HC Energie Karlovy Vary

Varvařovský: O startu za Áčko jsem snil už jako malý kluk

Premiéru za A-tým si uplynulé úterý prožil vytáhlý útočník David Varvařovský. Osmnáctiletý junior naskočil proti Litvínovu ve třetí formaci, kterou po zápase chválil i trenér Václav Eismann.

V přípravě prvního mužstva Energie už tradičně dostávají široký prostor také karlovarští junioři. Letošním debutantem byl David Varvařovský. Odchovanec chebského hokeje, který však poslední roky nastupuje za karlovarskou mládeže. A nyní si zahrál už i za Áčko!

„Premiéru jsem si moc užil. Zahrát si za Energii je něco, po čem jsem toužil už jako malý kluk,“ řekl po svém debutu v prvním mužstvu Karlových Varů.

K prvnímu startu v nové kategorii samozřejmě patří i trochu nervozity. Nové prostředí, noví spoluhráči, a především úplně jiný hokej než v mládežnických kategoriích. To potvrzuje i sám Varvařovský.

„Nervózní jsem samozřejmě trochu byl, ale jak jsem věděl, že budu hrát s klukama z juniorky, tak mi to dodalo více sebevědomí. A po prvním střídání si už troufnu říct, že už tam nervozita skoro žádná nebyla,“ popisuje své pocity.

Jak už mladý útočník Energie řekl, do zápasu s Litvínovem nastoupil v čistě juniorském útoku s Matyášem Váňou a Matyášem Adámkem. Tedy se spoluhráči, které dobře zná z juniorky a kteří si premiéru za Áčko odbyli již dříve.

Václav Eismann o juniorech proti Litvínovu

„Zápas zvládli velmi dobře. Pro větší sebeprosazení je tam silový handicap. Tito hráči mají budoucnost před sebou a každá příležitost, kterou dostanou, je pro ně motivací a také odhalením jejich rezerv. Současně je to pro ně zpráva, že se s nimi počítá.”

A souhra to byla povedená, však je také pochválil Václav Eismann, aktuální asistent Áčka, ale především bývalý dlouholetý hlavní kouč juniorů, který kluky dobře zná.

„Pochvala od pana Eismanna mě hodně potěšila. Je hodně cenná a člověk ji moc často nedostane a musí si ji hodně zasloužit,“ říká Varvařovský s úsměvem.

Podpora od spoluhráčů z juniorky byla jasná, jak ale vysokému pravákovi pomohli mnohem zkušenější spoluhráči?

„Určitě mi pomohlo, že na mě nebyl vyvíjen nějaký tlak od kluků, a že mi prostě řekli, ať si ten zápas užiju. Když jsem neudělal něco správně, tak mi radili, jak je dělat lépe, a to mi moc pomohlo,“ cení si rad již protřelých energetiků.

David Varvařovský už se tento týden opět připravuje s juniorkou Energie. Tu už v sobotu čeká ostrý start sezony, kdy v prvním kole extraligy zajíždí na led obhájce titulu, pražské Sparty.