HC Energie Karlovy Vary

Bojovný výkon na úvod, vedení v sérii se přesto ujímá Hradec

Hokejisté karlovarské Energie se na úvod Generali Česká pojišťovna předkola play-off Tipsport extraligy ledního hokeje ukázaly v sympatickém světle. Svěřenci Martina Pešouta byli Hradci rovnocenným soupeřem, ve třetí dvacetiminutovce dokonce dokázali soupeře zatlačit. Domácí Lvi však byli úspěšnější v koncovce a třikrát dokázali potrestat karlovarská zaváhání. Východočeši se tak ujímají vedení v sérii, druhé utkání se na ledě ČPP arény odehraje už v úterý rovněž od 19:00.
Tipsport extraliga, PK1, po 9.3.2020
Mountfield HK
Karlovy Vary
3:1
2:0, 1:0, 0:1
Branky a nahrávky: 5. Perret (Jergl, Klíma), 14. R. Pilař (Eklund), 26. Jergl (Perret) – 43. T. Rachůnek (Flek). Stav série: 1:0.
Rozhodčí: Hodek, Micka – Ondráček, Špůr
vyloučení4:5
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku23:21
zblokované střely5:4
hity11:10
vhazování24:39
diváci3668
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel (A), Eklund, Cibulskis, Čáp, F. Pavlík (A), Šalda, Šidlík – Smoleňák (C), Koukal, Dragoun – Jergl, Klíma, Perret – Orsava, Cingel, R. Pavlík – M. Chalupa, Lev, R. Pilař
Karlovy Vary: Novotný – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák (A), M. Rohan, Eminger, D. Mikyska – Flek, Gríger, T. Rachůnek (A) – Koblasa, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, Černoch, V. Polák (C) – Vondráček, Osmík, Šafář

Komentář k utkání

Do utkání vstoupila Energie pravou nohou a předváděli velmi bruslivý a aktivní hokej. Pokusy karlovarských hokejistů vždy úspěšně zlikvidoval Marek Mazanec. V rámci vývoje zápasu překvapivě otevřel skóre Hradec, když v 5. minutě nabídl Jergl přihrávku Jordannu Perretovi, který bekhendovým blafákem překonal maskovaného muže v brance Karlových Varů. O pár minut později se však zaradovali také hosté. Do Mazancovy brány poslal kotouč Jiří Černoch, Mountfield však využil trenérské výzvy a po přezkoumání nebyl gól energetiků uznán, kvůli nedovolenému bránění brankáři. Královéhradecký celek poté řádně zatopil pod karlovarským gólman, hostující obránce totiž nechal uniknout Kevina Klímu spolu s Perretem, nejprve však Filip Novotný fantasticky zakročil proti Klímu a následně si také pohlídal dorážku z hole Perreta. Ve 14. minutě se skóre měnilo podruhé. Na levý kruh dostal nabito Radek Pilař a dělovkou propálil vše, včetně karlovarského maskovaného muže. Po inkasované brance čekaly Karlovy Vary krušné minuty, když téměř dvě minuty musely hrát ve třech, ve dvojité početní převaze trefil Oscar Eklund tyčky hostující brány, poté ještě jednou zněla ČPP Arénou tyč, kterou tentokrát rozezvonil Radek Smoleňák. Energie nakonec dokázala oslabení ubránit.

Ve druhé třetině si hosté znovu dokázali vytvořit šance. Pět minut po úvodním vhazování nastřelil tyčku u Mazance Tomáš Rachůnek. Nedáš, dostaneš. Perret našel v mezikruží Aleše Jergla, který střelou tahem poslal Hradec do tříbrankového vedení. Po polovině druhé části se opět domácí dostali do velkého tlaku. Jordann Perret a Kevin Klíma roztleskali celý stadion, protože předvedli nádhernou kombinaci na jeden dotek a ukázkový brejk dvou proti jednomu. Kevin Klíma byl na konci celého kolotoče a střílel nad rameno Novotného, který ale předvedl výborný zákrok a puk vyrazil do tyče. Následně se o slovo přihlásil Jakub Flek na druhé straně, když si vybojoval dobrou pozici v mezikruží, jenomže Marek Mazanec jeho pokus vyrazil betonem. Ve 36. minutě v předbrankovém prostoru číhal Smoleňák, brankář Energie si střelu zblízka pohlídal. Po čtyřiceti minutách hry Hradec vedl 3:0

Do třetí dvacetiminutovky vstupovali Západočeši s tříbrankovou ztrátou na domácí. Jenže družina Martina Pešouta to i přes nepříznivý stav nezabalila a pokusila se utkání ještě zdramatizovat. A to se povedlo. Karlovarští měli puk na holi častěji, než jejich soupeř, což nakonec vedlo i ke snížení na 1:3. V čase 42:43 se v útočném pásmu dostal ke kotouči rozjetý Tomáš Rachůnek a nejproduktivnější energetik milimetrovou střelou našel skulinku nad Mazancovým ramenem. Forvard s třicítkou na zádech mohl být karlovarským hrdinou, jenž ve 45. minutě nedokázal trefit prudký pas, který mu adresoval Jakub Flek. Hostům činilo největší potíže duo Jordann Perret - Kevin Klíma, kteří několikrát zavařili Filipu Novotnému. Čaroděj mezi třemi tyčemi několika parádními zákroky po celou periodu držel naděje Energie. Necelých devět minut před koncem se po šťastném odrazu dostal ke střele Martin Osmík, jenže Marka Mazance z těsné blízkosti nepokořil. S ubývajícím časem začaly Karlovy Vary více riskovat, čehož se snažil využít Mountfield. Filip Novotný musel čelit přečíslení, v němž po Dragounově pasu pálil Smoleňák, či střele Aleše Jergla z mezikruží. Skóre se již ani na jedné straně neměnilo, první krok k vysněnému čtvrtfinále tak učinil Hradec Králové. Energie má šanci srovnat krok již v úterý, vrátí se předkolo do KV Areny za vyrovnaného stavu?

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (HK Mountfield): První třetina pro nás vyzněla velice dobře, měli jsme dost šancí a vedli jsme 2:0. Ve druhé rozhodl moment, kdy jsme dostali horní tyčku a z protiútoku jsme dali gól na 3:0. Pak jsme si zápas hlídali. Myslím si, že půl zápasu jsme hráli trochu líp my a tu druhou Vary. Víceméně jsme se bránili a vypadalo to, že chceme výhru ubránit, i když hráči měli malinko jiné pokyny, aby trošku víc napadali. Bylo ale vidět, že jak jsme dostali gól, tak se trochu báli. Jak se ale říká, play off se takhle hraje, když už vedete. Hráči to parádně odbránili a odchytal brankář. Zatím to je ale první krok, nic víc, nic míň. Série teprve začíná.

Martin Pešout (HC Energie): Zápas se mi hodnotí špatně, protože ač si myslím, že jsme nepředvedli špatný výkon, tak všechny momenty v zápase šly pro domácí. Nejdřív naše šance na 1:0, kdy Černoch bohužel gól nedal, a potom vyrovnání na 1:1, které nám nebylo uznané. Za stavu 0:2 jsme trefili břevno a za deset vteřin jsme dostali rozhodující gól na 0:3. To v play off bohužel rozhoduje. Potom ve třetí třetině už domácí ukázali, že play off se hraje zezadu, a my jsme naráželi do zdi. Snížili jsme jenom o jeden gól a byla škoda, že jsme se při velké šanci Osmíka šest minut před koncem nedostali na dostřel jedné branky. Ale říkám, všechny momenty šly proti nám, takže domácí zaslouženě vyhráli.

Související články

Notes k zápasu | so 7.3.2020

Předkolo v Hradci - průvodce fanouška