HC Energie Karlovy Vary

Energie po prohře dopadla až na dno

HC Energie Karlovy Vary – Bílí Tygři Liberec 1:3 (1:0, 0:1, 0:2)
Špatně dopadl pro Energii nedělní zápas s posledním celkem tabulky z Liberce. Bílí Tygři v první třetině jasně nestačili na domácí Energii, která ale bohužel k brance Lukáše Pecha z druhé minuty už další zásah nepřidala. To Liberec se o přestávce vzchopil a v druhé periodě srovnal krok. Když se pak ve 45. minutě trefil Urban, vypadalo to se špatně hrajícími energetiky špatně. Když pak hostující brankař Pinc ustál i závěrečný tlak a Michal Bulíř z úniku překonal Závorku, bylo rozhodnuto. Energie střídá Liberec na chvostu tabulky.
Tipsport extraliga, 37. kolo, ne 6.1.2013
Karlovy Vary
Liberec
1:3
1:0, 0:1, 0:2
Branky a nahrávky: 2. Pech (Drtina) - 28. Čakajík (Filippi), 45. Urban (Bortňák), 58. Bulíř (Filippi, Víšek). Rozhodčí: Homola, Souček – Rozlílek, Pešek. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 3203. Střely na branku: 28:25. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Karlovy Vary: Závorka - Nosek, J. Látal, Drtina, Gulaši, Gründling, Grman, Prošek, Kloz - Vachovec, Skladaný, Zaťovič, Pech, Košťál, Skuhravý, Bicek, Polák, Pohl, Doležal, Heřman, Zucker.
Liberec: Pinc - Čakajík, Jánošík, Vitásek, Výtisk, Ulrych, Čutta, Štich - Bárta, Dušek, Víšek, Galamboš, J. Vlach, Filippi, T. Urban, Duda, Vantuch, Bulíř, Bortňák, Kica, Krejčík.

Komentář k utkání

Před úvodním hvizdem si vychutnal potlesk slušně zaplněné KV Areny Václav Skuhravý, jež nastoupil ke svému sedmistému zápasu a převzal z rukou generálního manažera Miroslava Vaňka výroční dres.

Utkání samotné načal už ve 2. minutě hostující Duda. Zbytečně fauloval ve středním pásmu a nabídl domácím přesilovou hru. Energii se ale nedařilo dostat do pásma. Z ničeho nic však našel Drtina nádhernou křižnou přihrávkou Lukáše Pecha, a ten otevřel skóre. O chvilku později se blýskla Skuhravého formace. Hned dvakrát nebezpečně pálil Pohl. Hosté se dostávali do hry především vinou nepřesností karlovarských obránců. V 11. minutě byl již podruhé v zápase vyloučen Duda. Energie sehrála tuto přesilovku o poznání lépe. Výraznější brankovou příležitost si ale nevytvořila. Naopak Duda, vracející se z trestné lavice prchl domácí obraně. V tváří tvář Závorkovi však ani nadvakrát úspěšný nebyl. V závěru úvodního dějství ještě putoval k časoměřičům Čutta. Jeho spoluhráči však oslabení ubránili skvěle. Za zmínku stála snad jen Grmanova dorážka, kterou efektně vykopl brankář Pinc.

Hned v úvodu druhé třetiny napálil Čakajík svůj projektil přímo do tváře Noska, který zůstal ležet na ledě. Nakonec však odjel na střídačku po svých. Liberec poté přebral aktivitu a byl lepším týmem. Vytáhlý Vantuch se prezentoval pohlednou akcí. Jeho zakončení ale postrádalo přesnost. Zanedlouho se puku chopil Pech, krásně zakroužil útočným pásmem a naservíroval puk Skladanému. Ten byl ale svou šancí zaskočen a neproměnil. Ve 26. minutě odjel na trestnou lavici domácí Drtina za držení. Hosté nabídnutou početní výhodu využili bleskurychle. Martin Čakajík ukryl svou střelu od modré za své clonící spoluhráče a překonal karlovarského brankáře. Tygry vstřelená branka nakopla. Najednou vyhrávali souboje hostující hráči a všech kotoučů byli dříve. V polovině střetnutí měl tutovou šanci Vachovec. Samostatný únik však vyřešil pouze střelou do Pincovy výstroje. Nemalé starosti nadělal Závorkovi obránce Kloz, když nešťastně kopl puk na vlastní bránu.

Poslední dvacetiminutovku zahájily oba týmy ve svižném tempu. Na jedné straně pálil nebezpečně Víšek, na druhé to zkoušel agilně hrající Vachovec. První formace Energie poté několikrát zaměstnala Pince, avšak neúspěšně. Ve 45. minutě propadli domácí ve středním pásmu a Liberec využil nabídnutou šanci parádně. Přečíslení dva na jednoho zakončoval do poloprázdné branky Tomáš Urban. Domácí hráči byli po inkasované brance jako opaření a hráli v křeči. Severočeši svůj hubený náskok v pohodě bránili. Další brejk hostí zastavil až fantastický zákrok gólmana Závorky. Velký závar v hostujícím brankovišti vyřešil společně s Pincem i ležící obránce Čutta. Znovu se tak potvrdilo nepsané sportovní pravidlo nedáš - dostaneš. Michal Bulíř obdržel nahrávku do jízdy a blafákem překonal bezmocného Závorku. Trenér Žemlička si vzal ještě oddechový čas, odvolal svého brankáře a pokusil se o zázrak. Ke slušné střele se ještě dostal Grman, Pinc byl bohužel pro domácí opět proti. I díky skvělému výkonu svého brankáře zvítězili hosté z Liberce a odvezli si z lázeňského města cenné tři body. Hvězdami zápasu byli vyhlášeni Martin Čakajík z Liberce a Lukáš Pech z Karlových Varů.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary): Bohužel jsme nezvládli dva poslední zápasy. Jak v Chomutově, tak tady doma s Libercem jsme dokázali vstřelit vždy jen jeden gól.Zápas byl od nás celkem solidně rozehraný. Ve druhé třetině jsme měli dvě velmi dobré šance, které jsme zase bohužel neproměnili. Liberec bojoval, makal a byl o ten kousek lepší. Nás teď nečeká nic lehkého, těmito zápasy jsme se dostali dolů ještě více, než jsme byli. Musíme se semknout a předvést bojovné výkony jako předvedl Liberec u nás. Vzhledem ke konci výluky v NHL u nás končí obránce MacDonald, ale on už nehrál posledních pět zápasu kvůli zranění, takže jsme v posledních zápasech pracovali i bez něj. Pro nás to velký význam tedy mít nebude.

Milan Černý (HC Bílí Tygři Liberec): Vrátili jsme se k poctivé hře dozadu, kterou jsme hráli v šesti, sedmi zápasech zpátky, vyjma těch posledních dvou, ale vždy jsme bodovali jen po jednom bodu. Mužstvo si uvědomilo, že je potřeba hrát dobře odzadu, kde jsme se od posledního zápasu markantně zlepšili. Naše vítězství se odvíjelo i od výborného výkonu Marka Pince. Dovedlo nás k vítězství vyloženě kolektivní úsilí. Ukončení výluky v NHL vítáme. Sice přicházíme o pilíř zadních řad Láďu Šmída, který však delší dobu nehrál kvůli zranění, takže to nijak výrazně nepocítíme. Jsme však rádi, že výluka končí i když mužstva, která hráče z NHL měla již nahrála určitý počet bodů. Výluka měla pro nás skončit, tak o měsíc dříve a jsem přesvědčen, že jsme bodů mohli mít více. Zápasy, které byly vyrovnané vždy rozhodovali v náš neprospěch většinou hráči z NHL.

Fotogalerie

Související články

Preview k zápasu | so 5.1.2013

Energie znovu vyzve poslední celek tabulky