HC Energie Karlovy Vary

Od stromečku na led! Osm energetiků oblékne reprezentační dres

Kromě dvacítky vyrazí těsně po Vánocích do boje i další reprezentační kategorie. Osmnáctka a šestnáctka mají namířeno do Švýcarska. Nejdelší cesta čeká sedmnáctku, která vyrazí do Finska. Energetici budou mít zastoupení ve všech reprezentačních kategoríích. Za osmnáctku nastoupí Jakub Galnor. Do Finska zamíří Kryštof Dyk, Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. Dres šestnáctky si obléknou Martin Psohlavec, Pavel Kůrka a Petr Tomek. Slovensko bude na turnaji ve Finsku reprezentovat útočník Jakub Habla.

Reprezentace do 18 let

Poté co se stříbrný tým z Hlinka Gretzky Cupu rozpadl, neboť část hráčů zamířila do zahraničních soutěží, vyrazil David Čermák s obměněným týmem na Turnaj pěti zemí do Finska. Ten se českým mladíkům tak úplně nevyvedl, možná i proto, že někteří z vybraných hráčů se s mezinárodním hokejem potkali poprvé. Šanci na reparát má osmnáctka po Vánocích ve Švýcarsku. V Zuchwilu se naši mladíci zúčastní Turnaje pěti zemí. Kromě domácího týmu se utkají rovněž s výběry Německa, Finska a Slovenska. Kouč osmnáctky David Čermák do své družiny opět povolal karlovarského útočníka Jakuba Galnora.

Už 25. prosince ráno se nominovaní hráči sešli na zimním stadioně ve Slaném, kde dopoledne absolvovali trénink na ledě a po obědě vyrazili do Švýcarska. Na Štěpána odpoledne je čeká první utkání, ve kterém nastoupí proti Německu. Ve středu pak osmnáctka narazí na domácí tým, ve čtvrtek na Finy a v pátek 29. prosince turnaj uzavřou federálním derby se Slovenskem.

Útočník karlovarské juniorky Jakub Galnor má před sebou druhý start za reprezentační osmnáctku. Premiéru si odbyl na turnaji ve Finsku. Jakub v letošní sezoně přešel do juniorky Energie, ve které navázal na své výkony v extraligovém dorostu. Se ziskem dvaceti osmi bodů (16+12) z dvaceti devíti zápasů Jakub vede týmové bodování a se šestnácti góly patří mezi deset nejlepších střelců extraligy juniorů. Reprezentační dres Jakub obléká už od kategorie U16.

Nominace osmnáctky na Turnaj pěti zemí ve Švýcarsku

Brankáři:

Matyáš Mařík (Motor České Budějovice), Lukáš Vilém (Dynamo Pardubice).

Obránci:

Adam Král (Bílí Tygři Liberec), Adam Martin Hlinský (HV71, Švédsko), Martin Švec (Dynamo Pardubice), Jan Skok (Škoda Plzeň), Radim Mrtka (Oceláři Třinec), Marek Chaloupka (Vítkovice Ridera), Pavel Průšek (Bílí Tygři Liberec).

Útočníci:

Jakub Galnor (Energie Karlovy Vary), Štěpán Hoch (Motor České Budějovice), Danny Chludil (Kometa Brno), Adam Benák (Škoda Plzeň), Oskar Lisler (Linköping, Švédsko), Petr Sikora (Oceláři Třinec), Daniel Pekař (Bílí Tygři Liberec), Ondřej Kos (Ilves Tampere, Finsko), Martin Vaculík, Adam Klimek (oba Berani Zlín), Šimon Pohludka (Lahti, Finsko), Marek Daníček (Sparta Praha), Adam Novotný (Mountfield Hradec Králové).

Náhradníci:

Brankáři: Samuel Kowalczyk (Berani Zlín), Břetislav Vystrčil (Mora, Švédsko), Šimon Vedral (Sparta Praha). Obránci: Vincent Glos (Vítkovice Ridera), Alex Kubánek (Dynamo Pardubice), Jakub Aschenbrenner (Mountfield Hradec Králové), Daniel Prokeš (Verva Litvínov). Útočníci: Matyáš Humeník (Motor České Budějovice), Richard Žemlička (Lappeenranta, Finsko), Jindřich Habermann (Kometa Brno), Josef Teplý (BK Mladá Boleslav).

Program turnaje pěti v Zuchwilu:

Úterý 26. prosince:

16:00 Německo – Česko
19:30 Švýcarsko – Slovensko

Středa 27. prosince:

15:00 Finsko – Německo
18:30 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 28. prosince:

15:00 Německo – Slovensko
18:30 Česko – Finsko

Pátek 29. prosince:

15:00 Slovensko – Česko
18:30 Finsko – Švýcarsko

Sobota 30. prosince:

11:30 Slovensko – Finsko
15:00 Švýcarsko – Německo

Reprezentace do 17 let

Do země Santa Clause vyrazí svěřenci Pavla Patery. Od 27. do 31. prosince budou bojovat na Turnaji pěti zemí ve Vierumäki. Čeští mladíci se utkají s reprezentacemi Švýcarska, Slovenska, Finska a Švédska. Tým se sešel 25. prosince ve Velkých Popovicích, kde už odpoledne měl na programu trénink na ledě. Na Štěpána pak sedmnáctka vyrazí směr Finsko. Turnaj naši mladíci začnou pěkně zostra, neboť už 27. prosince je čeká duel s Finskem.

Reprezentační dres na turnaji ve Finsku obléknou také energetici. Do obranných řad byl povolán Kryštof Dyk. V útoku se předvedou Vojtěch Čihař a Vít Záhejský. V roli soupeře se proti svým spoluhráčům z Energie postaví útočník Jakub Habla, který byl vybrán do reprezentačního týmu Slovenska. Mezi náhradníky si Pavel Patera vybral obránce Matěje Pelikána a Vlastimila Blažka. Energetici se budou ve Finsku cítit jako doma, protože kustodem národního týmu bude Jan Boháč, který se o kluky stará v Energii.

Obránce Kryštof Dyk v dresu sedmnáctky debutoval v přípravných zápasech v Rakousku. První větší reprezentační akcí pak pro něj byl turnaj World Hockey Challenge. Kryštof Dyk patří k lídrům karlovarského dorostu a má za sebou premiéru v juniorském hokeji, kdy barvy Energie hájil v utkání s Bílými Tygry v úvodu prosince. Na premiérový gól si Kryštof počkal do čtvrtého zápasu, kdy v nadstavbovém utkání se Spartou v první třetině srovnával skóre. Šikovný obránce odehrál v dorostu dvacet jedna zápasů se ziskem patnácti bodů (4+11) a další dva body (1+1) přidal v juniorce Energie.

Vojtěch Čihař patří ke zkušeným reprezentantům. V letošní sezoně za národní tým odehrál deset zápasů a nasbíral v nich pět bodů (3+2). Také Vojta má za sebou premiéru v karlovarské juniorce. První zápas odehrál proti Bílým Tygrům začátkem října. Premiérový gól si vstřelil v duelu s Mountfieldem HK ve svém čtvrtém zápase. V něm skóroval dvakrát a přihodil bod za asistenci. V dorostu Vojta odehrál jedenáct zápasů a připsal si dvacet dva bodů (12+10). Za juniorku pak má na kontě osmnáct bodů (8+10) z osmnácti zápasů.

Dalším zkušeným reprezentantem je i útočník Vít Záhejský. Na kontě má v této sezoně třináct zápasů z nichž má osm bodů (3+5). Vít v letošní sezoně nastupuje v juniorce Energie, ve které debutoval v loňské sezoně. Ve dvaceti čtyřech zápasech nasbíral dvacet jedna bodů (10+11). V jediném zápase, který odehrál v extralize dorostu proti Spartě, si připsal pět bodů (3+2). Vít má za sebou první start za A-tým Energie, za který nastoupil v utkání s třineckými Oceláři. S Energií pak talentovaný útočník podepsal víceletou smlouvu.

Útočník Jakub Habla přišel do dorostu Energie před letošní sezonou z týmu Hoba Bratislava a do týmu výborně zapadl. Svůj první gól za Energii i v extralize dorostu si vstřelil stylově v podkrušnohorském derby ve čtvrtém kole. Jakub zatím odehrál dvacet zápasů, v nichž si připsal dvacet bodů (10+10). Naposledy skóroval v prvním nadstavbovém duelu v Hradci Králové. Jakub už v letošní sezoně za slovenskou reprezentaci do sedmnácti let nastoupil na Turnaji pěti zemí v Chomutově, kterého se zúčastnili i Matěj Pelikán a Vít Záhejský. V listopadu pak slovenské barvy hájil na Turnaji čtyř zemí ve Švýcarsku.

Obránce Matěj Pelikán debutoval v reprezentační šestnáctce v závěru loňské sezony. Za sedmnáctku poprvé nastoupil začátkem srpna na Turnaji pěti zemí v Chomutově, kde si národní tým vybojoval zlato poté, co turnajem prošel neporažen. Matěj v letošní sezóně vede jako kapitán dorost Energie. Za ten odehrál devatenáct zápasů a na kontě má deset bodů (1+9). Také Matěj má za sebou premiéru v karlovarské juniorce, za kterou naskočil v prvním nadstavbovém zápase s Třincem.

Mezi opory dorostu patří také útočník Vlastimil Blažek, který do Energie přišel z Kladna. Vlasta odehrál v extralize dorostu dvacet šest zápasů, ve kterých nasbíral čtyřicet dva bodů (20+22) a patří mu páté místo v kanadském bodování základní části. V týmovém bodování je na druhém místě. Vlasta má za sebou zatím dva zápasy v reprezentační šestnáctce (0+2). Pokud by byl povolán do týmu, šlo by pro něj o premiéru v sedmnáctce.

Nominace sedmnáctky na Turnaj pěti zemí ve Vierumäki

Brankáři:

Ondřej Štěbeták (Dukla Jihlava), Jiří Novák (Motor České Budějovice), Jan Láryš (RT Torax Poruba).

Obránci:

Tomáš Mikel (Berani Zlín), Rostislav Šilhavý (BK Mladá Boleslav), Kryštof Dyk (Energie Karlovy Vary), David Lukas Holub (Oceláři Třinec), Max Pšenička (Slavia Praha), Tomáš Malínek (Sparta Praha), Štěpán Černý (Mountfield Hradec Králové).

Útočníci:

Vít Macek (Dynamo Pardubice), Vojtěch Čihař, Vít Záhejský (oba Energie Karlovy Vary), Robin Švančara (Oceláři Třinec), David Hrubý, Václav Nestrašil (oba Sparta Praha), Antonín Klatovský, Matyáš Úbl (oba Škoda Plzeň), Šimon Fasner (Vítkovice Ridera), Tomáš Poletín (Lahti, Finsko), Dominik Pavlík (Oulu, Finsko), Petr Věchet (Rauma, Finsko), Matěj Pekař (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Adrien Bartovič (Malmö, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: David Skácel (Oceláři Třinec), David Höhlig (Slavia Praha), Tobias Trejbal (Verva Litvínov). Obránci: Teodor Vápeník (Dynamo Pardubice), Matěj Pelikán (Energie Karlovy Vary), Marek Vyhlídal (Kometa Brno), Radoslav Cichoň (Sparta Praha), Jakub Winkelhöfer (Litvínov), Alex Drábek (Vítkovice). Útočníci: Vojtěch Beran (BK Mladá Boleslav), David Krčál (Dynymo Pardubice), Vlastimil Blažek (Energie Karlovy Vary), Jan Brabenec (Kometa Brno), Jakub Lev (Motor České Budějovice), Michal Rybnikár (Oceláři Třinec), Matouš Jan Kucharčík, Artur Matějovský (oba Slavia Praha), David Slačík (Škoda Plzeň), Ondřej Páleník (Mountfield Hradec Králové).

Program Turnaje pěti zemí ve Vierumäki:

Středa 27. prosince:

14:00 Slovensko – Švýcarsko
17:30 Finsko – Česko

Čtvrtek 28. prosince:

14:00 Slovensko – Česko
17:30 Finsko – Švédsko

Pátek 29. prosince:

14:00 Česko – Švýcarsko
17:30 Švédsko – Slovensko

Sobota 30. prosince:

13:00 Finsko – Švýcarsko
16:30 Česko – Švédsko

Neděle 31. prosince:

13:00 Švédsko – Švýcarsko
16:30 Finsko – Slovensko

Začátky zápasů jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

Reprezentace do 16 let

Na první svátek vánoční se už ráno v Praze sešel náš nejmladší reprezentační výběr a vyrazil směr Švýcarsko. Svěřence Milana Razýma čeká první zkouška ohněm. Ve dnech 26. až 30. prosince se ve švýcarském Romanshornu účastní Turnaje pěti zemí. Naši mladíci si tak poprvé změří síly s reprezentacemi Finska a Německa. Turnaje se dále účastní i výběry Slovenska a Švýcarska, s nimiž se naši mladíci utkali v rámci přípravných zápasů v listopadu.

Milan Razým do své družiny povolal také energetiky a to brankáře Martina Psohlavce, obránce Pavla Kůrku a útočníka Petra Tomka. Všichni tři už své schopnosti předváděli na předchozích akcích šestnáctky. Mezi náhradníky byl nominován útočník Lukáš Slavík.

Brankář Martin Psohlavec byl v posledních týdnech v jednom kole. Chytal totiž nejen za dorost Energie, ale také za její juniorku. V obou kategoriích se mu dařilo. Při své premiéře v juniorském hokeji vychytal Energii výhru v západočeském derby a svými výkony pomohl karlovarským juniorům k postupu do nadstavby. A to vše v patnácti letech. V právě skončené základní části extraligy dorostu je Martin s úspěšností 93,72 % nejlepším gólmanem. Při reprezentační premiéře v Rakousku ho zhruba třicet sekund dělilo od čistého konta.

Obránce Pavel Kůrka pokračuje ve výkonech z loňské sezony, kdy do Energie přišel z Chomutova. Díky svým výkonům upoutal pozornost Milana Razýma a vysloužil si pozvánku už na první akce šestnáctky. Pavel zatím v reprezentačním dresu odehrál osm zápasů, ve kterých si připsal čtyři body (2+2). Šikovný obránce o sobě dává vědět i v extralize dorostu, kam v letošní sezoně přešel nastálo. Odehrál dvacet čtyři zápasů a nasbíral patnáct bodů (3+12).

Do Energie přišel před sezonou z deváté třídy Komety Brno a v černobílém dresu navázal na svoji produktivitu z extraligy devátých tříd. V základní části útočník Petr Tomek odehrál dvacet pět zápasů a se ziskem čtyřiceti pěti bodů (14+31) se stal nejproduktivnějším hráčem základní části soutěže. Také Petr se zúčastnil předchozích akcí šestnáctky a po deseti zápasech má na kontě čtrnáct bodů (6+8).

Útočník Lukáš Slavík přišel do Energie v loňské sezoně z Chomutova. Už v loňské sezoně nastupoval za karlovarský dorost kam v letošní sezoně přešel nastálo. Lukáš nasbíral ve dvaceti pěti zápasech devatenáct bodů (8+11). Za šestnáctku nastoupil v přípravných zápasech na kempu v Kravařích, odkud si ze šesti zápasů přivezl čtyři body (2+2).

Nominace šestnáctky na Turnaj pěti zemí v Romanshornu:

Brankáři:

David Veřmířovský (Dynamo Pardubice), Martin Psohlavec (Energie Karlovy Vary), František Poletín (Slavia Praha).

Obránci:

Lukáš Kachlíř, Jakub Vaněček (Bílí Tygři Liberec), Ondřej Ruml (Dynamo Pardubice), Pavel Kůrka (Energie Karlovy Vary), Václav Nedorost (Motor České Budějovice), Dominick Radim Byrtus (Oceláři Třinec), Jakub Daněk (Lausanne, Švýcarsko).

Útočníci:

Šimon Bělohorský (Bílí Tygři Liberec), Šimon Katolický (Dukla Jihlava), Petr Tomek (Energie Karlovy Vary), Martin Hečko, Nikolas Mařík (oba Motor České Budějovice), Jan Hrček, Matěj Weiss (oba Oceláři Třinec), David Huk (Slavia Praha), Filip Novák (Sparta Praha), Jan Fodor, Jiří Maxa (oba Škoda Plzeň), Filip Vlk (ZUBR Přerov), Adam Klaus (Lausanne, Švýcarsko).

Náhradníci:

Brankáři: Sebastian Charvát (Liberec), Matyáš Javorek (Třinec). Obránci: Daniel Skyba, Tomáš Vrzal (oba Slavia Praha), Ben Stefan Reisnecker (Plzeň), Karel Studnický (Hradec Králové). Útočníci: Petr Hanyš, Filip Matějka (oba Mladá Boleslav), Tobiáš Sekanina (Pardubice), Lukáš Slavík (Karlovy Vary), Vojtěch Kubín (Kometa Brno), René Řehák (Třinec), Matěj Tománek (Plzeň), Ladislav Svozil (Vítkovice), Jaroslav Vondruška (Hradec Králové).

Program Turnaj pěti zemí v Romanshornu

Úterý 26. prosince:

16:00 Německo – Česko
19:30 Finsko – Švýcarsko

Středa 27. prosince:

15:00 Slovensko – Finsko
18:30 Česko – Švýcarsko

Čtvrtek 28. prosince:

15:00 Česko – Finsko
18:30 Německo – Slovensko

Pátek 29. prosince:

15:00 Finsko – Německo
18:30 Švýcarsko – Slovensko

Sobota 30. prosince:

11:00 Slovensko – Česko
14:30 Švýcarsko – Německo