HC Energie Karlovy Vary

Nejzábavnější část sezony! Těší se na play-off Tomáš Andrys

Druhé místo v základní části a druhé místo v nadstavbě Extraligy dorostu, to je dosavadní výsledek práce týmu dorostu a trenérského štábu. Poslední zápas nadstavby svěřenci Tomáše Andryse a Martina Gombára odehráli ve dvanácti hráčích v poli a přesto dokázali porazit tým Sparty. Během základní části a nadstavby tým dozrával a hráči dokazovali, že týmovost a obětavost pro ně nejsou jenom prázdná slova. To vše jim nyní může pomoci v té nejzábavnější části sezony, v play-off. Pořadí v nadstavbě energetikům jako soupeře přiřklo tým Komety Brno. A i podle slov Tomáše Andryse čeká jeho svěřence těžký boj, ale jako správný trenér svůj tým zná a věří mu.

Pane trenére máte za sebou nadstavbu, jak byste ji zhodnotil?

Já bych to zhodnotil celé. Do základní části jsme šli s cílem udělat první čtyřku a dostat se tak do nadstavby, a to se nám povedlo. V nadstavbě jsme si klukama dali cíl, abychom měli o co hrát, což znamenalo co nejlepší umístění. Dohodli jsme se tedy, že bychom se chtěli opět umístit do té čtyřky. To se nám znovu nějakým stylem povedlo (úsměv). Velkou zásluhu na tom mají i trenér brankářů Marek Zapletal a naše kondiční trenérka Magda Magner. Samozřejmě, že je stále na čem pracovat, ale za postavení v tabulce jsme rádi. I když směrem k play-off to nic neznamená, protože začínáme zase od nuly.

V nadstavbě jste skončili druzí, stejně jako v základní části. Čekal jste na začátku sezony takový úspěch?

Určitě jsme takový výsledek nečekali. Chtěli jsme hlavně bojovat o první čtyřku, abychom se dostali do nadstavby a čtyřka v nadstavbě pro nás byla nad rámec. Jak jsem říkal, za to umístění jsme rádi. Nyní přijde ta nejzábavnější část celé sezóny (úsměv).

Který ze soupeřů vám dal asi nejvíc “zabrat”?

Tak to se takto nedá úplně říci. Každý soupeř hraje trošku jinak. Nemyslím si, že by v soutěži byl soupeř, u kterého bychom si mohli říct, na toho když půjdeme, tak bez problémů vždycky vyhrajeme. To v žádném případě. Myslím si, že je potřeba vstupovat stejně důsledně do každého zápasu. Podle mého názoru v play-off teď momentálně prostě slabý soupeř už není.

Přišlo mi, že od začátku sezony tým dozrál a hodně se semkl…

Tým se semkl už na začátku sezony, kdy jsme měli na Božím Daru soustředění, které mě a Martinovi Gombárovi pomohlo tým dát postupně dohromady. A i díky tomu se nám podařilo vyhrát President Cup. Pak tam bylo takové to kolísání nahoru a dolů, což je v tomto věku úplně normální a myslím si, že i v každé kabině. Nyní je nejdůležitější, jak se nám povede se semknout směrem do play-off. Já věřím, že se nám to podaří a výsledkem bude zase dobře odvedená hra a doufáme i třeba v postup do dalšího kola.

Vám do týmu před sezonou i během ní přišlo několik nových hráčů, ale ten kdo o těchto změnách neví, by to nepoznal, protože kluci působí dojmem, že spolu hrají dlouho…

Musím říct, že všichni kluci kteří přišli, se do týmu zařadili skvěle. Je to dané také tím, že tým který tu zůstal, tedy kluci z minulého roku je velmi dobře přijali. Díky tomu si tým sedl poměrně dost brzy a pozitivně. Pravdou je, že jsou tam určité herní výpadky, což je normální. Věřím, že se nám to vše nyní, směrem do play-off, vrátí.

Podle statistik se tým nespoléhá jen na pár střelců…

Alfa omega pro nás je, že se snažíme hrát útočný hokej a díky tomu jsme schopni dávat góly a ty body pak musí být. Je to dáno také tím, že je nás poměrně málo v sestavě a kluci jsou často na ledě, takže se to de facto bodově vyrovnává. Pro nás je důležité, že nemáme tým jednoho hráče. Nám když někdo vypadne, tak se bude těžko nahrazovat. My budeme hrát na málo hráčů i play-off. Bereme to, že jsme jeden tým. Vím, že klukům je úplně jedno, kdo dává góly. My i celkově máme hru nastavenou tak, aby se všichni zúčastnili nejenom hry dopředu, ale i hry dozadu. Vyměňujeme si také často pozice a opravdu je jedno, kdo dává góly.

V několika zápasech jste otáčeli skóre z dost nepříznivého stavu. Řekla bych, že to svědčí o charakteru a síle týmu…

Ta potencionální útočná síla je v tomto týmu obrovská. Akorát kluci ještě opravdu neumí hrát celých šedesát minut, což je pro nás tak trošku oříšek (úsměv). Snažíme se tomu přibližovat a ne pokaždé se nám to daří. Když se tomu ale přiblížíme, a jsme schopni hrát čtyřicet padesát minut, tak to vypadá opravdu velmi dobře. Dovolím si říct, že pro soupeře bude těžké toto prorazit. Ale musíme se snažit opravdu hrát co nejblíže těm šedesáti minutám (úsměv). Když budeme hrát deset patnáct minut, tak nás porazí úplně každý v téhle soutěži.

Vy jste v posledním zápase proti Spartě nastoupili s dvanácti hráči a brankářem a přesto jste zápas vyhráli. Berete to třeba jako pozitivní signál směrem k play-off, že kluci dokáží zabojovat za každé situace…

My jsme si asi před dvěma týdny řekli, že tým uzavřeme v patnácti hráčích a už do něj nebudeme sahat. Buď play-off dokončíme se všemi patnácti hráči, pokud nám zdraví vydrží, nebo už bude hrát pouze míň hráčů. Je tedy možné, že play-off odehrajeme na dvanáct, jedenáct hráčů, ale do týmu určitě už sahat nebudeme.

V play-off se potkáte s týmem Komety Brno, co na tento los říkáte?

Extrémně těžký, může se zdát, že Kometa jde ze spodu a tím pádem patří mezi slabší týmy. Já to ale tak nevidím, protože už v základní části nepostoupili snad jenom o bod v posledním zápase. Jak jsem se díval, tak je to tým, který góly nedostává. Což znamená, že tým je velmi dobře připraven po taktické stránce. Trenér si je velice dobře připravil, takže pro nás to bude strašně těžký soupeř. Je to jenom na nás, jestli budeme schopni potvrdit naši pověst, že jsme schopni dávat góly nebo ne. Věřím, že se nám to povede.

Jak se kluci na Kometu těší?

Kluci se velmi těší. Melou o tom už posledních čtrnáct dní (úsměv). V úterý večer máme týmovou večeři, kdy si společně sedneme. Ve středu a ve čtvrtek máme společný trénink a v pátek nám to začíná. Takže se velmi těšíme (úsměv).

Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí!