HC Energie Karlovy Vary

První utkání nové sezóny Energii nevyšlo, radovala se rozehraná Slavia


HC Slavia Praha - HC Energie Karlovy Vary 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
A-tým karlovarské Energie odehrál své první přípravné utkání proti svému největšímu konkurentovi z úspěšných finálových let, HC Slavii Praha. Nikoli však v O2 Areně, ale v pražském Edenu, kam se Slavia po svém sestupu vrátila. Zatímco domácí měli už jeden zápas za sebou, energetici se teprve rozehrávali, ale i přesto zpočátku soupeři zdatně sekundovali. Dvakrát vyrovnali, ale ve třetí třetině se Slavia odtrhla a utkání dovedla k vítěznému konci. Slávisté dorazí během přípravy k odvetě do lázeňské metropole ve čtvrtek 13.8 a den poté energetici přivítají také ruský Amur Chabarovsk.
Příprava na sezonu, příp., čt 6.8.2015
Slavia
Karlovy Vary
5:2
1:1, 2:1, 2:0
Branky a nahrávky: 5. Jiránek (Petira, Micka), 25. Robinson (Čermák), 37. Markovič (Hruška), 49. J. Doležal (Jedlička), 59. J. Doležal (Jedlička, Drahorád) – 13. Zadražil (V. Tomeček), 32. Vachovec (Zadražil, J. Tomeček). Rozhodčí: P. Würtherle – Frodl, Špůr. Vyloučení: 6:4. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.
Slavia: Hylák (Frodl) – Kolařík, Drahorád, Hraško, Punčochář, Petira, M. Hruška, Špaček – Čermák, Kašpařík, Robinson – Micka, Jiránek, Markovič – T. Doležal, Tomek, Ondráček – J. Doležal, Jedlička, Červený – Veselý.
Karlovy Vary: Habal (Závorka) – Gulaši, Benák, Sičák, Weinhold, Deyl, J. Tomeček – Rachůnek, Marosz, D. Hruška – Vachovec, Zadražil, V. Tomeček – Gorčík, Kverka, Koblasa – Gríger.

Komentář k utkání

Na to, že se v Edenu hrál jen přípravný zápas, začaly oba celky v poměrně slušném tempu. Do zakončení se více tlačili domácí borci, a slávističtí příznivci tak na úvodní branku nemuseli dlouho čekat. Už po čtyřech minutách hry zapadl kotouč do sítě po Petirově střele, kterou před brankovištěm tečoval Tomáš Jiránek.

Radost z vedoucího gólu však po polovině třetiny vzal sešívaným Matěj Zadražil. Ten dokázal využít chyby v obraně a poté, co dostal ideální pas, ranou z bezprostřední blízkosti nezklamal. Sešívaní ale měli dále mírně navrch, především díky dvěma přesilovým hrám. Ty ovšem využít nedokázali a z branky se nemohli radovat ani po pohledné akci, kterou vedl Kanaďan Robinson.

Když pak v samém závěru periody Čermákovo nahození zastavila vnější tyč, bylo jasné, že oba týmy do kabin odkráčí za nerozhodného stavu.

Po návratu na led byl k vidění podobný hokej – hrálo se ve svižném tempu, které diktovali slávisté. Habal tak měl v brance Karlovarských více práce. Při pokusu Doležala měl namále, dotírající forvard však ani nadvakrát neuspěl. Vedení vrátil domácím až Nathan Robinson. Toho do samostatného úniku poslal Čermák, jenž zachytil nepřesnou rozehrávku Energie. Kanaďan ve službách pražského klubu zacílil přesně mezi betony.

Obě mužstva pokračovala hodně bojovně a odhodlaně. Následná šance Západočechů ztroskotala na nepřesně mířené ráně, příležitost sešívaných zase na nedůrazu v podání Doležala, jehož dorážky Habal do jedné zastavil. O slovo se tak znovu přihlásila Energie. Pohlednou akci dokázal po pasu do volného prostoru ve vyrovnací branku přetavit Michal Vachovec.

Neuběhlo ani pět minut a domácí se znovu dostali do vedení. Gólovou akci nastartoval Milan Hruška střelou, jež se zastavila až o brankovou konstrukci. Po odrazu o tyčky se ke kotouči dostal Jaroslav Markovič, který neměl problém propálit dezorientovaného muže s maskou.

Karlovy Vary od úvodu závěrečné periody šly hodně odhodlaně za vyrovnáním. Střely hostujících borců ale jen zvyšovaly Hylákovo sebevědomí, který působil stále jistějším dojmem. Do útoku se tak opět mohli vydat borci v sešívaných dresech. Ti už byli o poznání úspěšnější, Jiří Doležal svou střelu poslal přesně do horního rohu a navýšil vedení Slavie na 4:2.

I přestože se energetici hodně tlačil do útoku, branky už se nedočkali. Závěr zápasu ještě okořenila menší strkanice Doležala s Gorčíkem. Kosmetickou úpravu výsledku nakonec obstaral Jiří Doležal, který tak vsítil svou druhou branku v zápase.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Slavia Praha): „Ve srovnání se zápasem v Jihlavě jsme rozhodně podali lepší výkon. Máme nově tvořící se mužstvo, takže souhra ještě není taková, jak by jsme si ji představovali. Spokojení jsme s výsledkem zápasu i s předvedenou hru. Hráči už si plnili věci, které po nich v tréninku chceme.“

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): „Byl to pro nás první zápas, prvních pět minut jsme se úplně hledali. Pak už jsme hráli dobře na kotouči, byli jsme aktivní. Utkání určitě rozhodla efektivita zakončení. S příležitostmi jsme nenakládali úplně tak, jak bychom měli.“

Související články