HC Energie Karlovy Vary

#varyvrepre: Výborná reprezentace energetiků v uplynulé sezoně

Mistrovství světa v ledním hokeji se v letošním roce bohužel nedočkáme, to ale nezabrání se ohlédnout za pro karlovarské hokejisty velmi úspěšnou reprezentační sezonou. Během ročníku se totiž energetici v dresu se lvem na hrudi proháněli a poměrně dost se jim dařilo, na mezinárodním poli svůj domovský tým reprezentovali kvalitně. Kdo všechno za národní tým nastupoval?

Ondřej Beránek

Karlovarský útočník Ondřej Beránek už by se dal požadovat pomalu za reprezentačního mazáka. V národním týmu debutoval již v sezoně 2018/2019, kdy zapsal hned sedm zápasů, přičemž svou premiérovou branku vstřelil na domácím ledě KV Areny. V letošní reprezentační sezoně pak přidal hned další čtyři zápasy. Nejprve se společně s parťákem Rachůnkem představil na listopadovém Karjala Cupu, kde zapsal do sbírky jeden zápas, další tři pak přidal o měsíc později na ruském Channel One Cupu.

Pro odchovance Havlíčkova Brodu se celkově jednalo o velice úspěšnou sezonu, zapsal 25 kanadských bodů a i díky tomu a celkovému hernímu projevu si Energie jeho služby pojistila až do roku 2022. Mladý, ale zkušený útočník tak může v dresu Karlových Varů bojovat o další zápasy v reprezentačním dresu.

Tomáš Rachůnek

Životní sezona Tomáše Rachůnka, jinak by se letošní ročník zlínského rodáka pojmenovat asi nedal. Tomáš není žádný reprezentační nováček, v kariéře si prošel národními týmy U16, U17, U18 i U20. U národního A-týmu debutoval v sezoně 2012/2013, bez reprezentace se tak musel obejít dlouhých šest sezon. V letošní sezoně nejproduktivnější hráč Energie navlékl reprezentační dres dvakrát a to společně právě s Ondřejem Beránkem v listopadovém turnaji Karjala.

Rachůnek naskončil dvakrát ve třetí formaci po boku Sedláka a Jaškina, na ledě se tak s Ondřejem Beránkem nepotkal. V obou zápasech však národní tým vyhrál, takovou statistikou se jen tak někdo chlubit nemůže. O další zápasy v reprezentačním dresu bude už Tomáš Rachůnek bojovat s novými spoluhráči, přejeme mu hodně štěstí.

Jakub Flek

Už se zdálo, že se hbitý útočník reprezentace nikdy nedočká. Přišla pozvánka, přišlo zranění. Nevadí, povede se příště. Jakub opět tvrdě makal a opravdu přišla druhá pozvánka, s tou ale přišlo i druhé zranění. Mnoho jiných už by to vzdalo, ale ne dříč Jakub Flek. Nakonec se opravdu dočkal, lednovou pozvánku na Švédské hry už mohl přijmout a obléct jeden z nejhezčích dresů.

Premiéra to byla perfektní, tři zápasy a dva kanadské body. Nejprve si při prohře se Švédskem připsal asistenci, ve třetím zápase si pak jako správný Karlovarák připsal premiérovou branku proti Rusku, k tomu i proměněný nájezd, ten se však do statistiky nezapočítal. Jak praví známé české přísloví, Jakub Flek si počkal a dočkal se premiéry ve velkém stylu.

Dávid Gríger

Nesmíme opomenout ani reprezentanta Slovenska, Dávida Grígera. Karlovarský sniper si svou premiéru u nároďáku odbyl už v dobách Vlčí smečky, nominace na alespoň jeden turnaj ho neminula ani v letošním roce. Dostal se hned na první turnaj sezony, říjnový Německý pohár. V konkurenci Německa, Švýcarska a Ruska „B“ však Slovensko neobstálo. Gríger odehrál všechny zápasy na centru třetí formace, bodově však neuspěl.

Nebýt předčasného konce, tak by i Dávid Gríger mohl bojovat o nominaci na Mistrovství světa, sezona se mu stejně jako parťákovi z formace povedla na výbornou. Ani Dávid však nebude o další reprezentační povinnosti bojovat v našem dresu, a tak mu také přejeme do budoucna hodně štěstí.

Dominik Graňák

Svůj národ reprezentoval také urostlý bek Dominik Graňák. Zkušený mazák už má v reprezentaci něco odehráno a tak se ničeho nezalekne. V uplynulé sezoně měl možnost bojovat v národním dresu Slovenska na domácím Kaufland Cupu. Nastoupil do dvou zápasů proti Rusku a Bělorusku, oba zápasy skončily vítězstvím. Graňák navíc vedl národní tým z pozice kapitána, což je pro každého hráče obrovská pocta.

Dominik není na mezinárodním poli žádným nováčkem, členem slovenské reprezentace je až výjimky prakticky celou svou kariéru. Zahrál si na více jak desíti mistrovstvích světa a také na Olympijských hrách v Pchjongčchangu v roce 2018. Stejně jako Gríger by i Graňák měl určitě šanci účastnit se světového šampionátu, nebýt ukončené sezony.

Vladimír Eminger

Již exkarlovarský obránce se sice do národního týmu nezapojil, nebylo by ale hezké ho nezmínit. Při nominaci na ruský Channel One Cup působil mezi náhradníky a s tempem, jakým tehdy chodily jednotlivé omluvenky, neměl daleko od ostré nominace.