HC Energie Karlovy Vary

Startuje play-off Extraligy dorostu! Do Varů přijíždí tým Komety Brno

A je to tu. Dorost má před sebou vrchol sezony. Osmifinálové boje Extraligy dorostu vypuknou v pátek 10. března v 17:30 hodin kdy energetici, jako výše postavený celek, na svém ledě přivítají dorost Komety Brno. Osmifinále se hraje na dva vítězné zápasy. Druhý zápas odehrají svěřenci Tomáše Andryse v neděli 12. března od 17:00 hodin v Brně. Případný třetí zápas se opět odehraje v Karlových Varech v úterý 14. března. Mladým energetikům se bude v bojích o to, aby své tažení extraligou zakončili co nejlépe, hodit podpora fanoušků, protože je čekají souboje s nejlepšími týmy extraligy a o výhře nebo prohře budou rozhodovat maličkosti.

O soupeři

Dorost Komety Brno do osmifinálových bojů postoupil z nižší nadstavby, v níž týmy bojovaly o účast v play-off, ze třetí příčky. Brněnští dorostenci nasbírali čtyřicet jedna bodů. Hráčům Komety přitom jenom o fous unikla účast ve vyšší nadstavbě, kde týmy soupeřily o pořadí v play-off. V základní části totiž skončili se ziskem dvaceti tří bodů na pátém místě a Vítkovice na čtvrtém, tedy postupovém místě, měly dvacet pět bodů.


Nejproduktivnější hráči:
Jindřich Habermann 26 zápasů 37 bodů (20 + 17)
Dominik Halačka 36 zápasů 29 bodů (15 + 14)
Adam Veselský 12 zápasů 21 bodů (5 + 14)
David Röss 33 zápasů 21 bodů (7 + 14)

Brankáři:

Martin Fajmon 19 zápasů úspěšnost 92,66 %
Ondřej Matoušek 20 zápasů úspěšnost 92,93 %

Využití přesilových her v základní části 14,75 % a v nadstavbě 17,65 %
Ubránění oslabení v základní části 89,23 % a v nadstavbě 79,22 %
Úspěšnost střelby v základní části 7,6 % a v nadstavbě 8,4 %

Statistické údaje jsou jistě zajímavé, ale v play-off se všechno maže a začíná se znovu od nuly a navíc i s jiným nasazením, protože o úspěchu rozhodne pouze pár zápasů a prostor na reparát prostě není. V tom mají jasno nejen hráči, ale i trenéři. Co říká trenér brněnského dorostu Jan Zachrla na výběr soupeře a jak se jeho svěřenci těší na souboje s energetiky?

V play-off se setkáte s týmem Energie Karlovy Vary, co na tento los říkáte?

Tak my si samozřejmě v play-off už nevybereme. Jsou v něm týmy, které jsou kvalitní a potvrzují to celou sezonu. Jestli jsou to Vary, Sparta, Třinec nebo kdokoliv jiný, tak je to v podstatě jedno. Ty týmy mají svou kvalitu a v play-off jsou po právu. A my se každopádně musíme dobře připravit. Pro hráče jde o vrchol sezóny. Tady už přichází opravdu ten den D, kdy hráči musejí ukázat to, co v nich je a nemají žádnou možnost nápravy. Když soupeře přemůžete, tak máte možnost pozvednout nad hlavu pohár a když ne tak končíte. Na jednu stranu je to hrozně hezké a přitažlivé, ale pokud to nevyjde, tak je to těžké.

Jak se kluci těší na Energii?

Těší se, protože nás čeká kvalitní soupeř, který může kluky posunout dál v jejich hokejovém vývoji. Vary tu kvalitu mají. V týmu jim hrají kluci, kteří jsou i v  nároďáku. Budou připraveni na sto procent a my tam v podstatě jedeme s tím, že kluci můžou jenom získat. Vary jsou určitě favorit, který to umístění v tabulce má po právu, takže to budou zajímavé zápasy.

Z kabiny Energie

Karlovarští dorostenci si v letošním ročníku stanovili v základní části jako týmový cíl dostat se do první čtyřky, to se jim podařilo a do nadstavby postupovali dokonce z druhého místa. Stejný cíl si stanovili i pro nadstavbu a také tuto část extraligy zakončili na druhém místě. Díky tomuto výsledku je jejich soupeřem pro osmifinále dorost Komety Brno. Ačkoliv by se mohlo zdát, že když je čeká soupeř z nižší nadstavby, tak mají jednoduchý los, opak je pravdou. Hráčům Komety postup do nadstavby o pořadí v play-off utekl o pár bodů. Rovněž se mohou spoléhat na silnou brankářskou dvojici, přičemž Martin Fajmon září také reprezentaci, kde si v letošní sezoně už zapsal i dvě čistá konta. Karlovarští střelci tedy rozhodně nebudou mít snadnou práci.


Nejproduktivnější hráči:
Vít Záhejský 36 zápasů 67 bodů (27 + 40)
Vojtěch Čihař 31 zápasů 46 bodů (23 + 23)
Viktor Wardas 32 zápasů 43 bodů (18 + 25)
Matěj Zeman 31 zápasů 38 bodů (18 + 20)

Brankáři:

Adam Ebenstreit 21 zápasů úspěšnost 93,21 %
Michal Oršulák 14 zápasů úspěšnost 90,84 %

Využití přesilových her v základní části 14,75 % a v nadstavbě 17,28 %
Ubránění oslabení v základní části 92 % a v nadstavbě 86,96 %
Úspěšnost střelby v základní části 13,4 % a v nadstavbě 12,1 %

Jak vidí soupeře pro osmifinále Tomáš Andrys trenér dorostu Energie a jak se jeho svěřenci na play-off těší?

V play-off se potkáte s týmem Komety Brno, co na tento los říkáte?

Extrémně těžký, může se zdát, že Kometa jde ze spodu a tím pádem patří mezi slabší týmy. Já to ale tak nevidím, protože už v základní části nepostoupili snad jenom o bod v posledním zápase. Jak jsem se díval, tak je to tým, který góly nedostává. Což znamená, že tým je velmi dobře připraven po taktické stránce. Trenér si je velice dobře připravil, takže pro nás to bude strašně těžký soupeř. Je to jenom na nás, jestli budeme schopni potvrdit naši pověst, že jsme schopni dávat góly nebo ne. Věřím, že se nám to povede.

Jak se kluci na Kometu těší?

Kluci se velmi těší. Melou o tom už posledních čtrnáct dní (úsměv). V úterý večer máme týmovou večeři, kdy si společně sedneme. Ve středu a ve čtvrtek máme společný trénink a v pátek nám to začíná. Takže se velmi těšíme (úsměv).