HC Energie Karlovy Vary

Michal Oršulák: Hlinka Gretzky Cup? Je to pro mě velká škola

Do Energie přišel Michal Oršulák před dvěma lety z Třemošné. Svými výkony pomohl v loňské sezoně dorostu k zisku bronzu a naskočil i do juniorky Energie. Má na kontě čistá konta nejen v dorostu, ale i v juniorce. Není divu, že si získal pozornost reprezentačních trenérů. Národní barvy poprvé hájil v sedmnáctce. Ta zažila parádní sezonu, na které jedinou kaňkou byl World Hockey Challenge. Jak ale Michal říká, tuto zkušenost si kluci přenesli i do osmnáctky a může jim pomoci uspět na Hlinkka Gretzky Cupu, kde český tým v pátek v noci našeho času svede semifinálovou bitvu se Švédy.

Michale, po základní části jste měli den volna, jak jste si ho užili?

Byli jsme všichni společně v nákupním centru nakoupit nějaké věci (úsměv). Normálně jsme měli i trénink, byl ale lehčí, protože potřebujeme načerpat síly a ne se unavit. Večer bychom pak měli jít do hotelového wellness.

Všechny zápasy jste vyhráli, takže je v kabině asi výborná nálada?

V kabině je skvělá nálada. Myslím si, že je tam taková nálada, že budeme schopni to zítra urvat a jít si pro medaili (úsměv).

Máš za sebou premiérou v osmnáctce, na Hlinkovi a navíc vítěznou. To je zážitek, na který se nezapomíná?

To tedy ano, je to opravdu zážitek na celý život a užil jsem si to (úsměv). Teď už musím být jenom připravený, kdyby bylo potřeba zaskočit za Ondru a udělám všechno pro to, abych pomohl týmu k výhře.

Před začátkem turnaje nepatřili Němci mezi favority, ale to se změnilo, když porazili Finsko, změnilo to pro tebe před vzájemným zápasem něco?

Ne, já se připravuji na každý zápas stejně a je jedno, jestli je to proti Německu nebo třeba Plzni například (úsměv). Je mi jedno, proti komu hrajeme. Já se na ty zápasy připravuji stejně s plným nasazením a koncentrací, abych neudělal nějakou zbytečnou chybu, která by mohla ve finále něco stát, a to já nechci připustit. Takže Německo jsme nikdo z nás nepodceňoval.

Vy jste spolu hráli o semifinále, co se Ti honilo hlavou, když jsi stál v brance a věděl jsi, že jde o hodně?

Já jsem si to takhle neřešil. Bral jsem, že je to důležitý zápas. Trochu ulehčením bylo to, že tam byla případně možnost to napravit proti Finům (úsměv). Byla to ale jenom taková zadní vrátka. My jsme chtěli prostě ten zápas urvat.

Do utkání s vámi šli Němci tedy asi pořádně namotivovaní …

Mě to tak nepřišlo. Chytal jsem proti Německu poprvé, takže nevím, jak hrají ostatní zápasy, takže to nemůžu porovnat.

Tvoji spoluhráči je v určitých částech drželi daleko od Tvé branky. Bylo pro tebe těžké udržet se v zápase?

To ano, je to hodně těžké, protože musím být pořád koncentrovaný. Nesmím nic vypustit. Musím pořád koukat po puku a sledovat hru. Je to mnohem těžší zápas, když na vás jde dvacet střel a navíc poměrně dost gólovek, než když těch střel je padesát a každá není gólová, ale jste pořád v tom tempu. Já jsem v tempu nebyl a sem tam jsem si pomohl nějakou rozehrávkou, abych se udržel v tempu.

Velká část týmu spolu hrála už v U17. Je to podle tebe výhoda, že se znáte a máte výbornou partu?

To určitě ano. Parta je už z předchozího roku dobrá a za mě je úplně v pohodě (úsměv).

Ty jsi byl loni na World Hockey Challenge, což je pro U17 něco jako Hlinka, jak bys to porovnal?

Tak tam bylo o dva zápasy víc. Já jsem se tam navíc zranil, takže pro mě osobně to bylo špatné. Jako tým jsme si to ale užili. Bohužel to ale na placku nevyšlo. Prohráli jsme v utkání o bronz a v semifinále jsme dostali půl vteřiny před koncem gól, takže to bylo hořké. Je to ale pro nás ponaučení do tohoto turnaje a věřím, že tady tu placku urveme (úsměv).

Co Ondra Štěbeták? Vy jste spolu hráli už v sedmnáctce, takže se taky dobře znáte…

Ondra je výborný gólman a já si možná budu stát i za tím, že je nejlepší z ročníku 2007 na světě (úsměv). Pro mě je hodně dobré, že můžu být s takovým brankářem jako je Ondra a vůbec je pro mě neskutečné být v takovém týmu a je to pro mě velká škola teď, ale i do budoucna. Je tady vlastně i Michal Neuvirth, trenér, který chytal v NHL, který nám dává rady a předává zkušenosti. Je to pro mě osobně opravdu něco neskutečného.

Jak s klukama vyhlížíte semifinále se Švédy?

Budeme mít jenom rozbruslení. Chceme se na ten zápas co nejlépe naladit. Jak jsem říkal večer půjde asi většina týmu do wellness. Chceme se co nejlépe připravit, protože loni jsme právě s nimi prohráli ten zápas o bronz na World Hockey Challenge, tak bychom je chtěli tam zase poslat znova, aby oni hráli o bronz a my se dostali do finále.

Děkuji za rozhovor.