HC Energie Karlovy Vary

Návrat legendy a hra bez diváků, Energie udolala Hradec v samotném závěru

Na ledě krásný hokej, k tomu však prázdné tribuny a ticho. Velmi zvláštní zápas však končí pro energetiky radostně. Do sestavy se navíc vrátil kapitán Skuhravý a hned pomohl brankou. Karlovarští hokejisté se s Hradcem dlouho přetahovali, nakonec však rozhodl Vojtěch Polák brankou pouhých 94 vteřin před koncem! Za stavu 1:1 se tak série přesouvá ve čtvrtek do KV Areny.
Tipsport extraliga, PK2, út 10.3.2020
Mountfield HK
Karlovy Vary
3:5
0:1, 2:1, 1:3
Branky a nahrávky: 22. Perret (Jergl), 27. Jergl (TS), 56. Koukal (Smoleňák) – 1. Flek (Gríger), 37. Eminger (V. Polák, Graňák), 42. Skuhravý (Vondráček), 59. V. Polák (Černoch, Kohout), 60. Vondráček (Graňák).
Rozhodčí: Kika, Svoboda – Bryška, Špringl
vyloučení5:2
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku31:34
zblokované střely9:11
hity13:1
vhazování34:39
Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel (A), Eklund, Cibulskis, Čáp, F. Pavlík (A), Šalda, Šidlík – Smoleňák (C), Koukal, Dragoun – Jergl, Klíma, Perret – Orsava, Cingel, R. Pavlík – M. Chalupa, Lev, R. Pilař.
Karlovy Vary: Novotný – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák (A), M. Rohan, Eminger, Šafář – Flek, Gríger, T. Rachůnek (A) – Koblasa, T. Mikúš, O. Beránek – Kohout, Černoch, V. Polák – Vondráček, Skuhravý (C), Osmík.

Komentář k utkání

Podobné utkání pamatují hokejisté Energie a Mountfieldu možná z mládeže, i tehdy se na stadion dostavili povzbuzovat alespoň rodiče. Kvůli nařízení Vlády České republiky se však druhé předkolo odehrálo kompletně bez diváků, na stadion se dostalo jen pár potřebných. Karlovarské fanoušky to mohlo mrzet dvojnásob, energetici totiž domácí celek zaskočili velmi rychlou úvodní brankou. Jakub Flek zkusil pozornost Mazance prakticky z nulového úhlu a na bližší tyči ho už po devětadvaceti vteřinách zaskočil, připsal si tak svou první branku v play-off. Energetici chtěli napravit výsledek prvního zápasu a úvod druhého střetnutí patřil výhradně jim. Vysoká aktivita a především tlak do brány, to zdobilo Karlovarské během prvních minut. Blízko navýšení byl Vondráček, Mazanec jej ale skvěle vychytal lapačkou. Hradečtí se taktéž dostávali kupředu, nebyly to ale tak výrazné šance, jako například přečíslení energetiků, při němž nepřesně zakončoval Osmík.

Hokejisté Mountfieldu ožili hlavně díky přesilové hře, ve které si vytvořili několik slibných šancí, pozorné bránění energetiků jim ale skórovat nepovolilo. Na straně hostů byl poté aktivní především Tomáš Vondráček, nepodařilo se mu ale navázat na Fleka a Mazancovi další branku nenadělil. Ačkoliv se hrál poměrně svižný a pohledný hokej, ponurá atmosféra mu na kráse hodně ubrala. Aktivně se chtěli jevit energetici i ve druhé části, a tak se Flek znovu hned v první minutě vydal kupředu, jen nepřesná přihrávka a těžké zpracování ho dělilo od úspěšného zakončení. To se však konalo o minutu později na druhé straně, Jordann Perret rozhýbal Novotného, s pukem objel branku a podařilo se mu jej zasunout do z části odkryté klece. Energetici si poté zahráli dvě přesilovky krátce po sobě, při jedné z nich ujel karlovarské obraně Pavlík a na modré čáře byl zahákován Graňákem. Rozhodčí nařídil trestné střílení a to s nutnou dávkou štěstí proměnil Aleš Jergl.

Ačkoliv byla energetikům následně nabídnuta další přesilová hra, tak ani tu nevyužili, zcela jednoduše se jim prostě nedařilo. Hradec byl poměrně dost aktivní a často karlovarské obraně pořádně zatápěl, Novotný musel vytáhnout několik důležitých zákroků. Čtyři minuty před sirénou přišla v pořadí již pátá přesilová hra a ta byla konečně proměněna. Vojtěch Polák vymyslel geniální přihrávku přes celou šíři kluziště, kterou přesně našel hokejku Vladimíra Emingera, jenž opět srovnal skóre zápasu. V poslední minutě se poté ještě snažil strhnout vedení na svou stranu Rachůnek, na Mazance ale nevyzrál.

Třetí třetina nemohla odstartovat jinak než akcí Fleka, úspěšná však nebyla. Vadit to ale vůbec nemuselo, o chviličku později se totiž vytočil Václav Skuhravý a přesnou střelou na bližší tyč poslal energetiky znovu do vedení. To si karlovarští hokejisté nechtěli nechat vzít, naopak se ho snažili ještě navýšit, především Mikúš s Polákem měli výborné šance, ani jednomu se ale nepodařilo prosadit. Hradec samozřejmě s přibývajícím časem musel přidat na obrátkách, díky poctivému bránění energetiků se ale do zakončení moc často nedostával. Hradečtí nechávali svoji obranu trochu otevřenější a energetici tak častěji ujížděli na branku v přečíslení, nedokázali toho ale využít. Radost však přišla čtyři minuty před koncem na straně domácích, kdy Petr Koukal trefil kotouč ve vzduchu a poslal jej za záda Novotného. Ačkoliv byl karlovarský brankář zasažený Dragounem do helmy, i po přezkoumání u videa byla branka uznána.

Pouhých 94 vteřin před samotným koncem však energetici rozjeli kolotoč v útočném pásmu, Černochova bekhendová střela byla vyražena přesně na hůl Vojtěcha Poláka, který tak výrazně přiblížil energetiky první výhře v sérii. Hradec to ještě v posledních vteřinách zkusil bez brankáře, skórovat se mu však nepodařilo a navíc Tomáš Vondráček šest sekund před koncem pečetil karlovarskou výhru gólem do prázdné branky. Energetici tak splnili svůj cíl a do KV Areny přivážejí sérii za vyrovnaného stavu.

Související články