HC Energie Karlovy Vary

Nový kontrakt s Energií a pak kanadská mise. Matteo Kočí si splní sen v zámoří

Osmnáctiletý obránce Matteo Kočí po úspěšném draftu míří do zámořské juniorky. Mládežnický reprezentant bude v nadcházející sezoně hrát Western Hockey League za Kamloops Blazers. Ještě předtím ale prodloužil smlouvu s Energií, kam by se po dvouletém působení v Kanadě měl vrátit.

„Matteo je prototypem hráče, který má obrovský potenciál hrát extraligu za náš A-tým. Tím, že se naskytla možnost umožnit Matteovi působení v zámořské juniorské soutěži, která je výkonnostně výše než naše juniorská extraliga, tak jsme se dohodli, že touto cestou půjdeme a hráče uvolníme. Slibujeme si od toho, že hráč po návratu z této soutěže se vrátí k nám do klubu, samozřejmě vyjma situace, kdy by podepsal smlouvu v NHL,“ říká k nejnovější změně v sestavě Energie manažer mládeže Bronislav Píša.

Jeho slova potvrzuje i nově zpečetěný kontrakt Kočího v Karlových Varech. Ten jen koncipován tak, že by talentovaný bek měl po zámořské štaci opět obléknout dres Energie.

„Myslím si, že pro klub i pro hráče je to výhodné. S Matteem jsme prodloužili smlouvu tak, aby v době návratu byl pod naším kontraktem. To období není blíže specifikované, počítáme ale s tím, že nejbližší dvě sezony by měl hrát v kanadské juniorce. Samozřejmě, kdyby se v průběhu sezony Matteo chtěl z jakýchkoliv důvodů vrátit, tak jsme připraveni ho okamžitě zařadit zpět do naší organizace a pomoci mu v jeho rozvoji,“ má Kočí dveře otevřené i k dřívějšímu návratu.

Píša si navíc cení naprosto otevřeného přístupu mladého obránce k rozhodování o jeho nejbližší budoucnosti.

Kočí si tak přesunem do Kanady, kam by měl vyrazit po další akci reprezentační dvacítky na konci srpna, splní svůj sen.

„Vždycky jsem si chtěl jednou zahrát v kanadské juniorce. Bylo to pro mě těžké rozhodování, protože jsem chtěl hrát za A-tým ve Varech. Dlouho jsme s panem Kverkou, který mě zastupuje, zvažovali všechna pro a proti. Pořád jsem měl ale v hlavě, že bych si chtěl v zámoří jednou zahrát,“ netají se Matteo Kočí. I on se navíc cení vstřícného kroku Energie, která jej uvolnila.

„Jsem moc rád, že jsme se s klubem domluvili, že mě do Kanady pustí. Vždy se budu chtít do Varů vrátit, protože tu mám vše, co jsem kdy chtěl mít. Byl jsem tu maximálně spokojený,“ říká s tím, že jeho cesta po případném návratu ze zámoří rozhodně povede zpět do lázeňského města.

Tedy pouze s výjimkou, pokud by klub nepřerostl a nevybojoval si kontrakt v NHL! „Musím na sobě ale ještě hodně makat, abych hrál dobře,“ uvědomuje si však dobře talentovaný obránce.

Osmnáctiletý obránce přišel do klubu před sezonou 2020-21. Během uplynulých sezon se vypracoval v jednu z opor juniorů Energie, v uplynulém ročníku debutoval i v nejvyšší soutěži, kde odehrál osm utkání.

Kočí patří také k pravidelným reprezentantům, za osmnáctku si zahrál i na jarním mistrovství světa a v těchto dnech oblékl i dres národního týmu do 20 let.