HC Energie Karlovy Vary

Nabitý týden! Janata i Steklý debutovali za Áčko, teď bojují O pohár hejtmana

Proti týmu Cornell University nastoupila Energie v omlazené sestavě, kterou trenéři doplnili i hráči z juniorky. Matyáš Váňa už za A-tým několikrát naskočil, ale pro útočníky Radka Janatu a Vojtěcha Steklého šlo o první start v seniorském hokeji. Na střídačce pak v pozici druhého gólmana byl k vidění Michal Oršulák. Všechny kluky pak čeká nabitý víkend, během kterého budou bojovat o Hejtman Cup. Nejen o tom jaký byl první start v dospělém hokeji a o nadcházejícím turnaji jsme si po zápasu povídali s Vojtou a Radkem.

Nastoupit poprvé v seniorském hokeji je sen každého mladého hokejisty, ale zahrát si při debutu proti zámořskému soupeři, to už je opravdu jiný level. Takže není divu, že si oba mladíci zápas užili. „Chtěl bych hlavně poděkovat za tu příležitost, protože jsme to vůbec nečekali,“ usmívá se po zápase Vojta Steklý a dodává. „S klukama jsme se to dozvěděli den předem. Myslím si, že nám to hodně dalo. Víme, že musíme ještě mnohem víc pracovat, protože ta laťka je mnohem výš než v juniorce.“ A co na debut v seniorském hokeji říká nováček v juniorském týmu Radek Janata? „Já jsem si to užil. Bylo to famózní. Nový tým, nové zážitky a zkušenosti, takže super,“ usmívá se urostlý útočník.

Jak již bylo řečeno, tak premiéra v dospělém hokeji je snem každého mladého hokejisty a pokud je ta premiéra navíc vítězná, tak jde opravdu o zážitek na celý život a Vojta s Radkem takové štěstí měli a díky výhře byl jejich debut ještě sladší. „To ano, ale je to něco navíc,“ říká Vojta a se smíchem doplňuje. „My jsme se snažili, abychom hráli naši hru a nedělali chyby.“ Nadšení z vítězného zápasu a vůbec atmosféry neskrývá ani Radek. „Určitě je lepší, když se vyhraje. Je hned lepší nálada a mohli jsme si to víc užít. Takovou atmosféru v hledišti v juniorce moc nezažívám, takže to bylo něco hezkého a doufám, že se mi to ještě někdy podaří zažít.“

Zápas s americkým týmem byl hodně svižný a nabídl šance na obou stranách, díky výkonu Petra Hamalčíka energetici neinkasovali ani jednou a vyhráli 3:0. A jak zápas hodnotí mladí útočníci? „Myslím si, že jsme dobře bránili a výborně nás podržel gólman. Hráli jsme s velmi kvalitním soupeřem, který si vytvářel šance. Ale jak jsem říkal, podle mého názoru jsme hráli dobře zezadu a to rozhodlo,“ ohlíží se za utkáním Vojta. „Bylo to úplně něco jiného než juniorská extraliga,“ navazuje Radek a upřesňuje. „Bylo to rychlé a silové. Museli jsme se na to jinak adaptovat a zvyknout si. Myslím si, že jsme se s tím popasovali docela dobře.“

Energie nastoupila s poměrně mladým kádrem, včetně juniorů a hráčů, kteří se aktuálně v rámci Development programu rozehrávají v A-týmu Baníku Sokolov. To, že nastoupili po boku zhruba stejně starých kluků, byla pro oba mladíky výhoda. „Ten přechod byl určitě díky tomu jednodušší. Všichni kluci nám hodně pomohli. Řekli nám co a jak na rozbruslení nebo před zápasem a trošku nám ten dospělý hokej představili,“ usmívá se Vojta. Se svým spoluhráčem souhlasí i Radek. „Určitě to byla výhoda, ale celkově mi pomohla celá kabina. Všichni kluci byli přátelští a pomohli nám se do toho dostat,“ odpovídá Radek s úsměvem.

Jak Radek tak i Vojta už za sebou mají zkušenosti z reprezentace, ale ani jeden se doposud neutkal s týmem Kanady nebo USA. Jak tedy zámořský styl, který si vyzkoušeli na vlastní kůži, hodnotí mladí energetici? „Bylo vidět, že ti kluci jsou výborně rychlostně a technicky vybaveni. Myslím si, že jsme byli trošku silovější než Cornell, ale oni ty dovednosti mají,“ vrací se k průběhu utkání Vojta a své hodnocení ještě doplňuje. „Věděli o sobě. Je to velmi kvalitní tým a ta jejich liga také. Ale podle mě jsme je porazili právě tím, že jsme dodržovali systém a tím, že jsme hráli všichni za jednoho a výborně nás podržel gólman. Byla to pro mě opravdu zajímavá zkušenost. Málokomu se poštěstí si zahrát s klukama, kteří hrají americkou mládežnickou soutěž. Moc za tuto příležitost trenérům děkuji a myslím že mluvím i za ostatní kluky,“ (Matyáše Váňu a Radka Janatu), usmívá se Vojta.

Podobně pak styl amerického univerzitního týmu hodnotí i Radek. „Jak jsem říkal bylo to hodně odlišné. Hrají strašně rychlý hokej. Všichni jsou na tom dobře s dovednostmi a výborně bruslí, takže to s nimi bylo hodně náročné utkání,“ říká mladý útočník s úsměvem.

Vojta přišel do Energie před loňskou sezonou z Mladé Boleslavi a tak se nabízí otázka, jak se nejen v týmu zabydlel. „Kluci mě vzali výborně a s městem jsem také spokojený,“ usmívá se Vojta a dodává. „To samé i se školou, na kterou jsem přišel. Jsem tu hodně spokojený a doufám, že to letos s týmem dotáhneme hodně daleko.“

Radek je zatím ještě “nováček”, protože z Liberce do Energie přišel v květnu a s týmem tak absolvoval zatím pouze přípravu. Na otázku, jestli už se zabydlel, odpovídá s úsměvem. „ Tak já doufám, že ano. Kluci mě docela vzali a snažím se tady zabydlet.“

Vojta změnil před loňskou sezonou nejen tým, ale i kategorii a z mladoboleslavského dorostu přešel do juniorky Energie. Přechod mezi jednotlivými kategoriemi nebývá jednoduchý a jak se s ním popasoval Vojta? „Musel jsem se trošku přizpůsobit, protože když jsem jako mladý přišel do juniorky, tak jsem nemohl hrát ten svůj hokej, ale musel jsem ho trochu poupravit a zjednodušit. Hodně mi pomohli trenéři a starší kluci, že při mě stáli, i když se mi něco nepovedlo. Měli jsme dobrou partu minulý rok,“ ohlíží se Vojta za svými začátky v Energii.

Jeho přechod však byl maličko pikantní díky tomu, že do Energie se přesunul poté, co dorost Mladé Boleslavi vyřadil energetiky ve čtvrtfinále extraligy dorostu a někteří kluci, kteří u toho byli pak přešli, stejně jako Vojta, do juniorky Energie, takže muselo jít o velmi zajímavé setkání. „Menší výhoda byla, že jsem se s pár klukama znal z repre, tak ti mě představili a pomohli mi. Ale ze začátku některé ty pohledy,“ směje se Vojta při vzpomínce na své začátky v černobílém dresu. „Řekl bych, že tak asi po týdnu to bylo dobré,“ doplňuje šikovný útočník.

To Radek si spíš užije až přijede s týmem do Liberce, odkud do Karlových Varů přišel. Oba týmy spolu sice nehrají derby, ale při jejich utkáních v minulé sezoně to vždy pěkně jiskřilo a oba soupeři si nic nedarovali. A právě styl našich mladíků Radka zaujal. „Mě se líbilo, jak Vary minulou sezonu hrály spolu a jak byly oproti nám nabruslené. To se mi hrozně líbilo a zaujalo mě to, když jsem sem šel,“ usmívá se Radek a na otázku, jaké to bude až se poprvé postaví proti svému týmu odpovídá se smíchem. „Abych pravdu řekl, tak se mi tam úplně nechce. Kluci mě dobře znají takže vědí, co mají očekávat, tak to budu mít docela těžké.“

Oba mladíky po utkání nečeká žádné volno, ale naopak pojedou na plný plyn, protože juniorka Energie má před sebou Hejtman Cup, na kterém Vojta za Energii nastoupil už v loňském ročníku, kdy karlovarští junioři porazili juniorku Mladé Boleslavi a vybojovali si bronz, který budou nyní obhajovat. „Já bych neřekl obhajovat bronz,“ usmívá se Vojta. „Já bych řekl, že si věříme a že si jdeme pro zlato. Chtěli bychom domácím fanouškům ukázat, že máme kvalitní tým a že budeme hrát dobrý hokej a takhle je pozvat na tu sezonu,“ uzavírá rozhovor Vojta.

Jako na nováčka v týmu na Radka směřovala otázka, zda se o turnaji bavil se svými spoluhráči, a jestli ví do čeho jde. „Kluci říkali, že se na to hrozně těší, a že chodí i dost diváků, protože to je vždy super turnaj, tak doufám, že to tak bude a že ho vyhrajeme,“ usmívá se Radek. Zatímco Vojta a Radek bojovali za A-tým, tak jejich spoluhráči odehráli přátelský zápas s Davosem, jedním z účastníků turnaje a radovali se z výhry 4:2. „Kluci nám to říkali v kabině. Je to super, že se můžeme takhle porovnat se zahraničními týmy, a že jsme v tom úspěšní,“ těší se na vrchol přípravy Radek.

V době vydání tohoto článku už měla juniorka Energie za sebou první zápas na Hejtman Cupu. V adrenalinovém duelu naši junioři v prodloužení porazili tým Lillehammer 6:5. Pod výhru se podepsali i Vojtěch Steklý a Radek Janata. Vojta asistencí a dvěma góly, přičemž díky tomu druhému poslal v čase 59:44 zápas do prodloužení. Radek pak navyšoval vedení Energie v úvodu druhé třetiny a přihodil dvě asistence a byl to právě on, kdo stál u zrodu kombinace, která juniorům vynesla nastavený čas. Další zápas čeká energetiky v sobotu v 18:00, kdy se utkají s týmem Jungadler Mannheim. Přijďte naše kluky podpořit a vytvořit jim parádní atmosféru.