HC Energie Karlovy Vary

Gólová smršť v první třetině přinesla Energii tři body s Kladnem

I po třetím kole Tipsport extraligy zůstávají energetici stoprocentní a na čele tabulky. Do zápasu s kladenskými Rytíři měli výborný vstup, v prvním dějství se domácím podařilo prosadit čtyřikrát. Druhá perioda tak jasná pro Karlovarské nebyla a Rytíři snížili. Ve třetí třetině sice přidalo Kladno další góly, ale Energie si vítězství po urputném boji udržela. A 22 vteřin před koncem potvrdil vítězství energetiků Tomáš Vondráček střelou do prázdné brány.
Tipsport extraliga, 3. kolo, pá 20.9.2019, KV Arena
Karlovy Vary
Kladno
7:4
4:0, 2:3, 1:0
Branky a nahrávky: 7. Kohout (T. Mikúš), 10. Michnáč (Kohout), 13. T. Mikúš (O. Beránek), 18. T. Rachůnek (Stříteský, Flek), 26. Raška I (O. Beránek), 27. T. Rachůnek (Gríger) – 27. Jelínek (Nash, T. Kaut), 31. Hajný (Stach), 34. Zikmund (Valský, Kehar), 42. Jágr (O'Donnell, Valský)
Rozhodčí: Horák, Svoboda – Gerát, Hynek
vyloučení4:4
využití1:1
oslabení1:0
střely na branku27:34
zblokované střely5:4
hity11:9
vhazování32:37
diváci4961
Karlovy Vary: F. Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (A), Plutnar, M. Rohan, Eminger, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška I, O. Beránek – Michnáč, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček.
Kladno: Brízgala (13. Cikánek) – Austin, Lakos, Nash, Kehar (A), Smetana, Barinka – Valský, Zikmund, Jágr – O'Donnell, Stach, Réway – Redlich, Machač, J. Strnad (C) – Hajný, T. Kaut (A), Š. Bláha – Jelínek.

Komentář k utkání

Úvodní část začala aktivně po obou stranách. Energii brzy zpomalilo oslabení, když na trestnou lavici usedl Graňák s Plutnarem. Dvojitá přesilová hra z toho sice nebyla, ale vzápětí přišlo vyloučení pro Filipa Novotného. Ačkoli se zdálo, že Kladno bude celkem, který se bude radovat první, nebylo tomu tak. V sedmé minutě ve vlastním oslabení si Karlovy Vary vytvořily šanci po chybě Kladna. Kohout vyrazil s kotoučem až k brance hostů, odkud nabil na Mikúše. Ten ale napoprvé Brízgalu nepřekonal, zpoza brány ale bekhendem zakončil Martin Kohout. Energie začala jasně dominovat a vytvářela si početné množství šancí. Dvě a půl minuty po vstřeleném gólu se prosadil Albert Michnáč z mezikruží. Trenér Rytířů si ještě vyžádal coach challenge, ale branka byla přesto uznána. Lavina zelených gólů pokračovala i nadále. Ve 13. minutě prokázal své střelecké schopnosti Tomáš Mikúš, jenž se prosadil střelou z pravého kruhu. Kladno reagovalo výměnou brankáře a Brízgalu vystřídal Cikánek. Energie pokračovala ve velkém tlaku, to vyústilo také ve vyloučení hvězdy kladenského týmu, Jaromíra Jágra, který se provinil sekáním. Necelých 40 vteřin stačilo energetikům k dalšímu úspěchu. Nastřelený kotouč tečoval před brankou připravený Tomáš Rachůnek. První dějství se dohrálo v klidnějšímu režimu a do šaten se odcházelo za stavu 4:0.

Od začátku druhé třetiny Kladno zvýšilo své tempo a snažilo se zvrátit vývoj zápasu. Úvod hostům přesto nevyšel. Bylo odehráno 5 minut z druhého dějství, když se střelou z těsné blízkosti prosadil Adam Raška a skóre bylo už 5:0. Kladno se pokusilo o protiútok, Redlichovu střelu si Novotný pohlídal. Ovšem radost karlovarských hokejistů netrvala dlouho. Šimonu Jelínkovi se podařilo střelou od modré čáry prostřelit všechny, včetně maskovaného muže v brance Energie. Lavinu zelených emocí v čase 26:45 rozbouřil Tomáš Rachůnek, když z mezikruží poslal puk k pravé tyčce Cikánkovy svatyně. Rytíři se za vysokého gólového manka stále nevzdávali a přibližně od poloviny utkání hru minimálně vyrovnali. V čase 31:27 se skóre opět měnilo. V nepřehledné situaci před Novotným se první vzpamatoval Jakub Hajný, který poslal puk za ležícího brankáře energetiků. Od druhého vstřeleného gólu měli domácí problém s opuštěním vlastního pásma a Kladno se dychtivě snažilo o přidání dalšího gólu. Po dlouhém tlaku Rytířů se ke střele dostal Jágr, jehož střelu brankář Karlových Varů zpacifikoval, tlak kladenských hokejistů ale nepřestával. Kehar pálil od modré čáry, puk se odrazil od horní tyčky a od těla Ladislava Zikmunda se kotouč dostal do brány domácích. Rytíři vystrkovali růžky i nadále, ale následující pokusy si brankář Karlových Varů pohlídal. Energie od té doby měla pořádné problémy s vyjetím z vlastní třetiny, ačkoli Novotný s pobytem hostů v pásmu již neměl tolik práce. Ještě minutu a půl před koncem druhé periody pálil od modré Branislav Kubka, ten ale proti Cikánkovi neuspěl. Další ránu měl na hokejce Michal Plutnar, dělovka se však zastavila o čelo Tomáše Kauta, který se skácel k zemi. S krvavým šrámem na obličej odešel na střídačku a ránu si nechal ošetřit.

Ve třetím dějství pokračovalo Kladno ve velmi aktivní hře, také díky trestu domácích. V čase 41:33 využil přesilovou hru Jaromír Jágr, který zkušenou trefou z předbrankového prostoru prostřelil Novotného. Další přesilovou hru si na oplátku zahrála Energie. Rachůnek byl blízko ke skórování, ovšem rána byla tak tvrdá, že svou hůl zlomil a střela ztratila rychlost. Karlovarští se v početní převaze horko těžko dostávali do útočné třetiny a z dvou minut přesilové hry žádný úspěch pro Energie nevyplynul. Do větší šance se ve 48. minutě dostal Dávid Gríger, který ujel kladenské obraně, zakončil se mu nepodařilo. Filip Novotný měl plné betony práce s hrou Kladna, které ho neustále bombardovalo, a jak dobře Karlovarští vstoupili do zápasu, tak těžko se do své hry zpět vraceli. Rytíři se neustále snažili o srovnání, všechny jejich pokusy likvidoval brankář domácích. Energie se dlouho do šance nedostala a třetí část patřila herně jednoznačně Kladnu, které neustále hledalo další recept na Novotného. Rytíři zhruba v 55. minutě otevřeli hru a Karlovarští se několikrát dostali do přečíslení. Prvně ujel Gríger, kterému se nepodařilo zakončit, následoval Rachůnek, který pálil vysoko nad bránu Cikánka. Ve vyložené šanci byl na druhé straně Kaut, který minul úplně odkrytou bránu, když brankář Varů zasahoval v leže. Minutu před sirénou Rytíři zkusili hru se šesti bruslaři v poli, Kohout byl blízko ke skórování přes celé hřiště, uspěl však až Tomáš Vondráček, když do konce zbývalo 22 vteřin.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška: Věděli jsme, že Kladno má silnou stránku v ofenzivě. To také ukázalo, po celý zápas byli hosté extrémně nebezpeční. My jsme jen díky maximálně týmovému a obětavému výkonu dokázali jejich ofenzivě čelit. Z mého pohledu byly rozhodující dvě věci. Naše efektivita v první třetině a neproměněná šance hostů za stavu 6:4 na 6:5. To byly dva nejklíčovější momenty. Poté, co jsme předvedli, a chci to znovu zopakovat, maximálně týmový a obětavý výkon, tak se nám podařilo být individuálně maximálně efektivní. A dát parádní góly. Jsme rádi, že hráči nabírají sebevědomí a převádějí věci z tréninků také do zápasů. To je velmi pozitivní. Proti velmi těžkému soupeři jsme získali velmi důležité tři body.

David Čermák: Zápas se mi hodnotí hodně. Tento problém nemáme pouze v extralize, ale už od přátelských zápasů. Myslím si, že máme dobrý vstup do utkání. Podařilo se nám vybojovat přesilovku 5:3. Vlastní chybou jsme o ni přišli. Nechali jsme se vyloučit za špatné vhazování. Zpočátku jsme měli tlak, ale následně jsme inkasovali ve vlastní početní převaze. V tu chvíli jsme se sesypali. Do hry jsme se vrátili za stavu 4:0 pro domácí. To už bylo pozdě. I když jsme byli od poloviny zápasu lepším týmem. Za stavu 6:4 jsme měli velkou šanci na 6:5 do prázdné brány, kterou jsme nevyužili.

Fotogalerie

Související články