HC Energie Karlovy Vary

Energie mládežnickou Akademií? Rozhodne se na konci června

V polovině března představil Český svaz ledního hokeje nový projekt s cílem zlepšení podmínek pro přípravu hokejových talentů a sjednocení zájmů škol a klubů. Vybrané kluby splňující přísná kritéria pro práci s mládeží získají už pro sezonu 2011/12 statut Akademie ČSLH. Kromě celé řady povinností si užijí výhody včetně zvýšené finanční podpory a jistoty setrvání v nejvyšších soutěžích juniorů, staršího a mladšího dorostu. O titul Akademie se uchází i HC Energie, která díky dlouhodobé koncepci a vysokému procentu prostředků vyčleněných z rozpočtu na práci s mládeží musela pro splnění podmínek svazu uskutečnit jen malý počet změn. „Nyní čekáme na rozhodnutí, které by mělo padnout na konci června, a pevně věříme, že statut obdržíme,“ říká v našem komplexním rozhovoru hlavní trenér a metodik mládeže Jiří Ryžuk.

Pane trenére, jaký je postoj vedení karlovarské hokejové mládeže k projektu Akademií?
Náš postoj je velice pozitivní. Ze strany svazu je to výborný signál, že práci s mládeží chtějí opravdu někam posunout. Víme, že tato myšlenka je inspirována ze Švédska a Finska, kde podobný systém už léta funguje. Skandinávským stylem práce s mládeží jsme se v minulosti nechávali inspirovat i my sami a podmínky, které svaz stanovil pro budoucí Akademie, se ve Varech snažíme naplňovat už několik let. Požadavky nás tedy vůbec nezaskočily a velmi rychle jsme věděli, že pro nás nebude problém je splnit.

V jaké fázi se nyní projekt nachází?
Přihlášku jsme jako jedni z prvních podali v měsíci dubnu. Nyní čekáme na rozhodnutí, které by mělo padnout na konci června, a pevně věříme, že statut obdržíme.

Máte tedy už splněné veškeré požadavky, které ČSLH na Akademie klade?
Ze strany svazu není striktně dáno, že ve chvíli přidělení statutu už musí být veškeré kroky zrealizovány. V některých oblastech, třeba středního školství, to není tak jednoduché. Jak jsem ale říkal, nevidíme žádný požadavek, který bychom už neměli splněný, nebo bychom jej v nejbližší době nebyli schopní splnit.

Můžete odhadnout, kolik procent požadavků klub splňoval už před vyhlášením projektu?
Řekl bych, že tak 90 %.

Představuje pro klub realizace zbývajících 10 % zvýšené náklady?
Ano. Aniž bychom měli jistotu statutu Akademie, zavádíme od této sezony v našem mládežnickém realizačním týmu funkci vzdělávacího poradce. Pan Mgr. Vladimír Šik už nám je smluvně k dispozici. Například tímto krokem se nám tedy zvyšují náklady.

Pokud by ale Energie statut Akademie získala, měla by si finančně polepšit. Je to tak?
V to doufáme. Určité signály mám, ale oficiálně zatím nikdo neví, jaké prostředky uvažuje svaz pro Akademie uvolnit. Předpokládáme, že podmínky budou výrazně skromnější než ve skandinávských Akademiích. Jejich finanční možnosti jsou jinde. Věříme ale, že z případného statutu Akademie by klub profitoval i finančně, protože kvalita práce s mládeží se odvíjí od dostatku financí.

Byly zvýšené náklady důvodem ke zvýšení členských příspěvků hráčů, ke kterému dochází?
Impulsem k navýšení členských příspěvků byla především vyjednávání o výši dotací s Městem Karlovy Vary. Noví političtí představitelé města postavili další dotování mládeže v klubu na tom, že naše členské příspěvky se znormalizují, tj. přiblíží se běžné úrovni jiných extraligových klubů. Díky majiteli klubu panu Holoubkovi a celému vedení jsme dlouhá léta drželi příspěvky na úrovni, která byla v naší zemi naprosto atypická. Po navýšení před letošní sezonou se posunujeme někam k průměru, či spíše pod něj. Věříme, že město tento náš krok bude vnímat a i nadále bude naši mládež podporovat.

Pokud vím, v porovnání třeba se Spartou jsou příspěvky v Energii stále nízké…
Oproti našim původním příspěvkům se třeba ve Spartě nebo v Brně platilo 5 - 10 krát víc. Po navýšení se pohybujeme kolem 30 % příspěvků, které rodiče v těchto velkých městech musí platit.

Jak zprávu o zdražení přijali rodiče?
Žádné problémy jsem nezaznamenal. S rodiči jednotlivých tříd jsme uskutečnili sérii schůzek, na kterých jsme jim vysvětlili příčiny zdražení a diskutovali jsme s nimi. Také musí říct, že pan Holoubek pro výjimečné případy rodin, které mají problém tuto výši uhradit, nabídl klubové sociální stipendium. Rodiče o něj žádají písemnou formou, ve které vysvětlí svou finanční situaci, a naše vedení mládeže pak tyto žádosti posoudí a rozhodne o snížení nebo úplném odpuštění členských příspěvků.

Už této možnosti někdo využil?
Ano, nějaké žádosti už nám přišly. Vyhodnoceny budou v nejbližším období.

Které kluby budou v boji i statut Akademie vašimi největšími konkurenty?
Nechtěl bych tu hodnotit práce s mládeží v klubech, které podrobně neznám. Samozřejmě se ale kolem sebe rozhlížíme a hledáme inspiraci i jinde. Víme, že od některých klubů si v lecčems můžeme brát příklad. Konkrétně Liberec a Brno mají podle mě ke statutu Akademie také dobře našlápnuto. Brno má oproti nám stále jednu velkou výhodu, a sice celoroční led. Pevně věříme, že ho budeme našim hokejistům moci od příštího jara a léta také nabídnout. Celoroční led však nepatří mezi požadavky na Akademie.

Už jste v tomto směru podnikli nějaké kroky?
Myslíme si, že celoroční led by na malé hale měl být možný s výjimkou cca 6 týdnů bez ledu od poloviny června do konce července. Oproti současným 8 měsícům by to pro nás znamenalo velký posun v kvalitě tréninku. Využít bychom jej chtěli pro celou mládež, především pak pro ty kategorie, kde je trénink techniky doslova klíčový. Jednání v tomto směru povede pan Vaněk, který nám slíbil učinit maximum, aby to vyšlo. Opět je to ale i otázka financí.

Jaký by podle vás měl být další krok, jímž by se český mládežnický hokej měl vydat?
Mládežnický hokej by podle mého velmi posunulo, pokud by se juniorky Akademií transformovaly v opravdové farmy, ve kterých by mohlo hrát 5 tzv. over-age hráčů a jeden brankář bez věkového omezení nebo alespoň do věku 25 let. Na základě naší klubové diplomacie jsme dosáhli toho, že v nové sezoně extraligy juniorů budou moci za tým nastupovat až čtyři hráči do 22 let. Řada hráčů totiž není schopná z juniorského věku okamžitě přeskočit do kategorie dospělých na nejvyšší úrovni. Fungující systém farem v Severní Americe potvrzuje, že tohle je ta správná cesta. Na stejné bázi pracují i třeba anglický či italský fotbal. Mladým hráčům by také pomohlo prodloužení play-off jednotlivých soutěží. Momentálně se hraje pouze na dva vítězné zápasy. V sériích hraných na více vítězství se výrazně formuje psychika hráčů a pozitivně je to ovlivňuje. S touto myšlenkou jsme ale bohužel zatím u ČSLH neuspěli.

Analýza požadavků na Akademie ČSLH

S hlavním trenérem a metodikem mládeže Mgr. Jiřím Ryžukem hovoříme pouze o vybraných požadavcích ČSLH. Úplný seznam požadavků si přečtěte v dokumentu Podmínky pro získání statutu Akademie ČSLH a Technický předpis pro získání statutu Akademií ČSLH.

Sportovně -technické zabezpečení

Požadavky týkající se zázemí, např. posiloven a jejich vybavení, nebude v nové KV Areně těžké splnit, že?
V tomto skutečně není vůbec žádný problém, vše budeme schopni splnit dle požadavků ČSLH.

Využíváte i moderní tréninkové pomůcky? Třeba v Chomutově se chlubí zařízením skatemill, na kterém počítač vyhodnocuje technické chyby hráčova bruslení…
Skatemill je vynikající tréninková pomůcka, která je však extrémně drahá. Peníze, které máme na mládež k dispozici, chceme využít efektivněji. Chceme samozřejmě pracovat s moderními pomůckami. Jednou z nich, která skatemill dokáže částečně nahradit, je tzv. slideboard, díky kterému můžeme také výrazně zlepšovat techniku bruslení hráčů. Zatímco cena skatemillu se pohybuje v řádech milionů, pořízení jednoho slideboardu stojí jen několik tisíc. Nyní se snažíme, abychom v rozcvičovně měli co nejdřívě dostatek těchto slideboardů.

Metodické zabezpečení

ČSLH zde mimo jiné klade požadavky na přítomnost trenérů-specialistů pro individuální trénink hráčů v dopoledních hodinách. Jaké specialisty může nabídnout Energie?
Kromě i v jiných klubech relativně běžného specializovaného tréninku pro brankáře, který je v klubu veden Pavlem Kněžickým, jsme před dvěma sezonami otevřeli i další discipliny individuálního tréninku. Jednou z nich je speciální trénink bruslařské techniky, která doposud probíhala pod mým vedením. Už dva roky také praktikujeme trénink střelby a zakončení, který má na starost skaut klubu Jaromír Kverka. Jako bývalý vynikající střelec má s touto disciplinou velké zkušenosti. Od nové sezony nově zavádíme individuální trénink dovedností pro řešení situací jeden na jednoho. Spadá tam například odebírání kotouče, hra tělem, koordinace bruslení s vedením kotouče v kličce či trénink techniky hole. Hlavní podíl na těchto trénincích by měl mít šéftrenér SCM a hlavní trenér juniorky Karel Mlejnek a hlavní trenér staršího dorostu Václav Eismann, zapojení by však měli být i další trenéři.

Je nácvik střelby něco podobného, co u A-týmu svého času zavedl trenér Venera?
Zdeněk Venera byl velmi kreativní trenér a myslím si, že měl velkou zásluhu na největších úspěších klubu. Letní střílení hráčů áčka na suchu bylo jedním z kamínků této úspěšné mozaiky. Střelbu na suchu trénujeme samozřejmě i s mládežnickými týmy. V současnosti k tomu využíváme plochu v malé hale. Až bude na obou plochách led, máme pro tento účel připravenou střílnu v rozcvičovně.

Školní a studijní normy

S jakými karlovarskými školami klub spolupracuje?
Kromě letité a neustále se zlepšující spolupráce se ZŠ Krušnohorská a jejím ředitelem panem Mgr. Peerem jsme navázali spolupráci i s některými středními školami. Je to především sportovní gymnázium při Střední odborné škole pedagogické, s jehož ředitelem panem Mgr. Peroutkou spolupracujeme také dlouhodobě. Velké množství našich hráčů také studuje různé obory na střední škole v Zahradní ulici, kde jako zástupce ředitele působí náš nový člen realizačního týmu Mgr. Vladimír Šik. Spolupracujeme i s dalšími středními školami v Karlových Varech.

Jaké bude zadání pro pana Šika, jako vzdělávacího poradce? Jaké cíle si zde klub klade?
Odpovědnost za studijní výsledky hráčů klub samozřejmě nemůže snímat z jejich rodičů ani z nich samých. Snahou klubu ovšem je, aby kluci kromě vrcholového sportování také dostatečně kvalitně studovali. Záleží nám na tom, aby všichni dokončili střední vzdělání a nikdo neměl zvrácenou filosofii, kdy na prvním místě stojí hokej a jinak už mě nezajímá vůbec nic. Ve spolupráci s rodiči chceme dosáhnout toho, že členem našeho Sportovního centra mládeže nebude nikdo, kdo se odmítá vzdělávat.

Podle ČSLH by klub měl špatné studenty - hokejisty moci i sportovně sankcionovat. Jak to bude probíhat?
Pokud se tu objeví nějaký hráč, který bude bojkotovat studium, nebudeme váhat využít různá opatření k tomu, aby své známky zlepšoval. Mezi tato opatření patří i zastavení sportovní činnosti. V minulosti jsme to již aplikovali a bylo to ku prospěchu věci. Na druhou stranu je třeba říci, že někteří naši odchovanci bez problémů maturují na gymnáziu, obchodní akademii či úspěšně studují na vysoké škole.

Zdravotní zajištění

Jakým způsobem je zajištěna zdravotní péče o mládež Energie?
Lékařem SCM je primář ortopedie nemocnice v K. Varech pan MUDr. Miroslav Švec. Kromě něj máme v klubu i fyzioterapeutku Ivanu Mottlovou, která kromě hráčů áčka pečuje i o talentované hráče z našeho SCM.

Stravovací a výživové podmínky

Akademie musí svým svěřencům zajistit i správnou stravu ve smluvních restauracích. S jakým podnikem klub spolupracuje?
Všichni přespolní kluci ubytovaní v domově mládeže Penzionu Hestia zde mají zabezpečené i snídaně a svačiny. Na obědy chodí do školních jídelen a k večeři mohou využít naší smluvní restaurace Na blbým místě. Jejich nabídka odpovídá požadavkům na stravu vrcholového sportovce a hráči jsou tam spokojení. Samozřejmě v ideálním případě by kluci měli jíst přímo v restauraci KV Arena, ale bohužel to zatím není dořešené.

Sociální zabezpečení

V předchozí odpovědi jste už nakousl, kde jsou mladí hráči z jiných měst ubytovaní…
Hráči do 18 let jsou ubytování na Penzionu Hestia. Dobrou zprávou pro projekt Akademie je, že od ředitele domova mládeže pana Michala Vachovce, otce hráče stejného jména, máme příslib renovace pěti dvoulůžkových pokojů na špičkovou úroveň. Starší hráči juniorky pod smlouvou, kteří mají perspektivu dostat se do A-týmu, od 18 let bydlí sami v pronajatých bytech. Je to ale spíše výjimkou. Nepříliš obvyklé je také ubytování v rodině, v loňské sezoně takto bydlel jeden hráč.

Mezinárodní vztahy

Dle požadavků se musíte zúčastnit turnajů se zahraničními soupeři a podobný turnaj i uspořádat. Vedení klubu už však oznámilo, že další cesty hokejistů do Ufy zaplatit nemůže. Jak se vám tyto podmínky podaří splnit?
Mezinárodní konfrontaci považujeme za klíčový bod naší strategie a všichni v klubu jsme v tomto jednotní. Loňská sezona byla doslova ideálem. Mladší a starší dorost měl možnost vyrazit do Ufy, juniorka se zúčastnila European Trophy do 20 let, což byly vždy špičkové akce. Našeho turnaje O pohár hejtmana Karlovarského kraje se zúčastnil také tým Ufy. Pro tuto sezonu se musíme uskrovnit, ale opravdu jenom málo. Na hejtmanský pohár máme opět přislíbenou účast mužstva Ufy a rádi bychom ještě jednoho mezinárodního účastníka. Jednáme například se Salzburgem, se kterým máme dobré vztahy. Juniorka se místo turnaje European Trophy, který se v této kategorii letos nekoná, vydá do Švýcarska na kvalitně obsazený turnaj v Klotenu. Zúčastnit se jej můžeme díky vstřícnosti hostitelů, kteří za nás přeberou náklady na stravování a ubytování. Mezinárodní akce plánujeme i pro další kategorie, ať už to budou turnaje u nás doma, nebo účast výběrových družstev na turnajích ve Švýcarsku.

Zajistit byste měli i další vzdělávání svých trenérů na seminářích v Česku i zahraničních stážích…
Například na konci června pořádáme seminář, který povede Aleš Totter. Ten jako trenér mládeže působil ve Spartě, Chomutově, Jihlavě, Brně a poslední sezonu strávil v USA v Detroitu. Na seminář budou pozváni jak trenéři Energie, tak zástupci regionálních klubů, se kterými spolupracujeme. O stáže našich trenérů v zahraničí také usilujeme. Vloni se skupina 4 našich trenérů recipročně zúčastnila stáže v Ufě, já sám jsem byl letos na konci května na stáži v kanadském Calgary.

Zmínil jste spolupráci s regionálními kluby. Které to jsou?
Naším hlavním partnerským klubem je HC Baník Sokolov, se kterým nás pojí i stejný generální sponzor. Dále spolupracujeme s Mariánskými Lázněmi, které se teď spojily s Tachovem, zájem projevil i HC Cheb. V poslední době jsme navázali spolupráci i s menšími kluby z Ostrova a Nejdku, kde po zastřešení stadionu rozjíždí práci s mládeží.