HC Energie Karlovy Vary

S Tomášem Mariškou o Soči, Černém moři a o prvním turnaji sezony

Hokejisté Vlčí smečky se v sobotu vrátili z prvního turnaje nové sezony, který netradičně sehráli už v červnu, navíc na pobřeží Černého moře. V olympijském Soči nakonec obsadili třetí příčku. „S účastí jsme velice spokojeni. Do turnaje jsme nastoupili z plné letní suché přípravy a jen se čtyřmi tréninky na ledě,“ říká v našem rozhovoru kouč juniorky Tomáš Mariška.

Na turnaji se představily dva výběry Ruska složené z reprezentantů U18 – U20. Jeden nesl název Východ, druhý pak Západ. Kvartet pak doplnili Kubáňští Orli, kteří budou také hrát od nové sezony MHL. „Turnaj byl opravdu velice kvalitně obsazen. Odlétali jsme s mírnými obavami. Nikdo nevěděl, jaká bude konkurence, a co to udělá s našimi hráči. Měli jsme dva tréninky na ledě v Chomutově a dva pak na místě. Kluci jinak led ještě letos neviděli,“ upozornil Mariška.


Momentka z utkání proti Kubáňským Orlům

Hráči si nakonec vyslechli z úst trenéra poděkování. „Dvakrát jsme dokázali porazit Krasnodarsk, tedy zmíněné Orly, a v dalších dvou utkáních jsme dokázali s výběry Ruska držet krok do poslední minuty. I trenéři soupeře kvitovali naše vystoupení, takže jsem musel před hráči smeknout, jak se s turnajem popasovali,“ řekl Mariška.

Soči je vyhlášeným rekreačním střediskem Ruska u Černého moře, kde právě začíná letní sezona. „Jak počasí, tak i prostředí bylo na nadstandardní úrovni. Naším úkolem bylo vytvořit pro hráče takový program, aby si mohli kromě hokejového turnaje užít i krásy léta, moře a bazénu. Myslím, že se nám podařilo takzvaně relaxovat, ale jakmile kluci vstoupili do zimního stadionu, tak přepnuli do pracovního módu a podali maximální výkony. Za to jim musím ještě jednou poděkovat,“ přiblížil trenér juniorky pobyt v letovisku.

Jeden unikát se trenérovi Mariškovi, i všem hráčům podařil. Předzápasový rozbor se dělal na pláži. „Tak na pláži to úplně nebylo, ale sešli jsme se u bazénu pod palmami. Chtěli jsme toho prostředí využít a pro každého z nás to bylo poprvé. Pevně věřím, že to nebylo na posledy, protože udělat přípravu na takovém místě je něco úžasného,“ přidal s úsměvem.

Ještě více než přímořské letovisko se však Soči proslavilo jako dějiště letošních zimních olympijských a paralympijských her. Trenér Mariška se se svojí družinou podíval na místo činu v letních měsících. „Hráli jsme přímo v olympijském parku na tréninkových hřištích hned vedle hal Bolšoj a Šajba. Na mě osobně park zanechal veliký dojem. Rusové opravdu udělali veliký kus práce. Stadiony jsou nádherné a vše jsme měli možnost si prohlédnout. Ve volném dni jsme se dostali i do Krasnaje Poljany (vedle pobřežní oblasti s hokejovými halami šlo o druhý klastr sportovišť, umístěný v horách a zaměřený především na lyžařské disciplíny, pozn. red.). Opravdu vše na mě udělalo veliký dojem,“ přiznal kouč.


Na prohlídce areálu Krasnaja Poljana

Kouč Vlčí smečky si na červnovém tripu opět potrvrdil, že Rusko je země neomezených možností. „Už jen ta skutečnost, že se v červnu hrál u Černého moře hokejový turnaj. Proč ne. V Rusku to jde. Na druhou stranu, my jsme s tím měli dost potíží. Během týdne jsme se museli rozhodnout, vyřídit víza, sehnat výstroj, ale také hokejky, které jsme třeba po sezoně neměli a nové jsme ještě logicky nepotřebovali. Pro Rusy to není žádný problém. Oni se rozhodnou, během týdne vše organizují, zaplatí všechny náklady a hraje se. To je jeden z příkladů, že v Rusku jde opravdu všechno,“ uvedl na závěr Tomáš Mariška.