HC Energie Karlovy Vary

Energetici dál bojují o osmičku, Motoru dali bůra!

Předposlední domácí duel základní části odehrála Energie s Českými Budějovicemi. Už první třetina nasvědčovala o mírné převaze energetiků, což potvrdilo i skóre po dvaceti minutách, kdy Karlovy Vary vyhrávaly o jednu branku. Zlom nastal ve druhé části, která byla pro Motor smrtící. Karlovarští se dostali do čtyřbrankového vedení, které se Motoru už srovnat nepodařilo.
Tipsport extraliga, 50 (ČT), ne 26.2.2023, KV Arena
Karlovy Vary
České Budějovice
5:1
2:1, 3:0, 0:0
Branky a nahrávky: 9. Černoch (O. Beránek), 12. Kofroň (Juusola), 22. Hladonik (Kohout, Gríger), 28. Kohout (Redlich), 28. Koblasa (Černoch) – 19. Dzierkals (Gulaš).
Rozhodčí: Hejduk, Vrba – Gerát, Hynek
vyloučení3:3
využití1:0
oslabení0:0
střely na branku24:34
zblokované střely12:17
hity2:5
vhazování31:27
diváci3337
Karlovy Vary: Lukeš – Mikyska, Huttula, M. Kočí, Stříteský, Rohan, Havlín – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Hladonik – Redlich, Jiskra, Kohout – Kružík, Koffer, Kofroň – Juusola.
České Budějovice: Strmeň (28. Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Bindulis, Percy, Hovorka, Kachyňa, Šenkeřík – Dzierkals, J. Novotný, Gulaš (C) – Vondrka, Hanzl, Valský – Přikryl, M. Toman, Doležal – Strnad, Raška I, V. Tomeček.

Komentář k utkání

Poměrně vyrovnaná hra na obou stranách byla k vidění v úvodní dvacetiminutovce. V 9. minutě otevřela gólový účet zápasu Energie, když se odražený kotouč dostal do mezikruží, odkud nemýlil Jiří Černoch. O tři minuty později byli Karlovarští ve vedení dvě o branky. Juusola zpoza brány našel mezi kruhy Davida Kofroně, jenž si připsal první trefu v karlovarském dresu. Minutu před koncem úvodní pasáže České Budějovice snížily. Milan Gulaš poslal nahrávku na Martinše Dzierkalse a překonal bezmocného brankáře Karlových Varů. V posledních vteřinách se ještě předvedl famózním zákrokem Strmeň proti střele Jiskry.

Začátek druhé třetiny přinesl velkou šanci Motoru ke srovnání, Jakub Valský měl před sebou odkrytou klec energetiků, ale Stříteský mu na poslední chvíli zamezil ve skórování. Ve 22. minutě si domácí vzali dvoubrankové vedení zpět. V přesilové hře hledal Gríger v mezikruží Martina Kohout, od kterého puk odrazil k Janu Hladonikovi. Ještě před polovinou hrací doby ujel do přeslení dva na jednoho Redlich s Martinem Kohoutem jehož střela prošla až do českobudějovické sítě a vyhnala Strmeně z branky, nahradil jej Dominik Hrachovina. Fanoušci Karlových Varů ještě ani nezačali vyžadovat pátý gól, když Petr Koblasa vytasil bekhnedovou kličku a překonal dosud nerozhcytaného brankáře Jihočechů. Motor začal přitvrzovat, což si karlovarští hokejisté nenechali líbit a agresivitu adekvátně opláceli. Posledních několik minut byly České Budějovice hodně aktivní a snažily se prolomit Lukešovu moc. Blízko skórování byl Filip Přikryl, ale gólman Energie předvedl skvělý zákrok. Vzápětí přišla další šance hostů. Martinš Dzierkals vyslal tvrdou ránu z první, kterou Štěpán Lukeš uklidil do lapačky. Ve druhé třetině se Karlovarští ujali vysokého vedení 5:1.

Ve 42. minutě se Hladonik provinil vysokou holí a v početní převaze se pokoušel přemoci Lukeše od modré čáry Milan Gulaš, ale rozezněl pouze tyč. Po 34 vteřinách si k Hladonikovi přisedl Jiskra a Motor měl dlouhou dvojitou přesilovou hru. Jihočeši sice několikrát vystřelili na branku domácích, ale recept na karlovarského gólmana nenašli. Karlovy Vary si v závěrečné dvacetiminutovce zejména hlídaly záda a nepouštěly se do větších risků. Na větší šanci třetí třetiny se čekalo až do 56. minuty, Percy nabil Martinu Hanzlovi do jehož cesty se postavil Lukešův beton. Poté ještě ohrozil svatyni Karlových Varů Filip Přikryl dělovkou z mezikruží, ale na maskovaného muže Energie nevyzrál. Úspěch energetiků oslavili domácí fanoušci mexickou vlnou, která se poslední dvě minuty před závěrečnou sirénou hrnula KV Arenou.

Ohlasy trenérů

Vojtěch Šik (HC Energie Karlovy Vary): Jsme rádi, že jsme utkání zvládli. V posledním zápase jsme měli problém ve hře v obranném pásmu a v zakládání útoku, což se nám podařilo zlepšit. Těší nás, že jsme utkání zvládli a nechali jsme si tři body doma. Na domácím ledě se nám nyní daří a chceme to potvrdit i v pátek s Libercem.

David Čermák (HC Motor České Budějovice): Dnes jsme podali velice špatný výkon a neměli šanci na to uspět. Myslím si, že už v půlce zápasu bylo rozhodnuto, že body zůstanou doma.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 26.2.2023

Potvrdili jsme naši sílu, těší Černocha