HC Energie Karlovy Vary

Drama až do samého závěru, přesto Energie v Pardubicích padla

Karlovarští hokejisté na ledě Pardubic drželi vedení už od 4. minuty, kdy se prosadil Jan Hladonik. Vlastní chybou však posadili Dynamo na koně, domácí dokázali otočit vývoj utkání na 2:1 z jejich pohledu a tři body už do konce utkání uhájili. Energetikům se nepodařilo ukořistit ani bod, ačkoliv na konci uzavřeli svého soupeře v pásmu. Nejlepším hráčem Západočechů byl vyhlášen Filip Novotný (na snímku), jenž zaznamenal osmatřicet úspěšných zákroků.
Tipsport extraliga, 9. kolo, út 28.9.2021
Pardubice
Karlovy Vary
2:1
0:1, 0:0, 2:0
Branky a nahrávky: 45. Rohlík (Anděl), 47. Říčka (Robertson, Cienciala) – 4. Hladonik (T. Havlín, Flek).
Rozhodčí: Horák, Kika – Gebauer, Hlavatý
vyloučení4:2
využití0:0
oslabení1:0
střely na branku40:24
zblokované střely16:28
hity6:3
vhazování33:23
diváci7102
Pardubice: Frodl (Klouček) – Košťálek, Robertson, Nakládal (C), Mikuš, J. Kolář (A), Vála, Hrádek – Cienciala, A. Musil, Říčka – Blümel, Poulíček (A), Paulovič – Camara, R. Kousal, Hecl – Rohlík, Anděl, Koffer.
Karlovy Vary: Novotný (Habal) – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán (A), T. Havlín, T. Hanousek, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek (C) – Průžek, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Jiskra, Kohout – Redlich, Osmík, Šik.

Komentář k utkání

Velmi častým tématem energetiků na začátku letošního ročníku byly špatné vstupy do zápasů. Karlovy Vary ale na tomto problému intenzivně pracují a také v tomto utkání na startu předčily svého soupeře. Uběhlo pouhých 192 vteřin od úvodního buly a svěřenci Martina Pešouta udeřili. Pardubický Říčka nedokázal zpracovat nahrávku a o kotouč díky aktivitě Jakuba Fleka přišel. Karlovarský rychlík vybídl obránce Havlína, jehož střelu ještě Frodl stihl vyrazit, nicméně pouze k Janu Hladonikovi, jenž se trefil ve druhém utkání v řadě. Dynamo se hnalo za vyrovnáním, snad nejintenzivnější dvouminutovku prvního dějství odstartovalo přečíslení domácích. To sice nevyšlo, ovšem další šanci měl Lukáš Anděl, který se dostal ke střele z mezikruží a po něm promarnil obrovskou příležitost spoluhráč Rohlík. Filip Novotný čaroval i na konci 10. minuty, kdy vytěsnil pokus Roberta Říčky z pravého kruhu. Východočeši přestříleli svého soupeře v úvodní dvacetiminutovce poměrem 13:3, to důležitější vedení, tedy to gólové, měli na své straně hosté z lázeňského města.

Silně vstoupila Energie také do druhé třetiny, v čase 22:54 byl blízko úspěchu Jakub Flek, jenž tečoval střelu Martina Kohouta. Tentokráte se zaskvěl brankář Dynama Dominik Frodl. Jako přes kopírák pokračoval i zbytek druhého dějství, znovu měli po deseti minutách dvě velké příležitosti domácí. Nejprve se neprosadil Matej Paulovič, po něm pak ve 30. minutě minul branku z dobré pozice Juraj Mikuš. Novotný držel karlovarské vedení i po pokusu Kanaďana Camary, proti němuž vytasil svou lapačku. Čaroděj mezi třemi tyčemi Energie senzačně zastavil také další pokus Říčky ve 39. minutě.

Dlouho bušili Pardubičtí na karlovarská vrátka. Neprosadili se postupně Hecl, Poulíček a úspěch neslavil ani reprezentant Blümel. Kouzlo Filipa Novotného přeci jen odčarováno bylo, a to tím možná nejsmolnějším způsobem. Hanousek zaváhal na modré, puku se ujal Lukáš Anděl a ten našel přesným pasem rozjetého Ondřeje Rohlíka, kterému už jen stačilo správně nastavit hůl. Necelé dvě minuty od vyrovnání se pardubická hala radovala znovu. Zmatku v karlovarském brankovišti využil pohotový Robert Říčka. Dvaatřicetiletý forvard pouze doklepl nehlídaný kus černé gumy do odkryté klece. Celek z města perníku rychlý obrat nakopl, Pardubičtí doslova létali po ledové ploše a nadále přidělávali obraně Energie starosti. Jenže místy domácí zapomněli na obranu, čehož na konci 52. minuty mohl využít Ondřej Beránek. Karlovarský osmička dostala ideální přihrávku k levému kruhu, nicméně důležitým zákrokem se zaskvěl Dominik Frodl. Drama na konec třetí třetiny zařídilo vyloučení Adama Musila v čase 56:56, kdy domácí forvard podrazil u mantinelu Martina Rohana a nabídl soupeři početní výhodu. Minutu a dvaačtyřicet vteřin do konce se trenérský štáb Západočechů odvolal Filipa Novotného a zariskoval se šesti bruslaři v poli. Ani přes obrovský tlak energetiků se ale nezměnilo nic na tom, že všechny tři body zůstaly v Pardubicích.

Ohlasy trenérů

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „Rozjížděli jsme se trochu pomaleji, Vary měly daleko lepší pohyb. Samozřejmě je to velice bruslivý tým, který má na tom hru založenou. Nás možná stálo hodně sil derby v Hradci, takže rozjezd měli někteří hráči pomalejší. Než začaly nohy jezdit, tak to chvíli trvalo. Nicméně od druhé třetiny jsme podávali slušný výkon, dokázali jsme si vypracovat dost šancí, bohužel bez efektu. Nebyli jsme je schopni proměnit. Ukázal se ale charakter týmu. Třetí třetinu jsme odpracovali, odbojovali a byli jsme odměněni dvěma góly, a pak v závěru, co kluci předvedli – blokovali, lehali do střel po hlavě, za to jim určitě patří dík. Vítězství si nesmírně ceníme.“

Tomáš Mariška (HC Energie): „Dnešní hodnocení je trochu rozporuplné, protože si myslím, že jsme odpracovali dobré utkání, bohužel jsme nebyli odměněni body, což po tom průběhu nesmírně mrzí. Podařilo se nám vstřelit první gól, na to jsme se připravovali, chtěli jsme dobře vstoupit a nepustit domácí do vedení. To se nám povedlo. Filip Novotný nás potom celou dobu držel v zápase, domácí měli několik velmi dobrých příležitostí se na nás dotáhnout. Rozhodující ale bylo, že jsme nepřidali druhou branku, protože jsme měli nějaké příležitosti a nedokázali jsme se prosadit. Na jednu branku se proti tak silnému mužstvu, jako jsou Pardubice, těžko dá vyhrát. Gratuluji Pardubicím ke třem bodům.“

Související články