HC Energie Karlovy Vary

Kulich absolvoval NHL Scouting combine. Snažil jsem si to maximálně užít, říká

Má za sebou průlomovou sezónu. Stal se stabilním členem A-týmu, zúčastnil se mistrovství světa dvacetiletých a následně zářil na šampionátu osmnáctiletých. Řeč je o karlovarském talentu Jiřím Kulichovi, jehož čeká v červenci draft do NHL a který v uplynulém týdnu absolvoval v Buffalu tradiční testování NHL Scouting combine. Jak zvládl náročnou sezónu? A je reálné, že bychom ho v příští sezoně ještě viděli v dresu Energie?

Jirko, máte za sebou NHL scouting combine. Co vše jste v těch šesti dnech absolvoval?
Hlavní náplní byly pohovory. Měl jsem se je se všemi týmy NHL. Ve čtvrtek následovaly testy na balanc, v pátek bylo VO2 max kolo a v sobotu pak zbytek těch všech nezbytných testů.

Měl jste pohovory se všemi dvaatřiceti týmy. Jak moc to bylo náročné?
Náročné to nebylo. Snažil jsem se tím nestresovat a hlavně si to užít. Celkově to probíhalo v klidu a pohodě.

Co všechno týmy při pohovorech zajímalo?
Snažili se mě co nejvíce poznat. Zajímalo je nejen to, jaký jsem hráč, ale jaký jsem v reálném životě. Jak funguje moje rodina a tak dále. Ze strany klubů to bylo maximálně profesionální. Třeba takové San Jose mělo při pohovoru dvanáct členů.

Takže se pohovory týkají spíše charakteru hráčů?
Přesně tak. Jako hráče nás znají, mají k dispozici videa a další materiály. Ale chtěli znát i můj pohled, jak se vidím, na kterém postu se cítím nejlépe a jaký jsem typ hráče.

Jak jste na tom byl s angličtinou?
Měl jsem k ruce překladatelku. Musím ale říct, že jsem se pak chytil. První den mi překladatelka pomáhala, ale další dny už jsem se snažil sám a bylo to dobré.

Cítil jste nervozitu?
Ani ne, možná před tím úplně prvním pohovorem. Pak to již bylo v pohodě. Jak už jsem říkal, snažil jsem se si to maximálně užít.

Jak náročné byly fyzické testy a co vše na vás čekalo?
Balance test byl v pohodě. Jednalo se de facto o dřepy a další jednoduché cviky na balanc. VO2 max kolo bylo fyzicky náročné, to jsem rozdýchával dlouho. Asi nejtěžší test vůbec. Dále tam byly nějaké shyby, skoky, bench a sprinty, to už bylo v pohodě.

Z českých hráčů už byl na draftu pouze Matyáš Šapovaliv. Pomáhali jste si? Jak to tam vůbec probíhalo?
My jsme spolu byli dokonce na pokoji. Známe se, jsme dobří kamarádi, takže jsme si pomáhali a vzájemně se podporovali.

Na začátku července vás čeká samotný draft. Jak se na něj těšíte a odkud ho budete sledovat?
Těším se na něj samozřejmě moc. Myslím, že je to sen každého mladého hokejisty. Budu s rodiči a bráchou přímo na místě.

Vraťme se ještě k uplynulé sezóně, ve které jste se natrvalo usadil v A-týmu. Čekal jste to již před sezonou?
Nechci říct, že jsem to čekal. Bylo to spíš takový risk nebo zisk a jsem rád, že to vyšlo. Myslím, že jsem si v týmu vydobyl stálé místo a jsem za to samozřejmě moc rád.

V prosinci jste odletěl na MS dvacetiletých, které se nakonec nekonalo. V květnu pak zářil na MS osmnáctiletých. Jak jste si celý turnaj užil?
Bylo to super, krásný zážitek. Skončili jsme bohužel čtvrtí, byli jsme zklamaní. Naše výkony však nebyly špatné a rozhodně se nemáme za co stydět.

Co vám v utkání o bronz proti Finsku chybělo?
Myslím si, že koncentrace. Nehráli jsme dobře celých šedesát minut, což rozhodlo v náš neprospěch.

Potkal jste se tam s řadou hráčů, kteří budou s Vámi na draftu. Bylo to pro vás třeba zajímavé i pro tohle srovnání?
Určitě bylo, každá reprezentační zkušenost je neskutečně cenná. Bez ohledu na to v jaké je to kategorii. Přiznám se ale, že jsme se soustředil na výkon svůj a svého mužstva. Kdo stojí proti mně na jsem ledě až tak neřešil.

Sezonu jste měl dlouho a vydařenou. Nečekal jste třeba telefonát od Kari Jalonena?
To jsem fakt nečekal (smích). Stále se snažím být nohama na zemi. Jsem však rád, že se mi loňská sezona povedla. Jednoznačně můj nejlepší ročník dosavadní kariéry.

Jaký jste měl po sezoně program? Stihl jste si vůbec odpočinout?
Asi týden jsem dostal volno. Pak jsem se sbalil a odjel za kondičním trenérem do Českých Budějovic, který mě připravoval na ty combine testy. Zvolil jsem individuální přípravu, protože jsem tyto trenéry znal už ze sezony. Jsem s nimi velmi spokojen, moc mi pomohli, proto není důvod to měnit.

V sobotu jste přiletěl z Ameriky a už v pondělí se zapojil do přípravy A-týmu. Jak moc náročné to po příletu bylo?
Náročné to samozřejmě bylo. Ale trenér mi dal trochu lehčí trénink, abych se po příletu de facto jen pořádně vypotil. Další sny už to bude samozřejmě náročnější.

U A-týmu nově působí trenér Bruk, kterého znáte z mládežnické reprezentace. Je to pro vás výhoda?
Těžko říct, já to jako extra výhodu nevnímám. Ale je fakt, že je to fajn člověk a trenér.

Už jste s trenérem řešil možnost dalšího působení v Energii? Nebo jak to vůbec máte a jakou cestu preferujete?
Tohle všechno se uvidí až po samotném draftu. Upřímně říkám, že by se mi moc nechtělo do zámořské juniorky a raději bych hrál seniorský hokej tady ve Varech, což si myslím, že by pro mě bylo lepší. Samozřejmě to ale záleží na tom, který klub si mě vybere a jaké se mnou bude mít plány.

Děkuji za rozhovor.