HC Energie Karlovy Vary

Energie vkročila do play-out pravou nohou

ELH: HC Energie - Bílí Tygři Liberec 4:2 (3:0, 1:0, 0:2) Skvěle zvládnutá první třetina, dvě branky Lukáše Pecha a bouřlivá divácká kulisa nasměrovaly Energii k důležitému vítězství v prvním kole play-out. Po výsledku 4:2 vzrostl náskok Karlových Varů na 13. příčku na 7 bodů.
Tipsport extraliga, OUT1, ne 3.3.2013
Karlovy Vary
Liberec
4:2
3:0, 1:0, 0:2
Branky a nahrávky: 2. Doležal (Zucker, Gulaši), 8. Pech (Zaťovič, Nosek), 10. Pech (Gulaši, Zaťovič), 34. Rohan (Gulaši) - 47. Bulík (Čakajík, Nedvěd), 51. Čutta (Bulíř, Jánošík). Rozhodčí: Hribik, Hradil - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:9, navíc Výtisk (LIB) 10 min. za nesp. chování. Využití: 3:1. Diváci: 4120. Průběh utkání: 4:0, 4:2.
Karlovy Vary: Mensator - Nosek, Prošek, J. Látal, Gulaši, Gründling, Kloz, Schusser, Parýzek - Zaťovič "C", Pech, Kumstát - Košťál, Skuhravý, Zucker - Koblasa, Vachovec, Rohan T. - Skladaný, Doležal, Pohl
Liberec: Schwarz (10. Vošvrda) - Čakajík, Výtisk, Čutta, Derner, Jánošík, Šimek, Štich - Duda, Nedvěd "C", Víšek - Pospíšil, Bulík, Kica - Kudrna, Filippi, Bulíř - Vantuch, Dušek, Jonák - Urban

Komentář k utkání

Již v první minutě utkání se Energii nabídla přesilová hra po sekání hostujícího kapitána Petra Nevěda. Domácí šanci využili takřka ihned a po brance Jiřího Doležala, který našel vyražený, nikým nehlídaný kotouč před brankou Schwarze.

Liberečtí odpověděli velkým tlakem před brankou Mensatora. Ten musel hasit několik výrazných šancí. Například pokus Urbana skončil v lapačce domácího brankáře. Na druhé straně se vyskytla po rychle založeném útoku šance opět domácím. Po střele Zuckera mohl dorážet v brankovišti Skuhravý, který se ale nedokázal zorientovat.

Na druhou branku v utkání se přece jen dlouho nečekalo. Kudrna nabídl další přesilovku pro Energii, a ta svojí šanci na zvýšení využila. V 8. minutě se po vyhrané buly dostal ke kotouči Zaťovič, který se rozhodl místo střely nahrát do brankoviště, kde čekal na dorážku Lukáš Pech, který zakončil podél Schwarzova pravého betonu.

Třetí branku utkání přinesla opět formace Lukáše Pecha, která na led byla povolána na další hru v přečíslení. Po střele Zaťoviče přistál zblokovaný kotouč přímo na čepel Lukáše Pecha, který si našel podobný prostor v brankovišti jako při předešlé brance. Ani tentokrát elitní centr domácích nemířil mimo a již v 10. minutě zvýšil náskok domácích o další branku. Tato branka také vedla ke změně brankářů na straně hostí. Schwarze nahradil Vošvrda.

Až 16. minuta nabídla Liberci šanci na drama v zápase. Po vyloučení Zaťoviče už to vypadalo, že hosté zvládnou vhazování a podaří se jim založit souvislý tlak. Hra se vzápětí srovnala, Duda byl totiž vyloučen za hrubost. Necelou minutu na to šel poté Liberec dokonce do počtu tří hráčů na ledě. Tyto neproměněné přesilové hry také uzavřely první třetinu.

Vstup do druhé třetiny byl už o něco lepší pro Tygry z Liberce. Od samého hvizdu se usadil celek ze severu Čech v útočném pásmu, kde začal kombinovat. K vyložené šanci se ale nedostal. Napomohlo k tomu i časté přerušování hry. Oživení přesto přišlo v 25. minutě. Michal Vachovec si vynutil samostatný nájezd. Jeho koncovku mezi betony ale Vošvrda vystihl.

Ve 28. minutě měl na své čepeli Jánošík šanci snížit. Jeho dorážka ale mířila hodně vysoko. Liberec si dále vytvořil tlak, který vyústil vyloučením Pecha. Dostalo se i na střely. Sebevědomý Mensator ale všechny s přehledem zlikvidoval. Tyto zákroky jakoby domácí znovu nakoply. Energie se v polovině druhé třetiny vrátila do tempa a opět to byl Vošvrda, kdo musel čelit častému ohrožení své branky. Tento nápor a časté brejky vygradovaly až v branku, kterou ve 34. minutě vstřelil po dorážce Tomáš Rohan. Liberec po inkasovaném gólu dokázal několikrát ohrozit branku Mensatora. Ke kýženému snížení to však nevedlo.

Do třetí třetiny opět vstoupil aktivněji Liberec. Jeho zamknutí útočného pásma ale nevedlo ani nyní k nebezpečné střele a naopak se naskytla šance Skuhravému, který po brejku a následné přihrávce na modrou prověřil Vošvrdu. Brankář hostí podržel svůj tým i v následující hře v oslabení.

Bílí Tygři se přece jen snížení dočkali. Ve 47. minutě stál na konci akce Tomáš Bulík. Ten v přesilové hře dostal na vzdálenější tyč učebnicovou přihrávku a jen s nastrčenou čepelí doklepl za záda Mensatora. Tato branka vedla k zvýšení pohybu na straně host, většímu tlaku, ze kterého vyplynul i nedovolený zákrok Proška. Dvě vteřiny po vypršení trestu karlovarského obránce dokázal Jakub Čutta mezi Mensatorovy betony propasírovat přízemní střelu.

Poslední minuty utkání byly vyhrocené. K vidění byly důraznější souboje o kotouč na obou stranách, obránce Výtisk obdržel osobní trest, na obou stranách museli také zasahovat brankáři. Například Nosek tři minuty před koncem musel zachraňovat kotouč na brankové čáře. V čase 58:15 byl odvolán z branky i Vošvrda, a hosté si tak chvíli zahráli power-play. K vidění už ale byla pouze šarvátka po odpískání závěrečného hvizdu.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Pro nás začalo utkání výborně. Tři přesilovky a hned tři branky. Jenom se potvrdilo, že v domácím prostředí máme dobré první třetiny. Před druhou třetinou jsme si řekli, že musíme hrát stále stejně a povedlo se nám přidat čtvrtý gól. V poslední části na nás bylo opět znát, taková ta bojácnost, že bychom mohli vyhrát. Tím jsme si cestu k vítězství značně zkomplikovali. Dovolili jsme hostům dvakrát snížit, i když to bylo v přesilovkách, tak jsme měli být daleko důslednější. Nicméně teď jsme rádi, že se nám podařilo utkání vyhrát. Chtěl bych vyzdvihnout výkon Lukáše Mensatora, který po svém návratu do branky chytá výborně.

Milan Černý (Bílí tygři Liberec): Je to jednoduché. Zápas jsme si prohráli v prvních deseti minutách, kdy jsme udělali tři fauly a domácí nás potrestali. Následujících minutách jsme už tahali za ten kratší konec provazu. Podařilo se nám vyhrát akorát třetí třetinu a to je prostě málo. Myslím si, že kdybychom měli lepší začátek, tak utkání mohlo skončit jinak.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 3.3.2013

Mensator: Přesilovky sehráli kluci ukázkově

Preview k zápasu | so 2.3.2013

Play-out startuje zostra, přijíždí Liberec!