HC Energie Karlovy Vary

Energie smazala proti Třinci dvoubrankové manko, v prodloužení ale neuspěla

Karlovarští hokejisté v rámci venkovního tripu zamířili na led loňského šampiona. Třinec dvakrát udeřil v přesilové hře, Karlovy Vary ale dokázaly vyrovnat zásluhou dvojice Kulich - Beránek. Bitvu Energie s Oceláři muselo rozhodnout až prodloužení, v němž bonusový bod pro domácí vystřelil Erik Hrňa.
Tipsport extraliga, 10. kolo, pá 1.10.2021
Oceláři Třinec
Karlovy Vary
3:2p
1:0, 1:1, 0:1 - 1:0
Branky a nahrávky: 6. P. Vrána (Martin Růžička), 24. Martin Růžička (Kundrátek, Hrňa), 63. Hrňa (Martin Růžička) – 28. Jiří Kulich, 46. O. Beránek.
Rozhodčí: eřábek, Mrkva – Frodl, Komárek
vyloučení4:5
využití2:0
oslabení0:0
střely na branku40:23
zblokované střely21:16
hity10:7
vhazování43:19
diváci3264
Oceláři Třinec: Kacetl – Kundrátek, D. Musil, Marinčin, M. Doudera, Zahradníček, Jaroměřský, Matyáš – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), Daňo – O. Kovařčík, M. Kovařčík, A. Nestrašil – Hrňa, Marcinko, O. Šedivý – Kofroň, Miloš Roman, Hrehorčák.
Karlovy Vary: Novotný (Habal) – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán (A), T. Havlín, T. Hanousek, Mar. Rohan – T. Rachůnek (A), Hladonik, Flek (C) – Průžek, Jiří Kulich, O. Beránek – Koblasa, Jiskra, Kohout – Redlich, Osmík, Šik.

Komentář k utkání

Karlovarští začali na ledě mistra velmi aktivně. Už ve 4. minutě zavezl puk do útočného pásma Beránek, poté se k nebezpečné střele dostal Petr Koblasa, ale Kacetl udržel tuhle střelu před brankovou čárou. Třinecký gólman musel vytáhnout další pohotový zákrok o pár desítek vteřin později, kdy se zpoza domácí svatyně vyřítil Martin Osmík. Každopádně jako první se z branky radovali Oceláři. Na trestnou lavici usedl Lukáš Puplán a celek z Moravskoslezského kraje první přesilovou hru v utkání využili. V čase 05:59 se po střele z levého kruhu trefil kapitán Petr Vrána, jemuž puk naservíroval Martin Růžička. Jednobrankový náskok mohli svěřenci Václava Varadi ještě navýšit, Novotný musel dvakrát řešit střelu po buly, po které před ním vznikl velký závar. Karlovarský brankář ale udržel stav 0:1.

Uběhlo pouhých osm vteřin od začátku druhé dvacetiminutovky a energetici dostali příležitost na srovnání skóre, když Petr Vrána inkasoval dvouminutový trest za vysokou hůl. Hosté však šanci nezúročili, naopak sami následně museli do čtyř. Ondřej Dlapa nedovoleně zastavil Marka Daňa, čímž poskytl Třinci další početní převahu. A i v tomto případě se hráči s drakem na prsou radovali. Oceláři to sehráli velmi rychle, po sérii přihrávek se kotouč dostal až na levý kruh, kde číhal připravený snajpr Martin Růžička, jenž přesně trefil místo u levé tyče Novotného klece a zdvojnásobil vedení domácích. Energii vrátil do hry v čase 27:56 ten nejmladší člen sestavy Marina Pešouta. Jiří Kulich oloupil obránce Zahradníčka o kotouč a v situaci dvou proti jednomu to vzal na sebe. Už se zdálo, že s pukem nic nevymyslí, když v tom si lišácky touš přehodil na bekhend a o betony Kacetla ho poslal do brány. Ještě před koncem druhého dějství mohlo být srovnáno, nicméně Pulpánova dost možná tečovaná střela zazvonila pouze o tyč.

Co se celku z lázeňského města nepovedlo ve druhé části, to se jim zadařilo v té třetí. Na konci 46. minuty využili Karlovarští dalšího rychlého brejku, který znamenal srovnání na 2:2. Třinecký Marinčin nedokázal zpracovat puk na modré čáře, čehož využil Ondřej Beránek, který se kotouče zmocnil a svůj únik po levém křídle završil přesnou střelou mezi Kacetlovy betony. Koncovka třetí dvacetiminutovky ještě nabídla dvě zajímavé situace, obě způsobené vyhozením puku mimo hrací plochu. Nejprve se provinil brankář Kacetl, nicméně energetici početní výhodu nevyužili. Následně byl ze stejného důvodu odeslán na trestnou lavici, ale ani Třinec si v závěru tři body nezajistil.

O vítězi tak muselo rozhodnout prodloužení. Do samostatného úniku se probíjel karlovarský Průžek, avšak toho v koncovce vyrušil Martin Růžička. A hned z protiútoku dokázali Oceláři rozhodnout. Erik Hrňa si sjel do mezikruží, odkud trefil horní část Novotného branky.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Když hodnotím průběh utkání, tak jsme hráli velmi pohledný hokej. Vytvářeli jsme si spoustu šancí, nebyli jsme ale dostatečně produktivní, proto se hosté drželi ve hře. Po inkasované brance ve druhé třetině jsme malinko znervózněli, v některých situacích jsme měli štěstí, povedlo se nám ustát oslabení. Ve třetí třetině jsme si za tím šli, odměnou je ten bod navíc, který si velmi ceníme. Dnešní utkání se mi hodnotí velmi dobře, věřím, že si to fanoušci užili. Zasloužili bychom si ale tři body, máme však jen dva. Děkuji hráčům, že to nevypustili a zabrali. Zlatý gól je skvělý, jsou to dobré dva body do tabulky.“

Tomáš Mariška (HC Energie): „Bylo to velmi těžké utkání s velmi silným soupeřem. Nezačali jsme dobře, udělali zbytečné fauly a domácí ukázali velkou kvalitu v přesilových hrách. Filip Novotný nám pak dal šanci zůstat v zápase a rvát se o něj dál. My si řekli, že se budeme rvát o každý bod. Dali jsme kontaktní branku, věřili jsme, že můžeme srovnat. To se nakonec povedlo a jsme odměněni bodem. Sice jsme před zápasem chtěli více, dělba bodů je nakonec spravedlivá. Za získaný bod jsme rádi.“

Související články