HC Energie Karlovy Vary

Příběh Petra Kumstáta, střelce z legendárního útoku

Druhým z legendárních útočníků, který už v neděli rozšíří Síň slávy karlovarského hokeje, bude Petr Kumstát. Člen legendárního útoku a také nejlepší extraligový střelec klubové historie.

Vstupenky na utkání se Spartou v prodeji ZDE

Seznámení s hokejem prožil Petr Kumstát ve svém rodném Prostějově, kde následoval svého staršího bratra Pavla. V hanáckém městě prošel mládeží až do juniorů, kdy odešel na jih Moravy do Znojma, kde také v roce 2000 absolvoval extraligovou premiéru. V sezóně 2000/2001 odehrál v extralize pouze 6 duelů. V následující sezóně už 34 zápasů s bilancí 1+2. Průlomovou sezónou byla pro vysokého útočníka sezóna 2002/2003. To již byl stabilním členem extraligového Znojma a nasbíral 14 kanadských bodů. Právě po této sezóně si jeho potenciálu všimly Karlovy Vary, kam „Kumi“ přestoupil.

Od první karlovarské sezony okamžitě zaujal a překvapil všechny, stal se totiž nejlepším střelcem týmu, ačkoliv nastupoval až ve čtvrtém útoku. Během sezony se postupně posunul do druhé formace, ve které začala jeho dlouholetá spolupráce s Václavem Skuhravým a ze kterých se pak stalo obávané útočné duo “dvě věže”.

Postupem času rostla jeho role v mužstvu a posouval se sestavou vzhůru. Společně s Janem Košťálem a Václavem Skuhravým vytvořili jeden z nejlepších útoků celé extraligy a stali se bezpochyby lídry karlovarské Energie. Vše gradovalo v roce 2008, kdy Kumstát pomohl vybojovat pro Karlovy Vary stříbrné medaile a hned v sezóně následující historický mistrovský titul. Pravidelně v těchto letech nastupoval také za národní tým, kde odehrál 28 duelů a zapsal 11 kanadských bodů.

Statistiky Petra Kumstáta

Petr Kumstát odehrál v karlovarském dresu během deseti sezon 557 soutěžních utkání s bilancí 205 branek a 181 nahrávek.

Celkem za deset odehraných sezon v Karlových Varech byl hned sedmkrát nejlepším střelcem týmu. S 205 nastřílenými brankami je tak prozatím nejlepším extraligovým střelcem v karlovarských barvách.

Po sezóně 12/13 se rozhodl pro novou výzvu a přestoupil do pražské Sparty. V jejím dresu odehrál ještě dalších šest sezón, mistrovského titulu se ale v jejím dresu nedočkal. Svou medailovou sbírku tak alespoň doplnil o svou druhou stříbrnou a bronzovou medaili. Brusle na hřebík definitivně pověsil po sezóně 18/19, kde ve Spartě ztratil svou pozici a získal pouhých 11 bodů. Měl ještě nabídky nabídky z jiných extraligových klubů, kde mohl v kariéře pokračovat. Rozhodl se ale pro definitivní konec.