HC Energie Karlovy Vary

Kondiční trenér Martin Pospíchal o letní přípravě

Novou tváří trenérského štábu je kondiční trenér Martin Pospíchal. Bývalý hokejista, který už má za sebou angažmá v Sokolově, se stará o fyzičku energetiků od startu nové sezony.

Martine, máte za sebou úvodní týdny přípravy. Jak doposud letní příprava probíhala a co hráče ještě čeká?
Momentálně cílíme na pracovní objem a intenzita nás teprve čeká. Hráči se nyní vlastně seznamují s tréninkovým procesem, tudíž se zaměřujeme na procesní věci, aby měl zkrátka každý hráč pro sebe ideální trénink a mohli jsme na něj navázat.

Na co kladete největší důraz?
Letní příprava by měla vždy obsahovat dvě složky, a to je kondice a síla. Snažíme se tedy o balanc a také o to, aby každý hráč dostával správný stimul.

Kondiční příprava je týmová, avšak každý hráč je jiný. Je něco, co uzpůsobujete individuálně?
Náš program probíhá od pondělí do pátku a snažíme se do něj vměstnat různorodou práci, tak aby v ní byla i výkonnost. Teď se více zaměřujeme na rozvinutí základní kondice, na které budeme moci stavět dál.

Jak máte nastavené fungování týmu? Je letní příprava jen ve vaší režii a pod dozorem hlavních koučů?
Přípravu vedu já, ale kluci mi pomáhají s kondiční částí. Konzultujeme to spolu tak, aby se naše pohledy střetly a udělali jsme nejlepší výsledek pro tým.

Do Karlových Varů jste přišel po angažmá v Sokolově, tým přebíráte po Martinu Iterském. Jste spolu v kontaktu nebo budete navazovat na jeho práci?
S Martinem jsme v kontaktu a snažím se navázat na jeho práci z předešlého roku tak, abychom nemuseli začínat od nuly.

Jak jste se ke kondičnímu trénování dostal a čemu se věnujete?
Ta cesta trvá už zhruba 10 let. Od doby, co jsem skončil střední školu. Hrál jsem v tu dobu hokej na nižší úrovni a věděl jsem, že bych chtěl u hokeje být a věděl jsem, že jako hráč to nedoženu. Chtěl jsem vždy pomoct v silově kondiční části, jelikož jsem s tím měl sám zkušenost a měl jsem trochu jinou představu, kterou bych chtěl také realizovat.

Mám také své vlastní fitko v Karlových Varech, které se jmenuje Obludárium, kde se věnujeme sportovcům i široké veřejnosti. Soukromé tréninky mám, ale ne ve velkém objemu, jelikož na to není tolik času a nechci zanedbávat práci u Energie.

U hokeje jste stále aktivně zůstal. Jak moc vám vaše hokejová minulost pomáhá při práci kondičního trenéra?
Určitě je to plus pro kondičního trenéra, protože zná dané prostředí. Dokáže se tak vcítit do hráčů a má vlastní zkušenost s procesem, díky kterému může lépe aplikovat metody, které si vybere.

Díky za rozhovor!