HC Energie Karlovy Vary

Jedna dobrá třetina na body z Edenu nestačila

HC Slavia Praha - HC Energie 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Ve druhém kole baráže padli karlovarští hokejisté na ledě slávistů, a bodově se tak s nimi ve čtyřčlenné skupině srovnali. V Edenu předvedla Energie extraligový výkon pouze v první třetině, kdy sešívané vysoko přestřílela. V dalším průběhu už byli aktivnější domácí, kteří kromě nebezpečného útoku předvedli i precizní obranu. O oba karlovarské góly se postaral Marcel Haščák.
Tipsport extraliga, BAR2, pá 1.4.2016
Slavia
Karlovy Vary
4:2
1:1, 1:0, 2:1
Branky a nahrávky: 4. Tuominen (Jiránek), 29. Šafránek (D. Hruška, Mikulík), 52. Knot (Tuominen, D. Hruška), 60. Pavlin (Bahenský) – 18. Haščák (Svoboda, Sičák), 54. Haščák (Skuhravý, Sičák). Rozhodčí: Šír, Horák – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 3483. Střely na branku: . Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Slavia: Hylák – Kolařík (C), Knot, Andrlík, Pavlin, Hraško, Růžička – Mikulík, Šafránek, D. Hruška – Robinson, Vas, Markovič – Ondráček, Tuominen, Jiránek – Bahenský, Kašpařík, Čermák – Andres
Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Bičánek (C), J. Tomeček, Dvořák, Redlihs, Weinhold – Vachovec, Skuhravý, Bartek – Rachůnek, Kůs, Svoboda – T. Rohan, Haščák, Huna – Koblasa, Marosz, V. Tomeček

Komentář k utkání

Sešívaní vstoupili do utkání aktivněji a zvýšená aktivita se nakonec vyplatila. Jiránek chytře obkroužil Závorkovu klec a sjel si do prostoru mezi kruhy do ideální střelecké pozice. Odtud poslal sešívaný forvard na branku lehké nahození, které usměrnil mimo dosah gólmana hostů chytrou tečí Henri Tuominen.

O chvíli později mohl srovnat Rachůnek, jenž jel sám na branku domácích. Rozhodl se však Hylákovu svatyni objet a zasunout puk do prázdné klece, což mu nedovolil skvělým obranným zákrokem obránce Růžička.

Konec úvodní třetiny patřil Karlovarským. Marosz jel nejprve sám na Hyláka a domácí gólman musel vytáhnout proti bekhendové kličce hostujícího útočníka parádní zákrok vyrážečkou. V 18. minutě už se ale Západočeši dočkali. V přesilové hře dostal na levém kruhu hodně prostoru Marcel Haščák, a protože měl Hylák zakrytý výhled, skončil kotouč až za zády sešívaného gólmana.

Krátce po startu druhé periody vybídl Šafránek ke skórování Davida Hrušku, který obdržel křižný pas skrz brankoviště, ani nadvakrát ale na rychle se přesunuvšího Závorku nevyzrál. O minutu později si mohli domácí zahrát první přesilovou hru, ale Ronald Knot ukázal parádní gesto fair-play, když opravil výrok rozhodčích, protože se necítil být faulován.

Ve 28. minutě přišly obrovské šance na obou stranách. Nejprve vypadl Hylákovi po jednom z častých brejků Karlovarských puk z lapačky a proklouzal jen těsně vedle levé tyčky. Následně zahrozili také sešívaní, když tečoval Tuominen nahození od modré čáry do pravé tyče Závorkovy klece.

O pár vteřin později si však vzali domácí zpět vedení z první dvacetiminutovky. Mikulík zavezl puk do pásma a hledal křižným pasem Davida Šafránka. Nejprve se zdálo, že obránci hostů pasu zamezí, jenže pak se vrhl do souboje o zdánlivě ztracený puk David Hruška a ačkoliv se ho ani nedotkl, dokázal rozhodit obránce natolik, že puk skutečně doputoval k Šafránkovi. Sešívaná osmaosmdesátka si následně poradila se Závorkou precizně provedenou forhendovou kličkou.

Na začátku třetího dějství se odrazil puk od zadního mantinelu k úplně volnému Mikulíkovi, jenž stál před Závorkou úplně sám a bekhendem zakončoval do pravého horního rohu karlovarské svatyně. Fanoušci v Edenu už se začali radovat, ale rozhodčí rozpažili a stejný názor měl i jejich kolega u videa. Hra tak pokračovala po zdlouhavém zkoumání videozáznamu stále za stavu 2:1.

Domácí neuznaná branka nepoložila, ba právě naopak. Tuominen dostal přihrávku do jízdy a jel tváří v tvář na Závorku. Střela finského útočníka sice hostujícímu muži s maskou prošla mezi betony, změnila ale směr a nakonec proklouzala těsně vedle levé tyčky Západočechů.

Krátce nato poslali rozhodčí hosty do tří a červenobílí měli k dispozici minutu a padesát vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, kterou nakonec také využili. Ronald Knot vyslal od modré čáry dělovku, jež nakonec díky mírné teči bránícího hráče Energie skončila až za Závorkovými zády.

O dvě minuty později se ale také při přesilové hře dostal k puku před odkrytou slávistickou klecí Marcel Haščák a snížil opět na rozdíl jediné branky. A Energetici jako by najednou ožili. Sičákovu střelu od modré čáry těsně před Hylákem nebezpečně tečoval Marosz, puk nakonec ale jen zaduněl o zadní mantinel.

V závěru třetiny ještě zkoušeli hosté hru bez brankáře, ta se jim ale příliš nepovedla, protože do prázdné branky pojistil výhru Pražanů po pěkné průnikové přihrávce Bahenského Žiga Pavlin. Energie tak po domácím vítězství poprvé v baráži padla.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Slavia Praha): Začali jsme dobře, bohužel nás zastavila tři vyloučení. Do zápasu jsme se dostali až ve druhé třetině, kdy jsme byli aktivnější. Rozhodla přesilovka 5 na 3, kterou jsme nehráli vůbec dobře, ale nakonec jsme jí využili. Vedení jsme nakonec i díky Sašovi uhájili. Hrálo se před výbornou návštěvou, kluky musím za výkon pochválit.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary): Utkání jsme začali velmi dobře. V dalším průběhu jsme na to ale nenavázali a soupeř převzal aktivitu. Utkání zřejmě rozhodla přesilovka 5 na 3. Chtěl bych vyzdvihnout přístup Ronalda Knota, takové sportovní gesto se u tak mladého hráče v tak důležitém utkání často nevidí. Branka mu asi byla odměnou.

Související články

Preview k zápasu | čt 31.3.2016

Energie vyráží pro další body do Edenu