HC Energie Karlovy Vary

O doplnění kádru intenzivně jednáme, říká Bruk. Jak to vypadá s marody?

Karlovarská Energie je po osmnácti odehraných utkáních desátá a má na kontě čtyřiadvacet bodů. Většinu získala v první čtvrtině soutěže. V té druhé to zatím není ono. Proč tomu tak je? Přijdou nějaké posily a jak to vypadá s návratem marodů do sestavy? I na to jsme se zeptali hlavního trenéra Davida Bruka.

Pane trenére, máte za sebou první část sezony. Jak jste spokojeni po herní a výsledkové stránce?
Myslím si, že první čtvrtina pro nás dopadla dobře. Získali jsme dvacet bodů a ještě jedno utkání s Olomoucí bylo odložené. Kdybychom v každé čtvrtině získali takový počet bodů, byli bychom velmi spokojení. Vnímáme samozřejmě to, že některé výsledky byly velmi nečekané. Poráželi jsme silné týmy, favority a naopak jsme poztráceli body s mužstvy, co se budou v tabulce pohybovat podobně jako my. To je velká škoda. Ale celkově jsme výsledkově i herně s tou první čtvrtinou spokojeni.

Po výsledkově výborné přípravě Vám úplně nevyšel vstup do soutěže. Čím si to vysvětlujete?
Úplně přesně nevím. Ale není samozřejmě optimální vstupovat do sezony se sedmi nebo osmi výhrami v řadě. Je dobré tam prohrát nějaký zápas, aby ten tým byl pozornější a i my trenéři byli, jak se říká, na špičkách. Ale to může být jeden aspekt. Druhá věc je taková, že nám v těch prvních zápasech vysloveně nepřál los. Věděli jsme, že to bude složité a že musíme někde překvapit. Ale nedařilo se a my byli v těch prvních čtyřech nebo pěti zápasech nervózní z toho bodového zisku. Ale jak se to potom přehouplo do té druhé poloviny, tak jsme výkony stabilizovali a začali pravidelně také získávat body. Tím jsme trochu dohnali ten vstup do soutěže. Ale jak už jsem říkal, hodně to přisuzuji tomu nelehkému losu.

Hodně se řeší v souvislosti s Energií statistika domácích a venkovních zápasů, kterou máme přesně naopak. Čemu to přisuzujete?
Je to obráceně, než by se dalo předpokládat. Nepřisuzuji to zatím ničemu. Vím, že loni Vary hodně bodovaly doma a nedařilo se venku, což je samozřejmě výhodnější vzhledem k publiku. Na druhou stranu pevně věřím, že se tato statistika ještě otočí. Ten vzorek je dle mého stále ještě malý na to, abychom mohli soudit, zda jsme tým pro domácí nebo venkovní zápasy.

Před reprezentační pauzou jste měli i šest hráčů mimo sestavu. Jak moc to bylo znát na hře mužstva?
Já si myslím, že to bylo znát hodně. Smekám před kluky, jak to zvládli. A i v době, kdy nám chybělo pět klíčových hráčů, dokázali uhrát nějaké body a nebo sehrát těsné zápasy. Chci moc poděkovat hráčům, kteří nám vypomáhali a samozřejmě i jejich klubům, že tu výpomoc umožnily. Naši hráči byli každopádně přetížení, což pro ně bylo fyzicky náročné. I proto jsme, z mého pohledu zcela logicky, zaznamenali před touto pauzou tři prohry.

Pauzu už jste asi díky tomu hodně vyhlíželi. Jaký byl její harmonogram?
Původní záměr byl trochu více trénovat. Ale díky zmíněnému přetížení hráčů jsme museli ten program trochu změnit. Kluci byli hodně pomlácení a unavení. I proto dostali o den delší volno. Máme tam ale vloženou dohrávku s Olomoucí, proto již pilně trénujeme systémové věci a připravujeme se na další zápasy. Netrpělivě samozřejmě vyhlížíme marody, kteří se nám vrátí. Potřebujeme je opravdu hodně, protože ten kádr máme úzký. Ale teď v době našeho rozhovoru nejsou pro mě, bohužel, ty zprávy úplně optimistické.

Jak to vypadá s doplněním kádru? Nedávno skončil Jozef Baláž. Je na pořadu dne nějaké posílení?
Intenzivně jednáme. Dennodenně několik hodin. Já pevně doufám, že v tomto nebo příštím týdnu dojde k doplnění kádru. Je to naše velké přání. Na druhou stranu situace není vůbec jednoduchá, protože volných hráčů je na trhu velmi málo.

Uvažujete třeba o stažení některého hráče z týmů první ligy?
Tuhle variantu také řešíme, ale není to úplně v naší moci. Musíme vyjednávat a něco těm klubům nabídnout. Buď nějakou perspektivu a nebo nějaký omezený čas, aby nám půjčili hráče. Můžu proto aktuálně říct jen to, že jednáme, ale nic není k dnešnímu dni hotového.

Po pauze budete hrát čtyřikrát doma. Je to ta šance, jak otočit nepříznivý trend a statistiku domácích zápasů?
Já doufám, že ano. K tomu, aby byla šance bodovat a udělali jsme konečně před domácím publikem vítěznou sérii, potřebujeme mít stoprocentně uzdravený kádr, což bohužel nevím jestli se povede.

Děkuji za rozhovor.