HC Energie Karlovy Vary

Energie zdolala Kladno a vyhrála popáté v řadě

Vyprodaná aréna, dvě legendy místo na hřišti na střídačce. Energetici proti Kladnu začali velmi dobře a rychle skórovali, o své výhře rozhodli ale především díky poctivému bránění. Kvůli disciplinárnímu trestu pak karlovarská modla Václav Skuhravý dohlížel opět jen z lavičky, ale očividně tak přináší svému týmu štěstí, energetici totiž zvítězili již popáté v řadě.
Tipsport extraliga, 29. kolo, ne 22.12.2019
Karlovy Vary
Kladno
3:1
1:1, 1:0, 1:0
Branky a nahrávky: 9. Flek (T. Rachůnek), 27. Kohout (T. Mikúš, Koblasa), 52. T. Mikúš (Koblasa, Eminger) – 10. T. Kaut (Š. Bláha).
Rozhodčí: Mrkva, Obadal – Brejcha, Svoboda
vyloučení2:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku30:27
zblokované střely10:13
hity3:3
vhazování34:29
diváci5724
Karlovy Vary: Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák (C), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – V. Polák (A), Černoch, O. Beránek – Šafář, Raška I, Vondráček – Koblasa, T. Mikúš, Kohout.
Kladno: Godla – Austin, Nash, Zajíc, Kehar, Zelingr, Barinka (A), Romančík – Hovorka, Machač, Zikmund – O'Donnell, Stach, Bílek – Redlich, Melka, J. Strnad (C) – Š. Bláha, T. Kaut (A), Hajný.

Komentář k utkání

Opět bez Václava Skuhravého nastoupili energetici do předvánočního utkání proti Rytířům Kladno, karlovarský kapitán byl totiž potrestán stopkou na dva zápasy za faul v zápase s Pardubicemi. Karlovarští i tak šli do zápasu jako favorit, což chtěli potvrdit v prvních střídáních, kdy si při veliké převaze vytvořili hned několik šancí, ani jednou se ale nemohli radovat. Kladenští poměrně dost chybovali v útočném pásmu, čehož domácí využívali rychlými protiútoky, tam ale scházela přesnost ve finální fázi. Přibližně v polovině třetiny Rachůnek zachytil na vlastní modré puk, vyslal do úniku rychlonohého Jakuba Fleka, který zavěsil chladnokrevně pod víko.

Vedení karlovarskému celku nevydrželo příliš dlouho, o minutku později totiž po nepovedené rozehrávce vznikl závar před Novotným, z čehož pramenila střela Tomáše Kauta a tedy i vyrovnávací branka. Kladno se postupně zlepšovalo, nezabránilo tomu ani oslabení a obrana domácích se musela mít na pozoru. I Kladenští si později vyzkoušeli přesilovou hru, avšak ani oni nebyli úspěšní, a tak se do šaten šlo za nerozhodného stavu.

Prostřední perioda začala zprvu opatrně, ani jeden tým si netvářel nijak veliké šance, diváci se ale určitě nenudili. Mírnou převahu si postupně začali vytvářet domácí a rychle toho využili. Krásná kombinace zakončená střelou Martin Kohouta do zcela odkryté branky. Domácí poté měli podstatně více ze hry, soupeře přehrávali, snažili se vytvářet si dobré pozice k zakončení, brankář Godla ale další puk za svá pustit prostě nechtěl. Karlovarští mohli udeřit i v přesilovce, prakticky dvě minuty tlaku a kombinace ale k brance taktéž nevedly. Taktéž Kladenští mohli ve druhé části prostřední periody využít možnosti početní výhody, avšak ani oni nebyli úspěšní, a skóre se tak již neměnilo.

Kladno šlo do třetí periody s jasným cílem, minimálně vyrovnat, ideálně pak skóre úplně otočit. Herní projev tomu ale úplně neodpovídal. Rytíři se sice snažili, obrana energetiků však držela pospolu a brankáři Novotnému tak značně usnadnila práci. Na druhé straně karlovarští hokejisté mohli skórovat prakticky každou minutu, nepřesnosti v zakončení ale byly značné. Velmi často se domácí dostávali do přečíslení dvou proti jednomu, ani tehdy se ale nedařilo. Až poté, co se poslední část přelomila do své druhé poloviny, přiklonila se na stranu domácích štěstěna. Po velkém tlaku se před brankou dostal k odraženému kotouči Tomáš Mikúš a poslal jej do odkryté branky. Kladenští s přibývajícím časem stále více otevírali svou obranu, směrem dopředu se ale nelepšili. Při jedné situaci musel vše kontrolovat i videorozhodčí, puk však čáru v Novotného brance nepřešel. Rytíři v závěru sáhli i po hře bez brankáře, nepodařilo se jim však hru ani korigovat, natož vyrovnat. Energetici tak zvítězili již popáté v řadě a nadělili si po stromeček tři body.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Připravovali jsme se na to, že Kladno má extrémní sílu a hraje teď ve velmi dobré formě, to se také potvrdilo. Jsem rád za to, jak jsme vstoupili do utkání, vstřelili jsme první branku, i když na ni Kladno dokázalo velmi rychle odpovědět. Myslím, že v prostřední části jsme v našich pozicích nebyli úplně dobře, Kladno nás zatlačilo, vytvářelo si veliké šance a Filip Novotný nás výborně podržel. Třetí třetinu jsme myslím zvládli velmi dobře, hráči to neskutečně odpracovali, odbojovali, podobně jako dvě předchozí utkání. Jsme rádi za bodový zisk teď v předvánočním období, protože s takhle těžkými soupeři s Kladnem v čele, je to myslím nadstandardní počet bodů.

David Čermák (Rytíři Kladno): Když dáme za celý zápas jeden gól, tak nemůžeme bodovat. Šance jsme měli, ale bohužel jsme s tím špatně nakládali. Na jeden gól se venku špatně vyhrává.

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 22.12.2019

Mikúš: Proti Kladnu rozhodla naše bojovnost