HC Energie Karlovy Vary

Prokletí je u konce! Energetici doma porazili Třinec

V dohrávce 40. kola přivítala Energie na svém ledě třinecké Oceláře. Od začátku velmi vyrovnané utkání dospělo až do prodloužení, které muselo už po šesté v řadě určit vítěze utkání. O dělbě bodů rozhodl v 64. minutě Tomáš Redlich. Energie slaví domácí vítězství nad Oceláři poprvé od prosince 2015.
Tipsport extraliga, 40. kolo, út 8.2.2022, KV Arena
Karlovy Vary
Oceláři Třinec
3:2p
0:0, 1:1, 1:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 23. Pulpán (Koblasa, O. Beránek), 51. T. Mikúš (Koblasa, Pulpán), 63. Redlich (O. Beránek) – 37. Marcinko (Chmielewski, Martin Růžička), 41. Hrehorčák (M. Adámek).
Rozhodčí: Pešina, Kika – Lhotský, Svoboda
vyloučení4:6
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku34:24
zblokované střely13:17
hity4:1
vhazování24:26
diváci1000
Karlovy Vary: Habal – Martin Rohan, Plutnar, Dlapa, Parkkonen (A), Pulpán, T. Havlín, Weinhold – T. Rachůnek (A), T. Mikúš, Flek – Hladonik, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček (C).
Oceláři Třinec: Marek Mazanec – Jaroměřský, M. Adámek, D. Krenželok, Teper, Zbořil, J. Michálek – Hrehorčák, P. Vrána (C), Martin Růžička (A) – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Chmielewski, Marcinko, Svačina – Bakoš, R. Szturc, Dravecký (A) – Kofroň.

Komentář k utkání

Úvod utkání patřil hostům, kteří se aktivně pokoušeli dobít karlovarskou klec. V 1. minutě prověřil Habalovu pozornost střelou od modré čáry Jakub Teper, ale brankář energetiků se o tvrdý nápřah postaral betonem. Snažení Ocelářů přerušila oprava displeje na mantinelu, která si vyžádala několik minut. Neoblomnému Habalovi byla k ruce důsledná obrana, ve 4. minutě mohl otevřít skóre zápasu Michal Kovařčík, ale právě jeho střelecký počin byl zlikvidován domácími zadáky. Po polovině první třetiny se do utkání začaly dostávat Karlovy Vary díky dvěma odehraným přesilovým hrám, jenž zůstaly ke smůle karlovarských hokejistů nevyužity. Obrovskou šanci v druhé početní výhodě měl Martin Kohout, před kterým zůstala odkrytá síť, ale ocelářskou branku minul. Posléze prověřil Mazancovu pozornost Tomáš Rachůnek, jehož střelu ještě zprava tečoval Beránek, puk skončil v náruči třineckého brankáře. Hosté se přihlásili o slovo až v posledních okamžicích. Jaroměřského střelu vyrazil Vladislav Habal na hokejku Ondřeje Kovařčíka, kterému v palbě zabránil Dlapův obranný zákrok. V úvodní dvacetiminutovce se žádnému z týmů nepodařilo skórovat a na góly si diváci v KV Aréně museli počkat do dalších dějství.

Do druhé třetiny nastoupila Energie s větší energií. Brzy po začátku pálil od modré čáry Havlín, před brankou se pokoušel tečovat střelu ještě Jiří Kulich, puk poté zamířil nad ocelářskou svatyni. Ve 23. minutě si sjel na modrou čáru Lukáš Pulpán, jehož pokus prošel pod Mazancovou lapačkou až do třinecké sítě - 1:0. Ve 28. minutě měli Karlovarští prostor pro navýšení skóre, když Jaroměřský přišel o kotouč na modré čáře, čehož využil štírek Jakub Flek, jenž rovnou zamířil do samostatného úniku. Bombou z mezikruží trefil pouze Mazancovu lapačku. Ve 36. minutě Energie čelila dvojnásobnému oslabení, když na trestnou lavici zamířil Lukáš Pulpán a Martin Weinhold. Dvojitou přesilovou hru Oceláři využili po 25 vteřinách. Aron Chmielewski poslal kotouč do předbrankového prostoru, kde jej tečoval Tomáš Marcinko až za Habalova záda - 1:1. Následně se pokoušel odpovědět Michal Plutnar, který ujel třinecké obraně, na druhý straně mu najížděl ještě Jiří Černoch, ale Plutnar vzal zodpovědnost na sebe. Střelu vyrazil gólman hostů vyrazil lapačkou. Vyrovnané skóre 1:1 celky ubránily až do závěru druhého dějství.

Jedenáct vteřin stačilo Ocelářům ze třetí třetiny, aby šli poprvé v utkání do vedení. Patrik Hrehorčák se ujal kotouče na pravém kruhu, odkud zcela osamocen propálil Habala ke vzdálenější tyči - 1:2. Srovnat mohl ve 45. minutě Havlín, který zmátl třineckého brankáře, ale nepodařilo se mu zasunout puk do prázdné brány hostů. Posléze měl Tomáš Havlín další střeleckou příležitost, kterou stačil zleva tečovat Jiří Kulich, puk mířil nad třineckou branku. Třinec se poté na dvě minuty ocitl v oslabení, kdy na ledě zůstali dokonce ve třech. Ačkoliv Energie tuto příležitost nevyužila, nakonec se jí podařilo vyrovnat pár vteřin po konci přesilové hry. Přes šířku kluziště vytvořili kombinaci Petr Koblasa a Tomáš Mikúš, kterému se podařilo vstřelit kotouč za třineckého gólmana - 2:2. V 55. minutě se jeden z třineckých hokejistů téměř postaral o vlastní gól, Hladonikovu střelu si totiž málem srazil do sítě hostující útočník. Po šesté v řadě nestačila na určení vítěze hrací doba a utkání dospělo do prodloužení. V něm Třineckým ujel Tomáš Rachůnek, který si položil Mazance na ledovou plochu, ale v koncovce se mu nepodařilo dostatečně zvednout kotouč. Posléze chyboval Marek Mazanec v bráně, příliš si vyjel z branky. Puk se odrazil do středního pásma na Jiřího Černocha, kterému se z dálky nepodařilo uklidit kotouč do prázdné sítě hostů. V přečíslení dva na nikoho po Beránkově nahrávce úspěšně zakončil Tomáš Redlich, který rozhodl o bodové dělbě - 3:2.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Zejména jsme rádi, že se nám podařilo dotáhnout utkání do vítězného konce, což se nám v poslední době příliš nedařilo. Dnes jsme podali bojovný a obětavý výkon. Byli jsme více než vyrovnaným soupeřem, dobrým pohybem jsme si vytvářeli poměrně dost příležitostí. Kdybychom neměli lehkovážný vstup do třetí třetiny, navíc s dvojitým trestem, možná jsme mohli brát plný počet bodů. S Třincem dva body rozhodně bereme všemi deseti. Jsem rád, že se nám podařilo dotáhnout zápas do vítězného konce alespoň za dva body. Jakub Flek odstoupil, protože měl nějaké potíže v dolní části těla. Uvidíme, co ukáže vyšetření. Ve hře nebyl schopný pokračovat a já doufám, že bude co nejdřív opět k dispozici.

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Chtěl bych pogratulovat soupeře k extra bodu. Náš dnešní výkon nebyl moc dobrý. Dělali jsme spoustu individuálních chyb a měli jsme vyloučení, která se nakonec prokázala jako klíčová. Domácí srovnali krok a šli si za vítězstvím více než my. Jsem zklamaný, že jsme v Karlových Varech nechali dva body. Musím pogratulovat soupeři, který dnes byl v rozhodujících fázích lepší.

Fotogalerie

Související články