HC Energie Karlovy Vary

Václav Eismann: I přes vyřazení mě těší individuální posuny a týmová soudržnost

Ačkoliv by to před sezonou nečekali, tak se v podstatě celou základní část Extraligy juniorů svěřenci Václava Eismanna pohybovali mezi třemi nejlepšími týmy. Jejich cestu za titulem ve čtvrtfinále překazila Sparta. Ne, že by Energie byla horším týmem, ale stejně jako dorostu jim možná chyběl i kousek štěstí hlavně ve druhém a třetím utkání. Ale i junioři mohou získané zkušenosti využít v následující sezoně a o titul zabojovat znovu.

V letošní sezoně Extraliga juniorů čítala čtrnáct týmů. Ty se v základní části utkaly čtyřkolově, s tím že dva zápasy odehrály doma a dva venku. Prvních osm týmů postupovalo do play-off a poslední tým čekal sestup do Ligy juniorů. Po skončení sezony bylo schváleno rozšíření extraligy na šestnáct týmů a tak sestupující tým Olomouce nakonec v extralize zůstal. V základní části mezi sebou bojovaly týmy Energie Karlovy Vary, Verva Litvínov, Škoda Plzeň, Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, Dukla Jihlava, Kometa Brno, Dynamo Pardubice, Mountfield HK, Olomouc, Berani Zlín, VÍTKOVICE RIDERA a Oceláři Třinec.

V padesáti dvou zápasech se junioři ve dvaceti šesti radovali z výhry, sedmkrát vyhráli v prodloužení, pětkrát v prodloužení prohráli a bez bodů zůstali ve čtrnácti zápasech. Za což mohla krize, která se do karlovarské kabiny nastěhovala po novém roce. Energetici ji však překonali a sezonu zakončili i přes zaškobrtnutí na začátku března na vítězné vlně. A se ziskem devadesáti sedmi bodů skončili třetí za Třincem a Vítkovicemi s devadesáti devíti body. I přesto, že se v některých zápasech karlovarští mladíci potýkali s problémy se zakončením vstřelili 163 gólů, tedy o dvacet jedna méně než vedoucí Třinec.

Co se týče inkasovaných gólů, tak s počtem 110 byli energetici nejlepší v celé extralize. Pod tímto číslem je podepsaný Adam Dybal, který se ve čtyřiceti čtyřech zápasech dostal na úspěšnost 94,16 % a byl nejlepším gólmanem extraligy a také si připsal osm čistých kont a i v této statistice byl nejlepší. V devíti zápasech se do branky postavil brankář dorostu Adam Ebenstreit, jehož úspěšnost byla 90,91 % a své první čisté konto v extralize dorostu si Adam připsal v utkání s Bílými Tygry. V souvislosti s nízkým počtem inkasovaných gólů nesmíme zapomenout ani na hráče v poli, neboť nejen karlovarští obránci ale i útočníci jsou známi svou obětavostí v blokování střel.

A jak si tým Energie vedl v dalších statistikách? Ve využití přesilovek junioři s 22,27 % skončili druzí. Co se týče ubránění oslabení, tak s 89,29 % byli nejlepší v extralize. Úspěšnost střelby měli 10,6 % a dělili se tak o první místo s týmem Plzně. To že se tým nespoléhal na jednoho nebo dva střelce, ale byli schopni skórovat a bodovat všichni hráči, byl podle mého názoru i jeden z důvodů, proč se juniorce v letošní sezoně tak dařilo. Když vypadl jeden střelec nahradili ho další.Tak se tým vypořádal s odchodem Robina Sapouška do zámoří, se zraněními v průběhu sezony nebo s tím když byli někteří hráči povoláni do a-týmu Energie.

Nejproduktivnější hráči základní části:

Jan Botoš 46 zápasů 33 bodů (16+17)
Samuel Šmajda 33 zápasů 32 bodů (15+17)
Filip Krajčík 39 zápasů 30 bodů (11+19)
Kryštof Bulka 46 zápasů 30 bodů (7+23)
Ondřej Dorot 42 zápasů 30 bodů (6+24)

Jméno soupeře pro čtvrtfinále se energetici dozvěděli, necelé tři dny před prvním zápasem. Zisk třetího místa jim přiřadil Spartu, která skončila na šestém místě. Generálku na play-off si karlovarští junioři odbyli v předposledním zápase základní části, kdy už posílený tým Sparty porazili 5:4. I přesto se jim nakonec vstup do čtvrtfinále nevydařil a na ledě jako by byl pouze stín juniorky Energie a tak první zápas v sérii vyhráli Pražané 3:1. Do druhého duelu vletěli energetici s vervou a obětavostí a i když předvedli výborný výkon, tak padli 2:3. Bylo až neuvěřitelné, jaká smůla se jim v tomto utkání lepila při zakončení na hokejky. Po prodloužení série svěřenci Václava Eismanna sahali ve třetím utkání v Praze, kdy jejich naději po neuvěřitelném boji nakonec v prodloužení zmařil Michal Vitouch.

Nejproduktivnější hráči play-off:

Kryštof Bulka 3 zápasy 4 body (1+3)
Matteo Kočí 3 zápasy 3 body (2+1)
Adam Csabi 3 zápasy 3 body (2+1)

Ačkoliv cesta za titulem skončila, tak s výkony svých svěřenců ve druhém a třetím zápase čtvrtfinále byl kouč Václav Eismann spokojený. Myslím si, že v tuto chvíli, kdy už odeznělo zklamání, jsou se svými výkony a průběhem sezony spokojeni i kluci.

Pane trenére, jak byste hodnotil play-off?

Myslím si, že Sparta o svém postupu rozhodla v prvním a částečně od poloviny druhého zápasu. Herní převahu a chuť jsme měli naopak ve třetím zápase my. Bohužel to na prodloužení série nestačilo. Platí, že Sparta dala víc gólů a tak postoupila. Prokázala svoji zkušenost, myslím tím i věkovou zkušenost, protože byla nejstarším týmem základní části. Na play-off ještě tým doplnila hráči působícími v juniorském hokeji třetím rokem. Nám v našem mladém týmu scházely kilogramy a i to podle mého názoru byl jeden z důvodů, že dál jde náš soupeř. A i určité momenty, a nemyslím tím herní aspekty, se tak nějak přikláněly na jejich stranu.

V prvním zápase se Spartou to nebyla Energie. Bylo to nervozitou z play-off nebo něčím jiným? To prostě nebyl náš tým…

Souhlasím. Myslím si, že tam hrála roli i určitá nezkušenost. Byli tam hráči, kteří play-off ještě nehráli nebo možná na prstech jedné ruky bychom jejich zápasy play-off spočítali. To se projevilo v určité zakřiknutosti a v malé zarputilosti. Mě v tom utkání chyběl zápal pro hru. Musím říct, že jsem po zápase byl k jednotlivcům, se kterými jsem individuálně mluvil, hodně kritický. Až tolik, troufnu si říct, co jsem v sezoně nebyl. Cítil jsem, že je potřeba kluky probrat, přenastavit a dostat do úplně jiného válečnického módu a to se myslím si, podařilo. My jsme v sérii odehráli tři zápasy. Ve druhém a ve třetím jsem byl zklamaný z výsledku, ale ne z výkonu. V tom prvním se to, ale sešlo, tam bylo zklamání z výsledku a i z výkonu.

My jsme spolu už hodnotili sezonu, ale jak byste zhodnotil progres týmu od jejího začátku?

Kdyby nám toto někdo nabídl před začátkem sezony, že ta sezona bude probíhat tímto způsobem, tak si troufnu říct, že bychom to brali všemi deseti (úsměv). Na druhou stranu s jídlem roste chuť a my jsme cítili, že to mužstvo jde nahoru. Takže nyní alibisticky tvrdit, že jsme spokojeni s vyřazením ve čtvrtfinále, tak to říkat nechceme. Na druhou stranu jsme opravdu cítili, že hráči se zlepšují. Jednak tam byly individuální posuny a byla tam i týmová soudržnost na vysoké úrovni a to jsou věci, které mě i přes vyřazení těší (úsměv).

Děkuji za rozhovor.