brankou.

Sudí následně rozdali několik dvouminutových trestů na každé straně, při nestandardním počtu hráčů na ledě měli oba brankáři plné ruce práce. Nejprve se činil Pinc, Pechovu kličkovanou u brankoviště dokázal zmařit a za záda nepropustil ani střelu Vojtěcha Poláka z těsné blízkosti.

Na druhé straně mohl domácí poslat do vedení Bárta, obránci jej nechali osamoceného v prostoru mezi kruhy. Liberecký forvard se však šance zalekl, zbrkle vypálil a kotouč se zastavil o gólmanův beton. Severočeši si zahráli i přesilovku pět na tři, v ní však mohli paradoxně inkasovat. Kumstát ze strany najížděl sám na Pince, ovšem střelou mezi betony neuspěl.

Brankář Bílých Tygrů svůj celek podržel také o chvilku později, když protivník opět utekl do protiútoku. Znovu se ocitl v přímém souboji s Polákem, i tentokrát ale zachytil černou pryž do své výstroje, do kabin tak týmy odkráčely za nerozhodného stavu.

Ve třetím dějství diváci dlouho čekali na vážnější brankovou příležitost, s blížícím se koncem utkání ovšem začali diktovat tempo hry především Severočeši. Do vedení se dostali i díky faulu Vojtěcha Poláka, ten namasíroval na hrazení Dernera a obdržel pětiminutový trest. Domácí nabídnutou příležitost zužitkovali, Martin Čakajík trefil švihem od modré čáry přesně.

Domácí si už závěr střetnutí pohlídali, v osmapadesáté minutě ještě pojistil vítězství Bílých Tygrů svým druhým gólem v zápase Radek Duda. Tentokrát ze spodní části pravého kruhu pokořil Závorku bekhendem, Liberec si po vítězství 3:1 připsal teprve třetí domácí vítězství v sezoně.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Dolehla na nás trochu tíha tohoto zápasu, která nám svazovala ruce. Byli jsme málo důrazní v soubojích a poměrně nedisciplinovaní. Tím jsme dostaly Vary do hry. Dnes nás podržel vynikající Marek Pinc, toto vítězství patří hlavně jemu. Jsme rádi, že jsme utkání před domácím publikem zvládli, nicméně čeká nás ještě hodně práce. Chtěl bych klukům pogratulovat, že zápas dokázali vyhrát, i když se jim herně nedařilo. Radek Duda prokázal svou velkou kvalitu a věřím, že to bude potvrzovat i nadále.

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Utkání se mi nehodnotí úplně jednoduše, protože si myslím, že jsme neodehráli špatný zápas a alespoň na bod jsme pomýšleli. Dobře jsme zvládali střední i obranné pásmo, nicméně nemohoucnost našich střelců je už alarmující. Na jeden gól se venku těžko vyhrává. V závěru přišlo nešťastné vyloučení na pět minut a domácí dokázali utkání zlomit ve svůj prospěch. Nezbývá mi než soupeři pogratulovat ke třem bodům.

Související články

Preview k zápasu | čt 22.11.2012

Energetiky hostí poslední tým tabulky