HC Energie Karlovy Vary

Kapitán o uzavření extraligy: Ve sportu je potřeba soutěživost a atraktivita pro diváky

V nejbližších týdnech se uskuteční valná hromada Asociace profesionálních klubů, po níž s největší pravděpodobností kluby převezmou řízení Tisport extraligy ledního hokeje. Mezi nejožehavějšími tématy spojenými s tímto převzetím je možné uzavření extraligy během letošní sezony, které APK navrhlo před Vánocemi. Na středeční tiskové konferenci České asociace hokejistů byl přednesen názor samotných hráčů a mezi zástupci hovořícími přímo na místě byl i karlovarský kapitán Václav Skuhravý.

Ten zastává vůči uzavření soutěže negativní postoj. "Ve sportu je potřeba soutěživost, ať je to v mládeži nebo mezi dospělými. A už letos je vidět například na Chance lize, že když spolu hrají týmy ze spodku tabulky, tak tam nikdo nechodí, nikoho to nezajímá," ukazuje na příkladu první ligy, která právě funguje v takto uzavřeném módu.

"Když si budou moct fanoušci vybrat, tak raději půjdou na nějaký atraktivnější sport, kde se o něco hraje. Kdyby kolem Vánoc, kdy jsou nejvíc narvané stadiony, spolu hrál poslední s předposledním, kteří už nemají kam postoupit, kolik by asi tak přišlo diváků? Kdybych šel já jako fanoušek na sport, ve kterém se už o nic nehraje, tak bych z toho neměl takovou radost, jako když se i ten na posledním místě klepe, jestli to vyjde nebo ne."

Tento názor s karlovarskou ikonou sdílí takřka všichni hokejisté v extralize. Dotazníkovou formou byl udělán průzkum ve všech čtrnácti kabinách a ze 283 zůčastněných hráčů jich bylo 266, neboli 92 procent, proti okamžitému uzavření soutěže. V karlovarské šatně byl výsledek naprosto jednoznačný - všech 24 zůčastněných energetiků se vyslovilo proti uzavření extraligy. "Všichni hrajeme hokej odmalička a děláme to i kvůli tomu, že to má nějaký soutěživý efekt," vysvětluje Skuhravý, proč pro něj takto jednoznačný výsledek průzkumu nebyl překvapivý.

Stejně jako hráči, tedy proti uzavření soutěže během letošní sezony se v tiskové zprávě vyslovil i majitel Energie pan Karel Holoubek, navíc zcela bez vědomí pohledu samotných hokejistů. "Byla to dvě nezávislá rozhodnutí. Udělali jsme to v kabině stejně jako všude jinde, dali jsme na stůl papír a každý se podepsal a dal svoje vyjádření, jak to cítí. U nás to bylo jednoznačné," říká karlovarská čtyřiatřicítka.

Pokud by se extraliga v rozehraném ročníku neuzavřela, je však ve hře stále možnost, že by se tak stalo během následujících sezon. "Za sebe bych extraligu nikdy neuzavíral, ale je to otázka spíš majitelů, kteří shání peníze a dotují sport. Pokud by k tomu mělo dojít, muselo by se udělat mnoho pravidel, aby zůstala soutěž pořád hodně atraktivní," přibližuje svůj názor legenda Energie. "Ale je to složité a myslím si, že model, který je teď, funguje. Každý by měl mít právo bát se, že když nebude mít dobrou sezonu, tak může sestoupit. Stalo se to tak i u nás ve Varech a zvládli jsme to," připomíná vlastní zkušenosti.

"Neberu to z vlastního pohledu, ale spíš z toho pohledu hráčského a z pohledu lidského, je to i pro mladší kluky, kteří budou extraligu hrát. Nejde ani tak o mě, já už dohrávám kariéru, ale hlavně o hokej jako takový, aby měl pořád takovou úroveň a fanouškovskou základnu, jako má teď. Z toho pohledu by to nebylo dobré," uzavírá Václav Skuhravý.