HC Energie Karlovy Vary

Tři body z Edenu pojistily druhou příčku

HC Energie - HC Slavia Praha 1:3 (1:0, 0:0, 0:3)
Karlovarští hokejisté poprvé v probíhající baráži dokázali bodovat na ledě soupeře, když v Edenu porazili pražskou Slavii 3:1. Začátek utkání se energetikům příliš nevydařil, ale zásluhou Marosze, Kůse, Rachůnka ve třetí třetině otočili stav utkání a po těžkém boji odváží z Prahy tři body.
Tipsport extraliga, BAR8, pá 15.4.2016
Slavia
Karlovy Vary
1:3
1:0, 0:0,0:3
Branky a nahrávky: 16. Markovič (Vas) – 44. Marosz (Rachůnek, Svoboda), 45. Kůs, 60. Rachůnek. Rozhodčí: Pešina, Polák – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3548.
Slavia: Hylák – M. Hruška, Knot, Krstev, Andrlík, Hraško, Pavlin – Mikulík, Šafránek, D. Hruška (C) – Ondráček, Tuominen, Jiránek – Čermák, Vas, Markovič – Bahenský, Kašpařík, Micka – Andres
Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Gulaši, J. Tomeček, Dvořák, Redlihs, Baránek, Weinhold – Vachovec, Skuhravý, Huna – Koblasa, Kůs, Haščák – Rachůnek, Marosz, Svoboda – T. Rohan, V. Tomeček.

Komentář k utkání

Oba týmy vstoupily do třetího vzájemného střetnutí v baráži velmi aktivně. Více ze hry však měli domácí, kteří svého soka nepouštěli do větších šancí a sami hrozili před Závorkou poměrně hodně. Ve 4. minutě střílel v situaci dvou proti dvěma Markovič a po jeho ráně zazvonila levá tyč hostující svatyně.

Branky se tedy zaplněné ochozy zimního stadionu v Edenu dočkaly až v 16. minutě. Gulaši nejprve zblokoval střelu od modré a vleže vyklepal puk z výstroje. Volného kotouče si ale nejrychleji všiml Vas, který našel u pravé tyčky Závorkovy klece úplně volného Jaroslava Markoviče, jenž neměl problém trefit se z první mezi tři tyče.

O minutu později nechybělo mnoho a Slavia mohla jít do dvoubrankového vedení, jenže Závorka si s Tuominenovým samostatným únikem poradil, a tak platil v Edenu po dvaceti minutách stav 1:0.

Vstup do druhé třetiny měli lepší hosté, kteří si plně uvědomovali důležitost duelu. Velkou šanci měl Skuhravý, jenž se probil do brankoviště a snažil se z otočky vystřelit. Puk mu sice sjel z čepele, ale i tak pomalu klouzal do branky a Hylák jej musel na poslední chvíli přikrýt lapačkou.

A brankářská jednička sešívaných se zapotila i při následující karlovarské přesilovce. Nejprve si Hylák dokázal poradit s nebezpečnou střelou Gulašiho a o poznání větší práci měl krátce nato, když zlikvidoval po rychlém přesunu Maroszovu střelu z první mířící do horního rohu poloprázdné klece slávistů.

Slávisté se ovšem nenechali zahanbit a Mikulík trefil z rychlého brejku břevno klece hostů. A ani ne minutu nato jeli červenobílí ve třech proti jedinému obránci, dostali se ale moc blízko k Závorkovi, který si nakonec dokázal poradit se Šafránkovou střelou bekhendem.

Těsně před koncem periody se domácí fanoušci pořádně zapotili, protože se hosté málem dočkali vyrovnání. Huna jen tak lehce nahodil puk na Hylákovu branku, tomu puk ale trestuhodně vypadl a následná dorážka útočníka Západočechů skončila na tyčce. Do kabin tedy odcházeli spokojenější Pražané.

Třetí dvacetiminutovku začali opět lépe Karlovarští, kteří při přesilové hře skvěle rozebrali slávistickou obranu. Na Hunu už zívala téměř prázdná Hylákova svatyně, ale útočník hostů nejprve nedokázal zvednout puk přes Hylákův beton a záhy, když už měl bránu úplně prázdnou, trefil tyčku.

Vyrovnání se však Vary přeci jen dočkaly. Svoboda jel sám na branku, Hylák ho ale vychytal. Hosté však agresivně celou situaci dohráli, chvíli už se sice zdálo, že Hylák schová puk do lapačky, ten ale nakonec vypadl šťastně pro Rostislava Marosze, jenž srovnal stav utkání. A jen o minutu později předvedl ohromnou hrubici domácí Hraško, který naprosto nezvládl rozehrávku, nabil Jaroslavu Kůsovi, a ten střelou mezi Hylákovy betony otočil vývoj skóre.

Slávisté ale i přes nenadálou ztrátu vedení dál bojovali. Markovič při přesilové hře překvapil Závorku střelou z ostrého úhlu, ale podruhé v zápase jen rozezněl tyčku. Na druhé straně jeli Svoboda s Maroszem ve dvou proti jednomu, Marosz udělal kličku i Hylákovi, když ale chtěl zakončit do prázdné klece, puk mu přeskočil čepel.

V závěru utkání zkoušeli domácí ještě hru bez brankáře, při níž si vytvořili spoustu šancí. Žádný ze slávistických pokusů však v brance hostů neskončil. Do prázdné slávistické klece se naopak trefil Tomáš Rachůnek, jenž zpečetil pro hosty velmi důležité tříbodové vítězství.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Slavia Praha): „Jsme zklamaní, protože zápas jsme měli rozehraný velmi dobře. V první třetině jsme byli lepším a aktivnějším týmem. Proměnili jsme přesilovku, to ale bylo z naší strany bohužel všechno. Ve druhé třetině soupeř převzal iniciativu, ale přesto jsme si udrželi jednogólový náskok. Hosté měli spoustu šancí a za vyrovnáním si šli. Nakonec se jim podařilo dotlačit puk do sítě po jedné ze skrumáží, druhý gól jsme jim nabídli sami po hrubé chybě v rozehrávce. Soupeř si výsledek dobrou defenzivní hrou pohlídal. Už podruhé jsme ztratili zápas v poslední třetině, ukazuje se rozdíl mezi extraligou a první ligou. Nic nevzdáváme a budeme bojovat dál - v neděli nás čeká nové utkání.“

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): „Věděli jsme, že nás bude čekat těžký zápas. První třetinu nás Slavia zatlačila a dala nám gól z přesilové hry. Ve druhé třetině jsme měli několik příležitostí a mohli jsme srovnat. Důležitý moment byl ve třetí třetině, kdy jsme dali rychlé dva góly. Jsme rádi, že jsme to tady dnes uhráli. Ještě je ale ve hře spousta bodů, takže každý další zápas bude klíčový. “

Související články

Preview k zápasu | čt 14.4.2016

Na Slavii přímý souboj o druhé místo