HC Energie Karlovy Vary

Venku to energetikům střílí! Z Kladna vezou dva body

Po zápase ve Zlíně nachystali energetici svým fanouškům další infarktové venkovní utkání. Jak se ukazuje, na kluzištích soupeřů to karlovarským hokejistů střílí velmi dobře a i díky tomu zvítězili jako hosté již počtvrté v řadě. Pod výhru se podepsal především tříbodový Tomáš Rachůnek, ale také již uzdravený Dávid Gríger.
Tipsport extraliga, 42. kolo, pá 31.1.2020
Kladno
Karlovy Vary
4:5p
1:1, 2:2, 1:1 - 0:1
Branky a nahrávky: 13. Zikmund (Jágr), 28. Jágr (Vampola), 40. Austin (Vampola, Jágr), 49. Kehar (Lakos, J. Strnad) – 5. T. Rachůnek (Flek), 31. Koblasa (Graňák, Plutnar), 37. Skuhravý (M. Rohan), 43. Gríger (T. Rachůnek), 62. T. Rachůnek (Flek).
Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - Frodl, Ganger
vyloučení5:6
využití1:2
střely na branku42:38
zblokované střely12:4
hity7:3
vhazování50:34
diváci3800
Kladno: Godla (40.–41. Cikánek) – Nash, Austin, Kehar, Lakos, Romančík, Barinka (A) – Zikmund, Vampola, Jágr – Redlich, Melka, J. Strnad (C) – O'Donnell, T. Kaut (A), Hovorka – Machač, Stach, Bílek – Š. Bláha.
Karlovy Vary: Novotný – Rohan, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, Šafář – Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Vildumetz, Šik – Koblasa, Černoch, Kohout – M. Zabloudil, Skuhravý (C), Vondráček.

Komentář k utkání

Karlovarští naskočili do pátečního zápasu proti Kladnu posilněni o uzdraveného Dávida Grígera a Dalimila Mikysku, naopak chyběli Petr Šenkeřík s Vojtěchem Polákem. Druhý jmenovaný minulý zápas zaskakoval v první formaci a právě ta se tentokrát zasloužila o první branku. Hned v páté minutě totiž předvedl nejproduktivnější hráč týmu Tomáš Rachůnek perfektní individuální akci. Po levé straně zajel do pásma, protáhl se kolem obránce a nachytal nepozorného Godlu na bližší tyči.

Kladno ale nebylo bez šancí, ukazovala se především první formace složena z velmi zkušených hráčů. Právě oni vybojovali pro svůj tým první přesilovku, nicméně v té se jim propálit brankáře Novotného nepodařilo. Síť se však vlnila jen o pár vteřin později a to také po krásné akci. Jágr podržel puk v mezikruží, před brankou našel Ladislava Zikmunda, který zády k brankáři zakončil bekhendem přesně pod víko. Kladenští byli rozjetí a chtěli co nejrychleji strhnout vedení na svoji stranu, což se jim na okamžik podařilo. Po Jágrově střele a Zikmundově dorážce se puk dostal v brance za čáru, videorozhodčí gól posvětil. Karlovarští trenéři se ale nevzdali a využili trenérské výzvy, po které branka nakonec uznána nebyla a stav tak byl stále vyrovnaný.

Hrál se pěkný, atraktivní hokej, kterému nechyběly ani šance. Ještě v první třetině totiž mohli karlovarští hokejisté odskočit znovu vedení, střelu od modré ale Černoch tečoval jen do tyčky. Stejně jak první třetina skončila, tak i ta druhá začala, ve vysokém tempu. Největší šanci úvodu třetiny si vytvořili Karlovarští v oslabení, Koblasa s Kohoutem ale přečíslení k úspěšnému zakončení nedotáhli. Na druhé straně ale poté úřadovala opět první kladenská formace. Jaromír Jágr si již klasicky vybruslil zpoza branky do své oblíbené střelecké pozice a díky výborné Vampolově práci ho již neměl kdo pokrýt, přesná střela a Kladno poprvé v zápase vedlo.

Radovalo se však málem i na druhé straně, Flek našel před brankou zcela osamoceného Rachůnka, Denis Godla ale předvedl perfektní zákrok a jednoznačně inkasovat odmítl. Kladnu to nakonec bylo prakticky k ničemu, hned v dalším střídání už totiž energetici ruce nad hlavu opravdu zvedali. Střelu od modré čáry ještě kladenský brankář vyrazil, na dorážku Petra Koblasy už ale nedosáhl, bylo tak opět srovnáno. Druhá třetina byla opravdu divoká a to nejen výkonem, ale i vývojem skóre. Krátce na to totiž měli energetici možnost přesilovky, kterou využili. Václav Skuhravý si po vyhraném buly vyměnil puk s Rohanem a místo přihrávky zkusil vystřelit, Godla puk nezachytil a Karlovarští opět vedli. Západočeši povzbuzeni třetí brankou tlačili, co to jen šlo, kladenský brankář však odolával. Při jednom zákroku se ovšem sám poranil a o minutu později nakonec i musel vystřídat.

Už se zdálo, že si hosté odnesou do šatny vedení, jenže se nechali v poslední minutě dvakrát vyloučit a dvojitou přesilovku využil Brady Austin. Karlovarští trenéři opět zkusili použít trenérskou výzvu, tentokrát ale s námitkou neuspěli a do šaten se šlo za nerozhodného stavu. Do poslední periody se do branky postavil opět Godla, avšak příliš dlouho bez inkasování nevydržel. Po dvou minutách totiž využili energetici přesilovou hru, když Rachůnkovu střelu dorazil nekrytý Dávid Gríger. Energetici měli mnoho šancí, několikrát se dostali do přečíslení, jenže ty se jim nedařily proměňovat. Nemohlo tak následovat nic jiného, než další vyrovnávací branka, Novotný nestačil na střelu Martina Kehara. Závěr zápasu byl ale pořádně divoký, včetně nevyužité dvojité přesilovky Energie. Oba týmy se snažily spolehnout spíše na svůj útok než na obranu, což se muselo fanoušků jednoznačně líbit, k dalším brankám to už ale nevedlo.

Stejně jako v předchozích dvou zápasech, tak i nyní museli energetici čelit prodloužení a to jim na rozdíl od minulého klání vyšlo. Flek objel s pukem útočné pásmo, počkal, až se mu uvolní Tomáš Rachůnek před brankou, naservíroval mu puk na milimetry přesně a byla z toho vítězná branka. Energetici tak zvítězili venku již počtvrté v řadě a připsali další dva body do boje o nejlepší šestku.

Související články