HC Energie Karlovy Vary

Třetí třetina rozhodla, všechny body bere Dynamo

Karlovarští hokejisté proti Pardubicím dvakrát vedli, nakonec ale z města perníku odjíždí bez bodů. Pardubicím se podařilo energetiky zatlačit ve třetí třetině a díky dvěma gólům v poslední dvacetiminutovce rozhodly o své výhře.
Tipsport extraliga, 39. kolo, pá 7.1.2022
Pardubice
Karlovy Vary
4:2
1:1, 0:1, 3:0
Branky a nahrávky: 16. Camara (Košťálek, Říčka), 50. D. Robertson (A. Musil, Košťálek), 52. Camara (R. Kousal, Košťálek), 56. O. Rohlík (Anděl) – 8. Redlich (O. Beránek, F. Novotný), 28. Kohout.
Rozhodčí: Mrkva, Veselý – Ondráček, Klouček
vyloučení4:3
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku43:24
zblokované střely23:11
hity1:0
vhazování38:25
diváci1000
Pardubice: Frodl – J. Mikuš (A), J. Zdráhal, D. Robertson, Košťálek, O. Vála, J. Kolář (A), Jelínek – Říčka, A. Musil, O. Rohlík – Matýs, R. Kousal, Camara – Paulovič, Poulíček (C), Blümel – Anděl, O. Roman, T. Urban.
Karlovy Vary: Novotný – Martin Rohan, Plutnar, Parkkonen, Dlapa, Pulpán (A), T. Havlín, Weinhold – Koblasa, Černoch, Kohout – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Flek – Kulich, Hladonik, Vondráček (C) – Redlich, Osmík, O. Beránek.

Komentář k utkání

Dynamo nastoupilo do zápasu s Energií se třemi změnami v sestavě oproti Východočeskému derby. Do sestavy se vrátili po nemoci Adam Musil a Patrik Poulíček. Zraněného Michala Hrádka naopak nahradil Tomáš Jelínek.

Pardubičtí vstoupili do zápasu aktivně a od prvního střídání dělali hostující obraně problémy, rozlet ale přibrzdilo podrážení Koláře. Energie v přesilové hře několikrát nebezpečně prověřila Frodla. V sedmé minutě se Blümel ihned po vhazování ocitl sám před brankou, ale Novotný jeho bekhendový pokus vystihl.

Poté už se skóre měnilo. Po šanci Pardubic ujeli do rychlého protiútoku Beránek s Redlichem. Tomáš Redlich dostal od prvně jmenovaného bravurní přihrávku a neměl problém se zakončením do prázdné branky – 0:1.

Po polovině první třetiny dostalo možnost přesilové hry také Dynamo. Domácím hráčům se dlouho vůbec nedařilo dostat do útočného pásma a tlak si vytvořili až v posledních vteřinách početní výhody. I to nakonec stačilo k vyrovnání. Jan Košťálek napřáhl od modré čáry a Anthony Camara vteřinu po konci přesilové hry usměrnil puk za záda Novotného – 1:1.

Karlovarská střídačka si vzala trenérskou výzvu pro podezření na možné porušení pravidel v předbrankovém prostoru. Rozhodčí ale při prohlížení videozáznamu žádný prohřešek neviděli a domácí tým tak měl k dispozici další početní výhodu. V ní paradoxně měli obrovské šance hráči Energie. Kohout i Vondráček ujeli do samostatného úniku, ale ani jeden z nich Frodla nepřekonal.

Vary ještě ani nebyly v plném počtu a rozhodčí už signalizoval další trest. Ani třetí přesilovka se Dynamu příliš nedařila, hosté se ubránili a do kabin se šlo za stavu 1:1.

Do druhé třetiny vstoupili znovu aktivněji svěřenci Richarda Krále. V prvních minutách musel Novotný řešit několik těžkých pardubických pokusů. Hra se poté vyrovnala a šance se střídaly na obou stranách. Často k nim docházelo po individuálních chybách a nepřesnostech, kterých bylo v zápase k vidění poměrně hodně.

Po jedné z chyb se Energie znovu ujala vedení. Rohlík ztratil puk na útočné modré čáře a Martin Kohout v samostatném úniku prostřelil Frodla – 1:2.

Karlovy Vary si následně zahrály druhou přesilovou hru, ve které se dvakrát dostal do stoprocentní šance Tomáš Vondráček. Jen díky skvělým zákrokům Frodla zůstal rozdíl ve skóre jednobrankový.

Dynamo se poté vrhlo do útoku a chtělo vyrovnat. Poulíček prošel od vlastní modré čáry až k zakončení, odražený puk už ale dojet nestihl. Camara následně ihned po vhazování trefil tyč. V závěru třetiny ještě střílel z výborné pozice Robertson. Ani jednu z šancí ale domácí nevyužili a o druhé přestávce byli spokojenější Západočeši.

Třetí dějství však suverénně patřilo Dynamu. Domácí si vytvořili výraznou střeleckou převahu, která přinesla deset minut před koncem vyrovnávací trefu. Dennis Robertson po dobré práci Košťálka dorazil kotouč do prázdné branky a zařídil tím vyrovnání. A o dvě minuty později bylo v enteria areně ještě veseleji. Anthony Camara svoji druhou trefou v zápase dostal domácí celek poprvé v utkání do vedení – 3:2! A opět minut později bylo rozhodnuto, Andělova přihrávka našla čepel Ondřeje Rohlíka, jenž přesnou ranou zvýšil na 4:2!

Do konce zápasu Pardubice již dvougólový náskok udrželo a zapsalo si do tabulky Tipsport extraligy další tříbodový získ!

Ohlasy trenérů

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Vary tu zahrály výborný zápas a měly skvělý pohyb. Vždy je obtížné se tlačit do soupeře, který má výborné bruslaře a vyráží do protiútoků. Hlavně z protiútoků pak měly spoustu šancí. Nám chybělo, že jsme nevyužili ani jednu ze tří přesilovek v první třetině. Tam jsme mohli získat vedení, které by nás uklidnilo a soupeř by musel víc otevřít hru, což by nám vyhovovalo. Bylo to však naopak a my jsme se do nich museli tlačit. Ve druhé třetině jsme možná měli optickou převahu, ale netlačili jsme se do branky. Hráli jsme to všechno dokola a měli jsme jen pár střel na branku. Ideální nebyl ani začátek třetí třetiny. Pak jsme se začali víc tlačit do branky a byli jsme za to odměněni druhým gólem. Po dalším tlaku jsme dali třetí branku. Jsme hodně spokojeni s výsledkem a s bojovností hráčů ve třetí třetině. Byl to vyrovnaný zápas a Energie si tu zasloužila bodovat.“

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Odehráli jsme tu velmi dobrých 50 minut. Měli jsme dobrý pohyb a podařilo se nám vstřelit první branku a poté i odskočit na 2:1. Jsou ale dva důvody, kvůli kterým si dnes neodvážíme ani bod. Zaprvé jsme nedokázali proměnit naše šance a odskočit tak na větší brankový rozdíl. Druhý důvod je, že jsme na konci dostali během šesti minut tři branky ze slotu. Nebyli jsme tam dostatečně důslední a neudrželi jsme koncentraci. Proti tak silnému soupeři jako jsou Pardubice nestačí hrát pouze 50 minut, za což jsme dnes byli potrestaní. Musíme se z toho poučit a příště hrát celých šedesát minut.“

Fotogalerie

Související články