HC Energie Karlovy Vary

Dva góly ve třetí třetině zajistily Energii tři body z Hradce Králové

Energetici si na své konto připisují cenné tři body! Od prvního dějství byla Energie v zápase proti Hradci Králové dominantnější. Fotbalový výsledek 1:0 Západočeši udrželi do závěrečné třetiny, kde navíc přidali další dvě branky, zatímco domácí dokázali odpovědět pouze jedním gólem. I díky skvělému výkonu v defenzívě v čele s gólmanem Filipem Novotným toho Karlovarští Mountfieldu více nepovolili. Dvě branky vsítil útočník Tomáš Rachůnek.
Tipsport extraliga, 10. kolo, ne 13.10.2019, ČPP Aréna, Hradec Králové
Mountfield HK
Karlovy Vary
1:3
0:1, 0:0, 1:2
Branky a nahrávky: 50. Cingel (R. Pavlík) – 2. O. Beránek (Raška I), 42. T. Rachůnek (Šenkeřík, Flek), 59. T. Rachůnek
Rozhodčí: Hradil, Kika – Ganger, Klouček
vyloučení3:3
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku36:30
zblokované střely3:5
hity15:10
vhazování43:31
diváci3715
Mountfield HK: Mazanec (Š. Lukeš) – Linhart, Zámorský, Allen, Čáp, Gaspar, Nedomlel, R. Pilař – Červený, Koukal, Smoleňák – R. Pavlík, Cingel, Vincour – Perret, Klíma, Paulovič – M. Chalupa, Kubík, Jergl.
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Eminger, Graňák, Plutnar, M. Rohan, Kubka, A. Rulík – T. Rachůnek, Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška I, O. Beránek – Hlava, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý, Vondráček.

Komentář k utkání

V úvodu prvního dějství hra nepostrádala rychlost, nehrálo se však v nijak závratném tempu. Obě strany si stihly vypracovat dobré šance a ačkoliv měli Hradečtí kotouč ve své moci častěji, už ve 2. minutě šli do vedení hosté. Ondřej Beránek se prohnal obranným pásmem Hradce, objel branku a prošťouchl puk podél tyčky až za Mazancova záda – 0:1. Východočeši byli navzdory obdrženému gólu aktivnějším celkem a karlovarské obraně působili před Novotným značné potíže. Brankář Energie však dokázal své spoluhráče v kritických okamžicích podržet. Domácí se v úvodní třetině nevyvarovali nedovolených zákroků a Západočeši tak měli ideální příležitost prověřit jak obranu Mountfieldu, tak Marka Mazance. Hradecký gólman se sice zapotil, kotouč ale vždy našel ve své výstroji. Přesilovku sehráli také domácí, avšak ani výhoda jednoho muže v poli jim nepomohla k překonání bezchybného Filipa Novotného. Hra se postupně vyrovnávala. Dobré hradecké příležitosti si připsali Tomáš Vincour i Radek Smoleňák, na druhé straně dobře pálil Martin Kohout. Ani jeden z jmenovaných však nedokázal propasovat touš až do sítě a do kabin tak oba celky mířili za stavu 1:0.

Dobrou hru v závěru první třetiny si Karlovarští přenesli i do té druhé. Domácí hokejisté ale nezaháleli a sami hrozili v obranném pásmu Energie. Nebezpečně vypadající projektil Zámorského od modré čáry však Novotný betony vyrazil, bekhendová střela Radovana Pavlíka z pravého kruhu trefila pouze masku karlovarského gólmana. Slibné šance Hradeckých většinou troskotali na špatném clonění brankáři a nepřesných přihrávkách. Ani pasy hostujícího celku ale často nenacházely ty správné hokejky a chvíli se tak hrálo bez výraznějších střeleckých příležitostí. Chyb v hradecké obraně mohl využít Tomáš Vondráček, který se spolu se svým spoluhráčem hnal na Mazance v přečíslení. Nakonec vzal vše na sebe a vypálil, domácí gólman se za jeho střelou však dokázal včas přesunout. V druhé půlce třetiny se Hradec konečně dostal do souvislejšího tlaku před Novotným a hosté měli několikrát problém kotouč vyhodit z vlastního pásma. I tentokrát se ale gólman Energie zaskvěl několika skvělými zákroky a ucpal každou skulinku karlovarské branky. Aktivita domácích vyústila až v nedovolený zákrok Filipa Novotného, ofenzíva Lvů však pomalu uvadala a obrana Západočechů si v klidu pohlídala jednobrankový náskok až do konce prostřední periody.

Na začátku třetí dvacetiminutovky se domácí hnali dopředu, nemysleli však příliš na zadní vrátka a kvůli zaváhání v obraně si museli vypomoci faulem. Toho hosté dokázali využít a po padesáti sekundách přesilovky nedisciplinovanost Mountfieldu potrestali. Kotouč se v mezikruží dostal k Tomáši Rachůnkovi, který následně bez okolků propálil Marka Mazance – 0:2. Hosté získali nad Východočechy převahu a útočné výpady Lvů úspěšně likvidovali. Sami se začali soustředit spíše na defenzivní činnost a hru tak lehce kouskovala neúspěšná vyhození kotouče Energií až na zakázaná uvolnění. Hradec mohl snižovat v početní výhodě, to se mu však povedlo až po uplynutí dvou trestných minut Západočechů. Lukáš Cingel se nenechal rozhodit dotěrnými obránci Karlových Varů a z mezikruží zamířil přesně k levé tyči hostující branky – 1:2. Mountfield vstřelená branky viditelně nabudila a i nadále se tlačil na klec Energie. Ani několik Jerglových dorážek v těsné blízkosti Novotného však kýžené vyrovnání nepřineslo. Dvě minuty před koncem zápasu odvolali domácí Marka Mazance na střídačku, po chybě Hradce ve středním pásmu však kotouč uzmuli hosté a pojistili si své vítězství gólem do prázdné brány z hokejky Tomáše Rachůnka.

Ohlasy trenérů

Související články