HC Energie Karlovy Vary

Reprezentace na Karjala Cupu nestačila na Finsko. Dostali jsme lekci z produktivity, smutní Jakub Flek

Národní tým se v Helsinkách utkal s domácími Finy. Kvůli hrubě nepovedené první části Finsko odskočilo na vedení 3:0. Češi se snažili, co to šlo, na body to ale nestačilo. Po 60 minutách platil stav 4:2. Po prohře se Švédskem tak přichází pro Čechy další ztráta. Jak utkání vidí asistent Jakub Flek?

Jakube, bylo to jako na houpačce, jak byste zápas shrnul?
Špatně. Prohráli jsme. Myslím si, že naše hra nebyla špatná, ale na to se hokej bohužel nehraje. Zas jsme dostali lekci z produktivity, Finové z prvních třech střel vedli 3:0. Měli jsme šance, dobře odražené puky, bohužel jsme kotouč do brány nedokázali procpat a pak už se to dohánělo strašně těžko.

Poté se alespoň zadařilo v té druhé třetině, našlo by se něco, co si vzít do nadcházejícího utkání s Ruskem?
Celkově jsme podle mě neodehráli špatný zápas. Troufnu si říct, že většinu času jsme strávili v útočném pásmu. Musíme si ale vzít to, že musíme vše plnit do 100 procent, ne jen do 99. Tihle kvalitní soupeři to prostě dokáží potrestat a tahle prohra hodně bolí, protože jsme nebyli horším týmem.

Nastupujete v jedné formaci s Lukášem Jaškem a Jiřím Smejkalem, jak se Vám s nimi hraje?
S Jiřím Smejkalem jsem odehrál takřka celé mistrovství světa, takže se mi s ním hraje výborně. Je vysoký, vybojuje spoustu kotoučů a je velkým pomocník při soubojích u mantinelu. Lukáš Jašek je na druhou stranu šikovný hráč. Nějaké šance jsme měli jak se Švédskem, tak s Finskem. Zatím se nám ale nepodařilo dát gól, což mě mrzí, protože příležitosti k tomu se naskytly. Doufám, že to zlomíme aspoň zítra proti Rusku.

K tomu zítřejšímu zápasu, Rusové zatím nepůsobí jistě v oslabení, vy jste si naopak v přesilových hrách vytvořili velký nátlak a jednu využili. Bude jedna z hlavních věcí, u kterých se na utkání zaměřit?
Jestli je to jedna z hlavních věcí si nejsem jistý. My se hlavně musíme soustředit na sebe, abychom nedostávali pořád góly. Musíme si plnit i věci dozadu na 100 procent. Věřím, že vepředu jsme schopni něco vymyslet, ať už v přesilovce nebo při hře pět na pět. Kluci to tam sehráli výborně, i v těch nevyužitých početních výhodách jsme měli hezké kombinace a dobré střely. Chybí tomu už jen to finále a věřím, že když si zítra dojdeme pro nějaké fauly, tak jim to tam spadne a že hlavně vyhrajeme.

Ve druhé třetině jste měli výrazně navrch, v té třetí si to Finové pohlídali. Čím vás zaskočili?
Nemyslím si, že by nás něčím zaskočili. Připravovali jsme se na podle mě dobře, věděli jsme, že výborně brání střední pásmo a jsou v tomhle ohledu velmi zodpovědní. Nemyslím si také, že bychom měli s nimi nějaké velké problémy jako třeba se Švédském. Ti, když nás zamkli v obranném pásmu, tak se na tom širokém hřišti špatně bránilo. Nyní jsme si naše povinnosti plnili daleko lépe. Bohužel jsme nezvládli první část. Proti takovému týmu se to dohání opravdu obtížně.

Právě po těch třech smolných brankách naskočil do brány Štěpán Lukeš, co na jeho adresu?
Samozřejmě nás velmi podržel. Chytil dva nebo tři samostatné úniky a držel to, co to šlo. My jsme se mu snažili pomáhat a něco udělat s výsledkem, který jsme zkorigovali na 3:2. Pak jsme bohužel inkasovali na 4:2 a už se nám to nepodařilo dotáhnout. To už je teď minulostí a musíme to hodit za hlavu. I když jak jsem říkal, prohra velmi mrzí. Nebyli jsme horší, ale rozhodla produktivita a my se musíme připravit na zápas s Ruskem.

Děkuji za rozhovor!