HC Energie Karlovy Vary

Energie vyráží do boje! V cestě k prvním bodům stojí Motor

A je to tady! Bod nula, den D, těch označení můžeme použít spoustu. Všechny však popisují okamžik, na který hokejisté v předchozích měsících tvrdě trénovali, a na který se fanoušci těšili. Začíná honba za titulem. To, kdo zvedne nad hlavu pohár a stane se mistrem extraligy se dozvíme sice až za pár měsíců, ale vzhledem k posilám týmů napříč extraligou se rozhodně můžeme těšit na zajímavé duely. A jeden takový čeká i na naše borce. Energetici sezonu zahájí tak, jak ji zakončili a to soubojem s týmem Banes Motor České Budějovice. Zda novému týmu vyjde odplata nebo Jihočeši naváží na předchozí výhry uvidíme ve středu 18. září od 17:30 hodin.
Kde utkání sledovat:
Online přenos

O soupeři

Zajímavou sezonu měli i hráči Motoru. Po zisku bronzu se v další sezoně propadli až na třinácté místo. V loňském ročníku obrazně řečeno povstali z popela jako bájný fénix. Poté, co nejrychlejším možným způsobem prošli v předkole přes tým Energie, narazili ve čtvrtfinále na Třinec. Chvíli to vypadalo, že ocelového draka zkrotí, ale v sedmém zápase si vstupenku do semifinále vybojovali Oceláři. Mimochodem, napínavá série si vysloužila pozornost fanoušků i dalších týmů. Banes Motor České Budějovice nakonec skončil na šestém místě.

Jihočeši mají za sebou poměrně zajímavou přípravu, v níž si měřili síly hlavně se zahraničními soupeři. Těmi byli Slovan Bratislava, HC Davos, EV Zug, Kärpät Oulu, Eisbären Berlín a EHC Black Wings Linz. Českými protivníky v přípravě Motoru pak byly týmy Sparta Praha a Škoda Plzeň. Co se týče výsledků, tak si českobudějovický celek připsal o jednu výhru víc než Energie.

Tým dál povede osvědčené duo Ladislav Čihák a Jiří Hanzlík. V dresu Motoru naopak už neuvidíme brankáře Dominika Hrachovinu, obránce Michala Gulašiho a Davida Šticha. Nejzajímavější je jistě přestup Mikuláše Hovorky. Urostlý ofenzivní bek si získal pozornost několika týmů z NHL. Nakonec si třiadvacetiletý mladík plácl s týmem Florida Panthers. Do Litvínova zamířil útočník Lukáš Vopelka a tryout v Plzni vyšel Dominikovi Simonovi.

Právě z Plzně do českobudějovického brankoviště zamířil Milan Klouček. Do domovského klubu se vrací obránci René Piegl a Šimon Kubíček. Mládežnický reprezentant naposledy sbíral zkušenosti v ECHL. Zadní řady pak dále posílí Daniel Bukač a Will Reilly. Kanadský obránce rovněž naposledy nastupoval v ECHL, ale má za sebou i zápasy v AHL. Do útoku jihočeský klub přivedl tři nováčky a to Ondřeje Kovařčíka, Matěje Kašlíka a Nicka Olesena, který je prvním dánským hokejistou v historii klubu a poslední tři sezony hrál ve Švédsku. Čeští fanoušci ho pak mohli vidět na květnovém mistrovství světa.

Základ týmu zůstal stejný a nejen trenéři se budou spoléhat například na Milana Gulaše, Jana Štencela a Milana Douderu. Jihočechům se osvědčily i loňské posily Brant Harris a Jáchym Kondelík, jehož sezona po návratu do Čech byla opravdu snová, neboť na jejím závěru byl titul mistrů světa. Kolem mladého útočníka bylo hodně živo, po tom, co majitel Dynama oznámil, že s ním klub podepsal smlouvu na sezonu 2025/2026. Povedenou sezonu strávil v Českých Budějovicích také Adam Kubík.

Suma sumárum to vypadá, že tým Banes Motor České Budějovice může opět pomýšlet na horní patra tabulky. Na druhou stranu nesmíme však zapomenout, že poslední sezony byli Jihočeši jako na houpačce, takže uvidíme, kam se nakonec vyhoupnou v letošním ročníku soutěže.

Sezona je však teprve na startu a známé jsou pouze sestavy týmů, všechno ostatní je zatím více méně zahaleno tajemstvím. A už několikrát se ukázalo, že co je na papíře nemusí úplně platit na ledě. Tam to má totiž každý z týmů ve svých rukou a toho si je vědom i Ladislav Čihák. „Karlovy Vary před sezónou posílily stejně jako všichni ostatní. Budou chtít dát zapomenout na sezónu, kterou prožily loni. Spoléhat se můžou na vynikajícího gólmana. Jde o velmi nepříjemného, bruslivého, agresivního soupeře. Svůj herní styl ale Energie trochu změnila. Musíme si na to dát pozor, bude to o naší kvalitě. O tom, jak budeme zacházet s kotoučem pod tlakem při soupeřově forčekingu a samozřejmě o tom, jak budeme využívat naše šance,“ říká hlavní kouč Motoru pro klubový web před nadcházejícím soubojem.

Z kabiny Energie

Loňskou přípravou proletěli energetici téměř bez ztráty kytičky a úspěšně vykročili i do sezony, jenomže postupem času černý kůň soutěže začal klopýtat a ztrácet pomalu dech. Následkem toho v únoru na trenérském postu skončil David Bruk, kterého nahradil Václav Eismann. Energetici i přesto nakonec nerozrazili brány čtvrtfinále a sezonu jim v předkole ukončil právě tým Motoru.

Výsledek loňské sezony měl za následek zemětřesení nejen v kabině, ale i v realizačním týmu. Ten prošel kompletní obměnou a energetiky v nové sezoně povede hned trio legendárních hokejistů. Trenéry týmu jsou olympijští vítězové z Nagana Pavel Patera a David Moravec. O trénink brankářů se bude starat Lukáš Mensator, který patří mezi karlovarské ikony. Novým sportovním ředitelem Energie je Jiří Kalous.

Co se týče změn v kádru, tak ty byly opravdu rozsáhlé. Energii opustili obránci Lukáš Pulpán, Garret McFadden, Matěj Stříteský, Tomáš Havlín, Joona Huttula a Tomáš Bartejs. Další starty v útoku nepřidají Jan Hladonik, Iikka Kangasniemi, Tomáš Rachůnek, Roman Přikryl, Jan Bernovský a Lukas Zetterberg.

Zajímavý je pohled na posily, které přišly nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí. Těmi zahraničními jsou útočníci Eirik Salsten, Arttu Ilomäki a obránci Tarmo Reunanen, Janis Jaks a Robert Mamčics. Z našich luhů a hájů pak pocházejí obránci Radim Šalda, Adam Rulík a útočník Jan Kern. Nový realizační tým kromě zkušeností a důrazu sází i na dravost mládí. To by do kabiny měli přinést obránce David Moravec a útočníci Robin Sapoušek, Ľubomír Kupčo, Jan Šír, Otakar Šik a benjamínek týmu Vojtěch Čihař.

Letošní příprava sice nebyla tak povedená jako loňská, ale vzhledem k tomu jak velká byla obměna kádru, je logické, že trenéři zkoušeli různé kombinace a hledali pro jednotlivé hráče ty správné role a vlastně si na sebe zvykali nejen hráči, ale i tým a trenéři. A navíc se ne nadarmo říká “těžko na cvičišti, lehko na bojišti!” A kádr Energie nejen vypadá hodně zajímavě, ale je i poměrně široký. V týmu je i díky tomu zdravá konkurence, což ostatně potvrzuje i hlavní kouč Pavel Patera.

„Přípravné zápasy nám ukázaly, na čem je třeba ještě zapracovat, obecně dobré i špatné věci. Hodně jsme pracovali na kondici a na systému. Před startem sezony náš čeká ještě hodně práce a do sezony půjdeme s pokorou,“ říkal v posledním rozhovoru hlavní kouč Energie.

Do Českých Budějovic tým vyrazil tradičně s jednodenním předstihem. Ráno jej na ledě Motoru čeká rozbruslení, od 17:30 pak premiérový ostrý duel sezony.

„Všichni už jsme plni očekávání a na sezónu se moc těšíme. V kabině už je cítit taková ta zdravá nervozita, bez které to nejde,“ uzavírá Patera.