HC Energie Karlovy Vary

Tomáš Havlín: Potřebujeme bodovat a věřím, že se nám to podaří!

Tomáš Havlín se v zápase proti Olomouci zapsal na listinu střelců, když šťastnou trefou poslal Energii do jednobrankové vedení. Karlovarští však nedokázali dotáhnout zápas do vítězného konce a z velice napínavého duelu berou pouze bod. Obránce Havlín ukázal i ostré lokty, když se šel zastat kapitána Jiřího Černocha a vrhnul se do rvačky s Janem Švrčkem.

Tomáši, zápas byl trochu divočina. Ve druhé třetině jste ztratili dvoubrankové vedení a nakonec dospělo utkání až do samostatných nájezdů...
Za stavu 3:1 jsme měli utkání v našich rukách. Už se několik zápasů opakuje, že zbytečnými fauly se dostaneme do čtyř nebo do tří. V dnešním utkání jsme nedokázali oslabení ubránit, což nás stálo zápas.

Myslíte, že gól na 3:3 rozhodl?
Myslím, že se nedá říct, který z gólů pomyslně rozhodl. Dostali jsme v oslabení tři góly, a to nás stálo zápas. Nedá se diskutovat, která branka měla větší vliv.

Neříkali jste si před nájezdy, že Olomouc si své štěstí už vyčerpala a je řada na vás?
Věřili jsme si na prodloužení, jinak bychom do něj ani nemohli jít, nemělo by to cenu. Hraje se tři na tři a je tam spousta prostoru. Měli jsme místy štěstí, protože nám zazvonila i nějaká tyčka a něco jsme pochytali do prázdné brány. V nájezdech nám to nevyšlo, jsou o štěstí a my jsme ho měli méně.

Mezi góly se střídaly šťastné odrazy a krásné akce. I vaše branka padla po odrazu od brusle soupeře…
Já si naopak myslím, že žádné góly nejsou náhodou. Vždy jde o nějakou souhru do střely. K hokeji patří i případné odrazy. Někdy to tam spadne a někdy naopak ne. Soupeř byl v přesilových hrách nebezpečný a my jsme se do takové situace neměli vůbec dostat, což rozhodlo.

Jak vznikla potyčka s Janem Švrčkem?
To bylo úplně jednoznačné. Čeče byl hlavou u mantinelu a on přijel a krosčekem ho narval hlavou napřed, tudíž jsem se ho šel ihned zastat.

Emoce během zápasu postupně gradovaly. Je to i tím, že máte s Olomoucí nevyřízené účty z loňského předkola play-off?
Nemyslím si. Historicky je Olomouc nepříjemným soupeřem. Jsou na tom dobře fyzicky, hrají agresivně. I dnes bylo vidět, že v našich přesilových hrách byli aktivní. Potyčky a vše okolo pramení z množství osobní soubojů. To už je pravidlem v zápasech proti Olomouci.

Nedokázali jste si pomoci ani přesilovými hrami, které vám v letošní sezoně relativně vychází. Co vám dělalo problém?
Aktivita Olomouce byla určitě nepříjemná, ale to spíše otázka na kluky, kteří v té přesilové hře byli. Nedokázali jsme si s tím poradit. Musíme na tom zapracovat, abychom si s tím dokázali poradit a přesilovou hru si pomohli. Bylo jich poměrně dost a soupeř je dokázal, narozdíl od nás, využít.

Hráli jste spoustu oslabení, ve kterých jste inkasovali tři branky. Sehrála to Olomouc tak dobře?
Těžko říct. Budeme si tyto situace muset pustit na videu. Byly tam nějaké odrazy, ale těžké se to hodnotí hned po zápase. Pustíme si video a uvidíme, jestli jsme něco mohli udělat lépe, abychom se tomu mohli příště vyvarovat. Myslím si, že doposud jsme měli slušná oslabení, ale dnes bohužel to nevyšlo. Nevím, jestli vybrat něco konkrétního, ale soupeř mě spoustu střel a něco procpal do brány.

Ze zápasu, ve kterém jste vedli 3:1 nakonec berete jen bod. Co pozitivního si vzít?
Určitě velkou obětavost, protože ta nás zdobí už několik posledních zápasů. Máme spoustu zblokovaných střel, a to je pozitivní věc, kterou si budeme chtít převést i do dalších utkání. Také si myslím, že jsme byli lepší na puku, oproti utkání s Kometou, kdy jsme na tom byli hodně špatně. Musíme od obětavosti a poctivé práci odrazit dál, tedy být aktivnější a víc střílet.

Zápasy jdou v rychlém sledu. V pátek míříte k západočeskému derby do Plzně. S jakou hlavou tam pojedete?
Musíme se nastavit pozitivně a tento zápas hodit za hlavu. Zaměříme se na to, co bylo v přesilovce a čím si můžeme pomoct a co zlepšit v oslabeních i přesilových hrách. Musíme mít pozitivní a sebevědomý přístup do posledních dvou zápasů, které nás čekají před reprezentační přestávkou. Potřebujeme bodovat a věřím, že se nám to v obou zápasech podaří.

Díky za rozhovor!

Související články