HC Energie Karlovy Vary

Energie zničila Kladno a dál stoupá tabulkou

HC Energie - Rytíři Kladno 6:1 (2:0, 1:0, 3:1)
KV Arenou po dlouhé době zase jednou běžela mexická vlna. Důvodem bylo přesvědčivé vítězství domácí Energie nad kladenskými Rytíři. Stejně jako v pátek se energetici prezentovali důslednou defenzivou a efektivní koncovkou, navrch přidali řadu pohledných individuálních akcí. Energetici mají z víkendu plný bodový zisk a odpoutali se od poslední příčky.
Tipsport extraliga, 10. kolo, ne 6.10.2013
Karlovy Vary
Kladno
6:1
2:0, 1:0, 3:1
Branky a nahrávky: 2. Dlouhý (Gulaši, Vachovec), 20. Zaťovič (Vachovec), 27. Vlach (Parýzek), 49. Zaťovič (Drtina), 56. Koblasa (Vlach, Parýzek), 59. Zucker (Kubka) – 53. Doudera (Patera, Havlíček). Rozhodčí: Hodek, Turčan – Podrazil, Zavřel. Vyloučení: 6:4, navíc Chábera (KLA) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 3217. Střely na branku: 18:23. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 6:1.
Karlovy Vary: Závorka – Kubka, Bičánek, Šmach, Drtina, Parýzek, Gulaši – Hovorka, Hruška, Zaťovič – Koblasa, Vlach, Doležal – Zucker, Vachovec, Dlouhý – Tomeček, Balán, Kytnár
Kladno: Chábera (od 27. Cikánek) – Kaberle, Černošek, Doudera, Majeský, Jankovič, Procházka, Gutwald – Eberle, Patera, Tenkrát – Rudovský, Dragoun, Treille S. – Havlíček, Kuchler, Dalecký – Machač, Lukáč, Strnad

Komentář k utkání

Hráči domácího celku byli od začátku zápasu aktivnější, tlačili se před Cháberu, a byli za to brzy odměněni. Semdesát čtyři sekund po zahájení duelu se k odražené střele Gulašiho dostal Radek Dlouhý, a z první prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Hosté se snažili odpovědět, Paterovu střelu od modré ale Závorka vyrazil, a neuspěl ani Doudera. Nebezpečnější byly útočné nájezdy energetiků. Vlach ale z levého křídla Cháberu neprostřelil. V 11. minutě byl vyloučen Treille a Karlovarští dostali šanci zahrát si v početní výhodě. Nic závratného ale nevymysleli, naopak mohli inkasovat. Tenkrát vyslal do úniku Eberleho, jehož šanci však zneškodnil Závorka.

O chvíli později si vyzkoušeli přesilovou hru i Rytíři. Největší šanci měl aktivní Eberle, který se dostal až před Závorku, v rozhodující chvíli mu ale puk sjel z čepele. Hosté byli v následujících minutách víc ve hře, na obranu Energie však recept nenašli. Nepomohlo jim ani vyloučení Doležala v 17. minutě. To Karlovy Vary dokázaly svou další přesilovku využít. Zatímco se obránci Kladna v brankovišti věnovali masáži hráčů soupeře, objel nikým nehlídaný Martin Zaťovič branku, a zasunul kotouč do sítě.

Hosté vstoupili do druhého dějství aktivně, k žádné vyložené šanci se ale nedostali, a se střelami z větší vzdálenosti neměl Závorka mnoho problémů. Ve 27. minutě nahodil z velkého úhlu puk na branku Roman Vlach, a nejistý Chábera ho pustil za svá záda. Po tomto momentu ho ve svatyni Rytířů nahradil Lukáš Cikánek. Nedlouho poté se na druhé straně dostal k nadějné střele Rudovský, Energii však tentokrát zachránila tyčka.

V polovině zápasu byl na trestnou lavici poslán Dragoun, domácí si vytvořili slušný tlak, navýšit skóre se jim ale nepodařilo. Se svou akcí neuspěl ani Vlach, jehož ránu z mezikruží zastavila branková konstrukce. Závěr třetiny patřil Rytířům, jejich tlak v útočném pásmu ale k ničemu nevedl. Karlovarští padali do střel, obětavě bránili, a navíc je podržel výborný Závorka. Po čtyřiceti minutách tak platil stav 3:0.

Kladenští se snažili snížit a zkusit nějak zápas zdramatizovat, obránci Energie ale odváděli svou práci dobře. Karlovarští v poklidu bránili, a vyráželi do nebezpečných protiútoků. Ve 49. minutě vyslal Drtina při vlastním oslabení do úniku kapitána Martina Zaťoviče, který poslal puk mezi betony Cikánka do sítě počtvrté. Kladno se ale nevzdalo, a snažilo se vstřelit alespoň čestný gól. Podařilo se to v čase 52:02, kdy Milan Doudera tečoval střelu od modré čáry.

O tři minuty později se ale do černého trefili znovu domácí. Vlach našel před brankou Petra Koblasu, a ten se nemýlil. Těsně před koncem si navíc s obranou soupeře pohrál David Zucker, dostal se až před brankáře, a stanovil konečný stav zápasu na 6:1.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary): Jsme šťastní, že máme 3 body z tohoto zápasu a 6 bodů z tohoto víkendu. Před zápasem jsme nečekali nic jednoduchého, trpělivě jsme ale čekali na své šance a proměnili je. Naše hra je založená na velké obětavosti a důrazu v předbrankovém prostoru a hráči dnes toto plnili do posledního puntíku.

Zdeněk Vojta (Rytíři Kladno): Musím domácím poblahopřát k velmi dobrému výkonu, vyhráli dnes zaslouženě. My jsme totálně propadli a je mi až trapně za to, co jsme tu dnes předvedli.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 6.10.2013

Kubka: Těžíme hlavně z jednoduchosti!

Preview k zápasu | so 5.10.2013

Energie v dalším domácím duelu vyzve Rytíře