HC Energie Karlovy Vary

Kádr ještě není kompletní, říká sportovní ředitel Kalous. Co ho aktuálně čeká?

Zlaté oslavy z vítězného mistrovství světa ještě ani pořádně neodezněly, jeden ze strůjců českého úspěchu, asistent trenéra Jiří Kalous, už ale naskočil do nové práce. Novou výzvu totiž našel v karlovarské Energii, kde k 1. červnu nastoupil na post sportovního ředitele klubu.

Začátkem června jste nastoupil do klubu jako nový sportovní ředitel. Co budete mít konkrétně na starosti?
Především bych chtěl na úvod pozdravit všechny fanoušky HC Energie. Co se týče náplně mé práce, jde o nově zřízenou pozici v rámci organizace. V mé gesci je kompletně profesionální úsek sportovní části klubu, tedy především A-tým a s tím spojené veškeré záležitosti ohledně stavby a fungování mužstva a realizačního týmu. Zároveň je mým úkolem propojit mládež s přesahem do prvního mužstva Energie, respektive do týmu Sokolova, se kterým bychom měli spolupracovat na partnerské bázi.

Jaké jsou nyní Vaše nejaktuálnější úkoly?
V úzké spolupráci s trenéry A-týmu musíme v rámci možností doplnit tým na příští sezónu, což je úkol číslo jedna. Dále je potřeba tento tým připravit na nadcházející sezónu tak, abychom hráli hokej, který bude konkurenceschopný, který bude přinášet radost divákům a zároveň tak, abychom se výsledkově oproti minulým sezónám posunuli nahoru.

Mým velkým přáním je, aby hráči z Akademie, která patří jednoznačně k nejlepším v republice, dostávali postupně více šanci v dospělém hokeji v prvním týmu dospělých. Aby tato práce s mládeží byla zúročena výchovou a produkcí mladých hráčů, kteří výkonnostně budou mít na to hrát naši nejvyšší soutěž, respektive aby tito hráči měli šanci se posunout třeba i do špičkových soutěží v zahraničí. Rád bych zintenzivnil spolupráci s Baníkem Sokolov, který je pro nás velmi důležitým partnerem a tato spolupráce musí dávat smysl oběma stranám.

Jak probíhala jednání s Energií? Co rozhodlo, že jste se rozhodl tuto nabídku přijmout?
Oslovil mě spolumajitel a zároveň jednatel klubu pan Tobolka, zda-li bych neměl zájem stát se součástí organizace. Vím, že Energii se v minulých letech sportovně v extralize výsledkově nedařilo podle jejích představ a vidím zde prostor ke zlepšení, což je vždycky takový hnací motor do práce, velká motivace. A vzhledem k tomu, že pocházím z nedalekého Chomutova a mám rodinu na Klínovci, tak mě tato nabídka nejen z tohoto důvodu velmi oslovila. Také se mi líbí vize, jakou tato organizace má a zároveň elán, s jakým se zde pracuje.

Kádr Energie na novou sezonu je v plné přestavbě. Jak jste zatím se složením týmu spokojený?
Co se týče hráčského kádru na následující sezónu, je z velké části hotový. V podstatě byla velká část hráčů podepsaná již z minulých let, nicméně některým hráčům smlouvy doběhly nebo se neuplatnily tzv. opce, takže se samozřejmě kádr průběžně doplňoval v průběhu jara.

Je sestava kompletní? Pokud nikoliv, na jakém postu/postech byste chtěli ještě posílit?
Monitorujeme ještě jednoho až dva obránce, pracujeme i s variantou příchodu ještě jednoho útočníka.

Do sestavy Energie se vrátila řada odchovanců. Je tedy záměrem vedení postupně své úspěšné odchovance stahovat ze zámoří či jiných klubů a na nich to v budoucnu stavět, vytvořit karlovarské jádro?
Je to jedna z mých priorit, zabudovat ve spolupráci s trenéry postupně do Áčka vlastní odchovance. Podmínkou je samozřejmě to, aby na to tito hráči měli výkonnostně, aby byli připraveni i mentálně, ale šanci vybojovat si místo v základním kádru mají velikou a já bych si moc přál, aby této šance využili.

Jaká je situace kolem dalšího odchovance Dominika Rymona? Je možnost, že by i on byl v kádru Energie pro novou sezonu, nebo preferuje pokračování v zámoří?
Co se týče Dominika, mluvil jsem s ním o příští sezóně s tím, že jsem mu nabídl možnost se zapojit do A-týmu, ale Dominik příští sezónu preferuje ještě zůstat v zámoří a chce se pokusit vybojovat si NHL. Což plně respektujeme a přeji mu, aby se mu to povedlo. Pokud by však z jakéhokoliv důvodu zvažoval návrat do Česka, bude v naší organizaci vždy vítán. Je to velký talent českého hokeje z karlovarské líhně a velmi rád bych ho v dresu Energie viděl opět hrát.

Do týmu dále přišli mladí hráči s potenciálem dalšího růstu nebo kvalitní cizinci. Jste s tímto posílením spokojen nebo to ukáže až průběh sezony?
Oba jsou top hráči ve svých soutěžích, s reprezentačními zkušenostmi z mezinárodního hokeje. A především jsou to bodoví hráči, což si myslím je velmi důležitý aspekt, proč padla volba právě na ně. Arttu Ilomäki ve špičkové finské soutěži v posledních třech sezonách 43, 29 a 44 bodů, Salsten 33, 38 a 46 bodů, první formace v národním týmu Norska s hráči NHL, trenéři ho velmi pozorně osobně sledovali na posledním MS v Praze, takže věřím, že je to správná volba. Ale jak jste správně řekl, vždycky to ukáže až samotná sezóna, jestli jsme se trefili.

Jaká je situace kolem Ondřeje Beránka? V klubu má platný kontrakt, ale povedlo se mu mistrovství světa a mohl by o něj být zájem....
Ondra odehrál skvěle MS v Praze, je to jeden z lídrů našeho týmu a věřím, že v příštím roce bude naším hráčem, který strhne spoluhráče ke stejným poctivým, bojovným výkonům, jako podával on sám v loňské sezóně a které neskutečným způsobem gradovaly právě na MS.

Na MS jste působil u reprezentace jako asistent trenéra. Výkonný výbor nyní zveřejnil, že budete ve funkci pokračovat. Půjde skloubit tento post s působením v klubu? Nebylo klubové vedení proti?
Klubové vedení maximálně podpořilo mojí další spolupráci s národním týmem, za což bych mu chtěl velmi poděkovat. Co se týče skloubení této práce, již jsem několik let v klubu a zároveň u národního týmu působil, takže s tím mám zkušenosti a není v tom problém. Je to především o dobrém time managementu.

Jak vzpomínáte na zlatý šampionát? Před turnajem se týmu moc nevěřilo, nakonec z toho ale byl titul po 14 letech. Jak jste si užil následné oslavy i později přivítání v Karlových Varech?
Je to stále čerstvé, ale jsem velmi rád, že se domácí šampionát povedl odehrát takovýmto způsobem. Tým odváděl od začátku dobrou práci, v základní hrací době se neprohrálo, což vůbec není jednoduché a opravdu se to moc často na takovém turnaji nestává. Ukázal se neskutečný charakter mužstva, kluci podávali konzistentní výkony, postupně se v průběhu mistrovství ještě zlepšovali a výsledkem byl zisk titulu Mistra světa. Byla to fakt jízda a parádní zážitek. Nepopsatelná atmosféra během celého MS. Na to nikdy nezapomenu.

A oslavy odpovídaly skvělé náladě a euforii, která zavládla po vítězství v posledním zápase. Všichni si to užívali a bylo to velmi bezprostřední. V Karlových Varech se nám dostalo velmi příjemného uvítání nejen od klubu, ale také od vedení města, paní primátorky a hejtmana Karlovarského kraje a jeho spolupracovníků. Navštívili jsme i porcelánku a skvělé přijetí bylo i od fanoušků HC Energie. A především Ondra Beránek a Radim Rulík, osobnosti úzce spjaté s karlovarským hokejem, skvěle reprezentovali Karlovarský kraj.