HC Energie Karlovy Vary

Mistrovství? Spousta zážitků a zkušeností, shodují se mladí energetici

Hokejisté v každém věku sní o účasti na mistrovství světa. Čtyřem karlovarským mladíkům se tento sen splnil, a i když skončil předčasně, tak na své první mistrovství jistě nezapomenou. Sice nezískali medaile, ale přivezli si spoustu zážitků a hlavně zkušeností, které jim pomohou v jejich kariérách a kdo ví třeba i k pozvánce na další světový šampionát.

První mistrovství světa v kariéře, jaké to bylo?

Adam Dybal: Určitě velký zážitek i s takovou partou kluků. Ať už realizační tým nebo kluci v šatně, tak to byl fakt velký zážitek, na který budu do konce kariéry vzpomínat (úsměv).
Matteo Kočí: Moc jsem si to užíval a byl to pro mě splněný sen. Byl jsem za šanci rád, i když to nedopadlo tak, jak jsme si všichni představovali, ale ty zkušenosti jsou nepopsatelné.
Matyáš Adámek: Bylo to úžasné. Hrát na takovém velkém turnaji, to se nestává každý rok (úsměv). Hrál jsem už na mezinárodních turnajích, ale mistrovství je úplně něco jiného.
Adam Csabi: Jsem rád, že jsem tam s klukama mohl být. Trochu mě mrzí ten konec a celkové umístění, ale myslím si, že je to určitě dobrá zkušenost do kariéry.

Změřit si síly s nejlepšími hokejisty světa je jistě skvělý zážitek a hodně to hráči dá. Co sis odnesl ty?

Adam Dybal: Chytal jsem v přátelském utkání s Američany. S těmi samými kluky jsme se vlastně potkávali celou sezonu, protože oni hrají spolu jako jeden klubový tým. Což je jiné než u nás, protože my na každý sraz jdeme v trochu jiné sestavě. Byl to pro mě určitě zážitek, protože tam hráli kluci, kteří budou teď v draftu vysoko postavení, takže bylo dobré si s nimi změřit síly. Bylo tam hodně hráčů, kteří byli oproti české juniorce ještě o pár tříd výš a to bylo v těch zápasech hrozně znát. Ti hráči pak rozhodovali důležité chvíle a bylo to vidět už takhle v těch osmnácti letech.
Matteo Kočí: Mohli jsme si změřit síly proti hráčům naší kategorie, ale z jiných zemí. Zahrát si proti nejlepším, to se nepovede každý den. Získali jsme zkušenosti, když jsme viděli, jak ti kluci hrají. V čem se máme zlepšit, na čem zapracovat a bereme si z toho ty pozitivní stránky.
Matyáš Adámek: Jsou to opravdu dobré zkušenosti do další kariéry. Vidět výborné hráče, jak se chovají v určitých situacích. Hodně mi to dalo a v budoucnu to mohu využít.
Adam Csabi: Že hráči, kteří tam byli a půjdou třeba v prvním kole draftu, tak nejsou supermani a mají také své chyby. Jsou to kluci jako my. Je třeba si víc věřit. Myslím si, že sebedůvěra na ledě je asi nejvíc. Když ji hráč má, tak potom vyniká.

Který ze zápasů sis nejvíce užil?

Adam Dybal: Nejvíc jsem si užil čtvrtfinálový zápas s Američany. To jsem byl jediný zápas na střídačce a do toho čtvrtého gólu jsme fakt věřili, že to otočíme a vyhrajeme, a to byl zážitek, na který se nezapomíná.
Matteo Kočí: Já jsem si užíval každý zápas, který jsem mohl hrát, protože mistrovství světa se může stát třeba jen jednou za život. Vzpomínám si na zápas se Švédskem, který byl velmi vyrovnaný. Myslím si, že to bylo nejlepší utkání, které jsme na turnaji odehráli. Strašně moc jsem si ho užil, i když jsme prohráli. Celý zápas byl vyrovnaný, bohužel až na ten konec.
Matyáš Adámek: Každý zápas byl jiný. Nejvíc jsem si asi užil ten první, protože se vstupovalo do mistrovství a těšili jsme se na to nejvíc (úsměv).
Adam Csabi: Nejvíc jsem si užil výhru nad Německem, protože jsme vyhráli 7:1. Dát sedm gólů na mistrovství není málo a taky to byla naše jediná výhra.

V týmu jsi byl už od druhého kempu, neměl jsi třeba trochu ponorku?

Adam Dybal: Ponorku asi ne. V kempech jsme se točili a i gólmani se tam střídali. Až ke konci jsme tam zůstali my tři. Já jsem si to užil na sto procent a neřešil jsem, jestli tam někoho vidím měsíc nebo dva dny (úsměv).
Matteo Kočí: Bylo to trochu náročné, protože jsme zhruba měsíc byli všichni spolu. Na víkendy jsme ale jezdili domů, takže jsme si odpočinuli. Je to ale potřeba k tomu, abychom se sehráli a vytvořili tým nejen na ledě ale i mimo.
Matyáš Adámek: Ne, to vůbec (úsměv). Na víkend jsme jezdili z kempů domů, takže to byl pro nás takový odpočinek. Na kempech jsme se soustředili na to, abychom předvedli co nejlepší výkon, takže takové věci jsme neřešili.
Adam Csabi: Abych řekl pravdu, tak ani ne. Na mistrovství jsme dostávali den volna, který jsme mohli strávit s lidmi, se kterými jsme chtěli nebo ti kteří tam měli rodiče, tak ten den strávili s nimi. Za ten den jsme si vždy vyčistili hlavu.

Jak vám to v týmu fungovalo?

Adam Dybal: Já si myslím, že dobře. Sedli jsme si a všichni jsme táhli za jeden provaz. Jenom škoda, že to nevyšlo na ledě.
Matteo Kočí: Měli jsme super partu a rozuměli jsme si spolu. Každý věděl, jaká je jeho role v týmu a klapalo nám to. Doufám, že se spolu ještě setkáme třeba ve dvacítkách (úsměv).
Matyáš Adámek: Myslím si, že parta byla výborná a sedli jsme si (úsměv).
Adam Csabi: Myslím si, že tým byl poskládaný dobře. Podporovali jsme se a pomáhali si navzájem.

Jaký byl tvůj nejlepší zážitek na mistrovství?

Adam Dybal: Parta. Když jsme byli v těch těžkých zápasech, jako třeba po druhé třetině s Amerikou ve čtvrtfinále, tak jsme se semkli a věřili jsme, že to otočíme. A v utkáních se Švédy a Slováky jsme také věřili, že to otočíme, a to nás zdobilo. Škoda, že to nevyšlo.
Matteo Kočí: Bylo jich víc, ale asi zápas s Německem, kdy jsme vyhráli 7:1. Byl to zážitek vyhrát na mistrovství světa, zazpívat si po zápase s klukama hymnu, oslavit to a zakřičet si v kabině. Tak to byl pro mě největší zážitek (úsměv).
Matyáš Adámek: Být tam s klukama, protože jsme měli opravdu výbornou partu, takže jsem si to užíval. Už jenom hrát na mistrovství byl zážitek a stejně jako kluci vzpomínám na atmosféru po výhře nad Německem.
Adam Csabi: Gól proti Slovensku, to byl můj první na mistrovství. Puk nemám, ale schoval jsem si hokejku, kterou jsem ho dal (úsměv). No a potom výhra nad Německem, to byl jediný týmový úspěch na mistrovství.

Už máš za sebou mezinárodní turnaje, ale přece jenom mistrovství je hodně sledované. Vnímal jsi ten tlak a očekávání?

Adam Dybal: Trošku ano, ale asi to nebylo tak jiné oproti ostatním turnajům.
Matteo Kočí: Byl jsem tento rok na všech reprezentačních srazech a ty turnaje jsou také sledované, ale mistrovství prostě mnohem víc. Nechtěli jsme si ten zájem moc připouštět. Chtěli jsme prostě hrát svoji hru a soustředit se na sebe, na tým a hrát jak nejlépe umíme. Věci které se kolem hokeje řeší jsme nechtěli vnímat.
Matyáš Adámek: Určitě to vnímal každý z nás. Snažili jsme se jít zápas od zápasu, ale bohužel se to nepovedlo.
Adam Csabi: Popravdě řečeno nějaká nervozita tam byla, ale tím že jsem v létě byl na Hlinka Gretzky Cupu, což je také prestižní turnaj, a bylo to tam podobné jako na mistrovství světa, tak jsem to už tolik nepociťoval.

Díky mistrovství sis prodloužil sezonu, čeká tě teď nějaké volno?

Adam Dybal: Mám dva týdny volno a pak mi začne letní příprava s áčkem.
Matteo Kočí: Dostal jsem čtrnáct dní volno a pak se připojím na přípravu k áčku.
Matyáš Adámek: Mám do 10. května volno a pak bych se měl zapojit do přípravy s a-týmem.
Adam Csabi: Kluci už začali letní přípravu, ale já bych měl nějaké volno dostat, ale jak dlouhé bude, tak to se musím domluvit s panem trenérem.

Děkuji za rozhovor.