HC Energie Karlovy Vary

Šír: Tým je nade vše. Doufám, že fanouškům budeme dělat větší radost

Do Karlových Varů přišel jako jedna z nových tváří v rámci velké přestavby týmu. Čtyřiadvacetiletý útočník Jan Šír se vůbec poprvé v rámci extraligy vydá mimo mateřský Liberec.

Honzo, po letech v Liberci ses vydal do Karlových Varů. Jak proběhl celý přestup?
Během sezony jsem v Liberci nedostal informaci, zda se mnou počítají na další sezonu. S agentem a rodinou jsme se tak dohodli, že zkusím změnu a ozvaly se mi Karlovy Vary, a tak jsem tady. Bude to pro mě úplně nová zkušenost a nový impuls. V Liberci mám rodinu, kamarády a všechny známé, a jdu sem, kde skoro nikoho neznám, takže se na to velmi těším. Jsem zvyklý od mládeže jako odchovanec každý rok bojovat o místo v týmu, a tady to nebude jiné. Abych si získal svou pozici v týmu, budu si ji muset sám vybojovat. Nikdo mi určitě nic zadarmo nedá.

S jakými ambicemi přicházíš do týmu?
Osobní ambice nikdy neřeším, důležité jsou pro mě týmové výsledky a s nimi přichází individuální výkony jednotlivců. Myslím, že týmové ambice Karlových Varů by měly být daleko větší, než jaké bylo umístění v loňské sezóně, a doufám, že se nám všem podaří podávat lepší výkony, abychom dostali tým tam, kam patří, budeme hrát lepší hokej a uděláme větší radost našim fanouškům.

Po letech v Liberci vnímáš nové angažmá jako další krok se dále posunout? Tým bude z velké části nový, noví jsou i trenéři, všichni tak máte stejnou startovní pozici…
Do týmu se vybírají hráči do určitých rolí, i mě si vzali to nějaké role, kterou bych měl hrát. Je jen na mě, kolik dostanu prostoru.

V Karlových Varech už jsi pár dní, některé hráče znáš. Jaké bylo přivítání v kabině?
Znal už jsem Dávida Grígera z Liberce, s Filipem Kofferem jsme se potkávali v mládežnických reprezentacích. Oba mi to tu ukázali, řekli co a jak, jak to tu chodí. Všichni kluci jsou tady super a skvěle mě přivítali.

Znáš se dobře i s dalšími hráči, proti kterým jsi hrál. Vzpomínal jsi třeba už s Jirkou Černochem na tu Vaší loňskou potyčku?
S Čečem jsme se ještě nepotkali, ale myslím si, že oba jsme sportovci a co se stalo na ledě, to tam zůstalo. Teď jsme ve stejném týmu, máme stejný cíl a oba se tomu už jen zasmějeme (úsměv).

Může z toho tým i fanoušci poznat, že se nebojíš ani shodit rukavice?
Je to součást té mojí role. Střežit spoluhráče a když je nějaký problém, tak ho vyřešit (úsměv).

Jaké jsou charakteristické znaky tvé hry?
Tvrdost, obětavost, týmovost.