HC Energie Karlovy Vary

Statistický přehled sezony: Energie znovu týmem bojovníků! Nový kapitán šel příkladem

Ročník 2022/23 v lázeňské metropoli přinesl velké změny v podstatě na všech úrovních. Klub po dlouhých 24 letech změnil majitele, nastoupil nový trenér a nedlouho po startu soutěže tým opustil dosavadní kapitán. Těmito změnami se však Energie nenechala rozhodit a dokázala počtvrté v řadě postoupit do předkola play-off. A již tradičně vám i letos po skončení sezony přinášíme velký statistický přehled výkonů mužstva z města horkých pramenů.

Nový trenér? Vary stále drží kurz!

Po pěti letech vedl Karlovy Vary do sezony někdo jiný než Martin Pešout. Dlouholetého kouče vystřídal na černo-bílé lavičce David Bruk a mnozí fanoušci nedočkavě vyhlíželi, jak si tým s novým lodivodem povede a zdali dokáže navázat na tři účasti v předkole v řadě. To se povedlo a poprvé od roku 2011 mohli příznivci lázeňského hokeje sledovat play-off na vlastní oči. Energie vyrovnala své nejlepší umístění od mistrovské sezony z ročníku 2019/20 a skončila devátá, o tři pozice lépe než loni. Nutno však dodat, že minulý rok byl pro Karlovy Vary značně smolný, což jsme zmiňovali v předchozím statistickém přehledu.

Letos si však Západočeši vybrali trochu hokejového štěstí zpět. Pokud zohledníme vyšší počet utkání, které přinesla loňská základní část, dosáhli energetici v podstatě totožného bodového přídělu. Letos vybojovali 68 bodů, loni v přepočtu na klasických 52 zápasů přibližně 67, přesto si polepšili o tři pozice. A když se podíváme na předchozí ročníky, většinou by tento bodový zisk skutečně stačil na 11. či 12. místo. Vyrovnanost ve druhé polovině tabulky ilustruje také skutečnost, že si Karlovarští drobně pohoršili v rozdílu skóre, a to o 3,44 % a čtyři příčky, nicméně v tom klíčovém, tedy konečném pořadí, skončili výše.

Důvodem horšího skóre byla méně produktivní ofenzíva, Energie letos vstřelila 129 branek, tedy o 0,36 gólu na zápas méně než v minulém roce, a v celoligovém ohledu spadla ze 7. na 10. příčku. Zato obranné výkony zůstaly totožné jako loni, a to jak v absolutních hodnotách (zcela zanedbatelný rozdíl 0,01 inkasované branky na utkání), tak v porovnání s ostatními celky, stejně jako loni obsadily Karlovy Vary 13. místo. Trend horšího útoku, ale srovnatelné či dokonce lepší obrany, se ukazuje i v dalších kategoriích, které sledujeme v našem tradičním statistickém přehledu.

Nejmarkantnější posun zaznamenali borci s Éčkem na dresu v úspěšnosti oslabení, kterou zlepšili o 5,22 % a vyhoupli se ze 13. místa na vynikající pátou příčku. O osm pozic si polepšili také v úspěšnosti vhazování, v níž byli loni vůbec nejhorší v extralize, a ve zvládání penaltových rozstřelů. K významnému zlepšení došlo také v oblasti osobních soubojů, ale k tomu si povíme více za chvilku. Naopak horší výsledky můžeme pozorovat v úspěšnosti přesilových her a zakončování, tady si Energie pohoršila o šest, respektive sedm pozic.

Energie opět vévodí v obětavosti

Co chybělo Karlovým Varům na výsledkové tabuli, to loni víc než dostatečně doháněly odhodláním a bojovností. Ostatně proti Litvínovu vytvořily nový extraligový rekord v počtu zblokovaných střel v jednom utkání a v součtu za celou sezonu dokonce zastavily nejvíce projektilů soupeře ze všech týmů! A letos na svou houževnatost Západočeši navázali zcela ukázkově. Opět se drželi mezi nejobětavějšími celky soutěže, zblokovali 812 střel, v přepočtu na utkání jen o 0,09 bloku méně než loni, ačkoliv letos tento obdivuhodný počin stačil "jen" na třetí místo v lize.

Výrazný progres však zaznamenali ve druhé kategorii Radegast indexu, tedy v hitech. Těch letos protihráčům uštědřili 283, o 1,21 za utkání více než loni, díky čemuž se vyhoupli z poslední na devátou příčku. V tomto ohledu se blýsknul zejména Tomáš Havlín, který si připsal 47 osobních soubojů a stal se sedmým nejlepším hitérem extraligy. Za sebou nechal takové vyhlášené "hrubiány", jakými jsou například Bohumil Jank, Michal Gulaši či vítěz loňského žebříčku bojovníků Richard Nedomlel. Díky nárůstu počtu osobních soubojů se Západočeši stali druhým nejbojovnějším týmem v soutěži, měřeno dle součtu hitů a zblokovaných střel, jen těsně za Vítkovicemi!

Vraťme se ale zpět k blokům. Těch si stejně jako loni připsal ze všech energetiků nejvíce Ondřej Dlapa, oproti minulé sezoně si polepšil o 17 zblokovaných střel a celkem se své zdraví rozhodl obětovat 105krát. Pouze tři hráči v celé soutěži se nechali kotoučem trefit častěji. Kromě toho si strach nahánějící zadák připsal jediné extraligové prvenství Karlových Varů v rámci námi sledovaných statistik.

Během základní části totiž nasbíral 108 trestných minut, a stal se tak nejvylučovanějším hráčem ligy. A aby toho nebylo málo, hned o dvě pozice dále, tedy na třetím místě žebříčku, najdeme Tomáše Havlína, který zaznamenal 87 trestných minut. Mezi oba západočeské obránce se už vmáčknul pouze Jake Dotchin. Hrát proti Energii zkrátka bolí.

O Tomáši Havlínovi jsme v této kapitole mluvili již dvakrát, zaslouží si ale ještě jednu zmínku. Urostlý zadák vyvolává v soupeřích hrůzu svou tvrdou hrou, přesto však dosáhl během roku na rovných dvacet bodů (3+17) a stal se nejproduktivnějším obráncem a celkově sedmým nejproduktivnějším hráčem Karlových Varů. Taková všestrannost se vidí opravdu málokdy.

Jak si povede nový kapitán?

Klub z lázeňské metropole neměnil pouze trenéra, ale také kapitána. Když zkraje prosince Tomáš Vondráček odešel do Pardubic, stal se jeho následovníkem Jiří Černoch. A ten se nezalekl tlaku spojeného s našitým Céčkem na dresu a šel celému týmu příkladem. V první řadě ovládl s 31 body (12+19) tabulku produktivity týmu, stejně jako dominoval v kruhu pro vhazování, z nějž odjížděl úspěšně v 54,72 % případů.

Kromě toho ovšem také zblokoval rovných 100 střel, šestý nejvyšší počet v celé soutěži. 100 bloků by byl famózní počin na defenzivního beka, jehož hlavním úkolem je právě padat do střel, jenže Jiří Černoch je útočník, nejproduktivnější hráč týmu! Nejen, že nasbíral jednoznačně nejvíce bloků ze všech útočníků extraligy, ale druhý v pořadí, Patrik Poulíček, si připsal takřka o 40 zblokovaných střel méně!

Odchod Tomáše Vondráčka spolu s přesunem Jakuba Fleka do Komety před zahájením ročníku přinesl spoustu dalších otazníků. Ostatně v minulé sezoně se na čele takřka všech individuálních ofenzivních statistik v rámci Energie objevovala pouze tato dvě jména. Co se tedy bude dít při jejich absenci? Západočeský klub se stal ještě všestrannějším a týmovějším, než kdy dřív. Ačkoliv Jiří Černoch ovládl bodování, nestal se ani nejlepším střelcem, ani nejlepším nahrávačem.

První titul si uzmul osmnácti přesnými trefami Petr Koblasa, který tak skončil 12. v celé soutěži. Nejvíce asistencí, konkrétně 24, pak nasbíral Tomáš Rachůnek, ten obsadil mezi všemi hráči extraligy 15. příčku. Ani v dalších kolonkách nenajdeme opakující se jména. Nejvíce střel, 123, vyslal Ondřej Beránek, díky dvanácti bodům (5+7) se nejproduktivnějším energetikem v přesilovkách stal Dávid Gríger, tři vítězné góly pak zaznamenal Vít Jiskra.

Nejhezčí hráč Energie

U posledního jmenovaného se zastavme. Jednadvacetiletý Vít Jiskra do startu uplynulého ročníku odehrál za Karlovy Vary 27 utkání, v nichž vstřelil pouze jednu branku. Svými výkony v partnerském Sokolově si ale vybojoval šanci ve stálé sestavě a jak jeho jméno napovídá, celou sezonu pořádně jiskřil.

V základní části odehrál 48 zápasů, během kterých nasbíral sedmnáct bodů (6+11) a stal se desátým nejproduktivnějším energetikem. Díky tomu se stal děleným druhým hráčem do 21 let v novodobé historii Energie v ohledu bodů získaných za jednu sezonu, překonal jej pouze Roman Procházka v ročníku 1999/00. Jak jsme naznačili v minulém odstavci, polovina všech jeho branek byla dokonce rozhodující trefou utkání. K tomu navíc přidal čtyři starty v předkole, které zakončil s bilancí 1+2. A aby toho nebylo málo, karlovarský odchovanec ovládl tabulku plus/mínus, sezonu zakončil s hodnotou +16, patnáctou nejlepší v celé lize.

Kromě toho se ovšem mladý útočník dočkal možná ještě významnějšího ocenění. Vše odstartoval říjnový tweet Anny Veselé, která usměvavého forvarda označila za "nejhezčího hráče Energie". Zapravdu jí dalo množství fanynek, ale také fanoušků, jelikož v průběhu sezony se na sociálních sítích objevilo několik odkazů na tento příspěvek, dokonce bylo možné tuto informaci zaslechnout i z úst komentátorů živých přenosů na Hokejce. Vít Jiskra si tak během roku získal srdce nejen karlovarských příznivců hned dvakrát - na ledě i mimo něj.

Týmové statistiky v základní části

Vstřelené góly: 129 (2,48/utkání), 10. místo v TELH
Inkasované góly: 163 (3,13/utkání), 13. místo
Poměr vstřelených ku inkasovaným gólům: 44,18 %, 13. místo
První góly zápasu: 23, 11. místo
Střely na branku: 1465 (27,90/60 minut), 9. místo
Inkasované střely na branku: 1571 (29,92/60 minut), 10. místo
Úspěšnost střel na branku: 8,81 %, 11. místo
Úspěšnost zákroků: 89,62 %, 13. místo
Úspěšnost vhazování: 49,41 %, 7. místo
Počet přesilovek: 190, 6. místo
Úspěšnost přesilovek: 15,26 % (29/190), 14. místo
Počet oslabení: 195, 10. místo
Úspěšnost oslabení: 81,54 % (159/195), 5. místo
Počet trestných minut: 562, 11. místo
Úspěšnost nájezdových rozstřelů: 2/3 (66,67 %), 4. místo
Počet hitů: 283 (5,44/60 minut), 9. místo
Počet zblokovaných střel: 812 (15,62/60 minut), 3. místo
Radegast index: 929, 8. místo

Individuální statistiky v základní části

Nejproduktivnější hráč: Jiří Černoch (31 bodů, 12+19), 42. místo v TELH
Nejlepší střelec: Petr Koblasa (18 gólů), 12. místo
Nejlepší nahrávač: Tomáš Rachůnek (24 asistencí), 15. místo
Nejproduktivnější obránce: Tomáš Havlín (20 bodů, 3+17), 17. místo
Nejvíce střel na branku: Ondřej Beránek (123 střel), 25. místo
Nejvyšší úspěšnost střel na branku (min. 30 střel): Petr Koblasa (14,75 %), 36. místo
Nejvíce střel ze slotu: Ondřej Beránek (79 střel), 5. místo
Nejvíce bodů v přesilovce: Dávid Gríger (12 bodů, 5+7), 36. místo
Nejvíce vítězných gólů: Vít Jiskra (3 góly), 21. místo
Nejvyšší průměrný ice-time (min. 10 zápasů): Michal Plutnar (20:23/zápas), 33. místo
Nejlepší plus/mínus: Vít Jiskra (+16), 15. místo
Nejvíce trestných minut: Ondřej Dlapa (108 TM), 1. místo
Nejvíce hitů: Tomáš Havlín (47 hitů), 7. místo
Nejvíce zblokovaných střel: Ondřej Dlapa (105 ZS), 4. místo
Nejvyšší úspěšnost vhazování (min. 100 vhazování): Jiří Černoch (54,72 %), 17. místo
Nejvíce zákroků: Štěpán Lukeš (836 zákroků), 10. místo
Nejvyšší úspěšnost zákroků (min. 10 zápasů): Vladislav Habal (90,69 %), 19. místo
Nejvíce čistých kont: Štěpán Lukeš (3 ČK), 11. místo

V případě shody rozhoduje méně odehraných minut.

Statistiky v play-off

Vstřelené góly: 10 (2,5/utkání)
Inkasované góly: 14 (3,5/utkání)
Střely na branku: 107 (26,39/60 minut)
Inkasované střely na branku: 114 (28,12/60 minut)
Nejproduktivnější hráč: Jiří Černoch (5 bodů, 1+4)
Nejlepší střelec: Petr Koblasa (3 góly)
Nejlepší nahrávač: Jiří Černoch (4 asistence)
Nejproduktivnější obránce: 7 obránců s 1 bodem
Nejvíce střel na branku: Petr Koblasa (15 střel)
Nejvyšší průměrný ice-time: Tomáš Havlín (21:41/zápas)
Nejlepší plus/mínus: Lukáš Pulpán a Tomáš Redlich (oba +3)