HC Energie Karlovy Vary

Energie si zastřílela jako na pouti, kladenské terče schytaly sedm zásahů

Není krásnějšího čtvrtečního večera, než když si karlovarský hokej smlsne na kladenských Rytířích vysoko 7:1… Přesně to se energetikům povedlo v posledním srpnovém domácím přípravném utkání, kdy si s přehledem poradili s výběrem vedeným Jaromírem Jágrem.
Příprava na sezonu, přát., čt 22.8.2019
Karlovy Vary
Kladno
7:1
5:0, 2:1, 0:0
Branky a nahrávky: 9. Knotek, 13. Beránek (Graňák), 13. Skuhravý (Eminger, Graňák), 17. Stříteský (Rachůnek, Gríger), 20. Stříteský (Flek), 22. Koblasa, 37. Raška (Koblasa, Eminger) – 28. O´Donnell (Strnad, Hajný).
Rozhodčí: Lacina, Micka – Gerát, Hynek
vyloučení7:8
využití4:1
oslabení0:0
diváci2810
Karlovy Vary: Novotný – Šenkeřík, Stříteský, Graňák "A", Kubka, Šafář, Eminger, Rulík – Rachůnek "A", Gríger, Flek – Koblasa, Raška, Beránek – Mikúš, Knotek, Kohout – Hlava, Skuhravý "C", Vondráček – Gorčík
Kladno: Brízgala (14.-16., 21. Cikánek) – Nash, Austin, Romančík, Kehar, Smetana, Zelingr, Ticháček – Jágr "A", Stach, O´Donnell, Redlich, Machač "A", Strnad "C", Hajný, Zikmund, Bláha, Kružík, Hašek, Bernat

Komentář k utkání

V úvodu utkání bylo zcela evidentní, že do ostré sezony ještě nějaký ten týden zbývá, ani jeden celek totiž rozhodně nepřekypoval nadbytečnou snahou, což ústilo v časté drobné nedokonalosti v klíčové fázi akcí. Nicméně dle papírových předpokladů možná trochu překvapivě měli navrch Kladenští, extrémně laxní domácí obrana totiž nekladla žádný odpor hostujícím kombinacím a to se mohlo energetikům vymstít v páté minutě, když bylo za hákování Ladislava Zikmunda v úniku nařízeno trestné střílení. V tu chvíli ale předvedl Filip Novotný svou chladnokrevnost, ostatně jako již poněkolikáté v utkání, a udržel skóre neměnné. Přesto se nakonec mohli jako první z gólu radovat Karlovarští, osm minut po zahájení utkání totiž zachytil rozehrávku Rytířů Tomáš Knotek a zakončil svůj rychlý brejk blafákem do bekhendu. Jelikož se v tomto utkání testovala videotechnika pro novou sezonu, muselo gól definitivně potvrdit až přezkoumání dostupných záběrů, ovšem nebyla zde šance branku neuznat. První přesná trefa rapidně změnila momentum zápasu, rázem to totiž byli hráči v černo-zelené, kteří zcela kontrolovali dění na ledové ploše. Vše vyvrcholilo o pár minut později, kdy dostaly Karlovy Vary více než minutu dlouhou dvojnásobnou přesilovku, kterou zanedlouho využil Ondřej Beránek tečováním střely Dominika Graňáka, karlovarská osmička pak mohla za svůj gól poděkovat právě oné videotechnice. Kladenští se ani nestihli vrátit do plného počtu a přišel třetí úder Energie, tentokrát vzal zakončení na sebe lodivod Václav Skuhravý a z levé strany extrémně zkušeně vymetl šibenici středočeské svatyně. Právě tento zásah také na 70 sekund ukončil působení Adama Brízgaly v utkání, mezi hostujícími tyčemi jej nahradil Lukáš Cikánek. Jenže ani ten nedokázal zastavit rozjetý lázeňský rychlovlak, tři minuty před první sirénou předvedli Karlovarští ukázkovou kombinaci, která skončila u naprosto nechráněného Matěje Stříteského a ten už neměl sebemenší problémy s uklizením kotouče ke vzdálenější části brankové konstrukce. A domácí stihli do přestávky ještě „bůra“, navrátilce Brízgalu v poslední minutě totiž podruhé v utkání prostřelil Matěj Stříteský, ten tentokrát využil nabídnuté dorážky z pravé strany.

Do druhého dějství ale mohli mnohem lépe vstoupit Kladenští, jen pár sekund po buly chyboval při rozehrávce za svou brankou Filip Novotný a puk se dostal k Jaromíru Jágrovi, který ovšem nedokázal zpracovat skákaný kotouč a ani nadvakrát netrefil prázdnou branku. Energetici se však o minutu později pomstili, Petr Koblasa totiž vyrazil po pravé straně dopředu a jelikož nebyl nikým pořádně atakován, mohl v klidu zakončit pod levou ruku Cikánka. Rytíři pořádně srovnali krok se svým soupeřem až při své první početní výhodě v utkání, ke gólu však měli i přesto daleko, a ještě mohli být rádi, že Jakub Flek svůj tryskový únik neprocpal skrz betony hostujícího brankáře. Kladenští se ale přeci jenom vytoužené branky dočkali, druhou přesilovku už zvládli podstatně lépe, když dostali kotouč k Brendanovi O’Donnellovi a ten z první napálil puk učebnicově do sítě. Energetici se obecně v celé prostřední dvacetiminutovce trápili s disciplinovaností, v důsledku čehož si Filip Novotný konečně pořádně zachytal a nutno říci, že hosté bojovali o svou rytířskou čest i přes takřka nulové šance na zdramatizování duelu, druhý úspěch už ale přijít neměl. Navíc jakmile se hráči z lázeňské metropole udrželi v plném počtu, začali svého soka znovu přehrávat rozdílem několika tříd a již podruhé si dokázali vybojovat velice dlouhou početní převahu 5 na 3. A ani nyní netrvalo dlouho ji využít, u zadní tyčky zůstal zcela nestrážený stát Adam Raška, jenž samozřejmě dostal křižný pas přímo na hůl a z bezprostřední blízkosti se mýlit nemohl. Minutu před koncem se sice mohli Rytíři symbolicky o gól dotáhnout, když se bez bodyguarda zjevil sám před Novotným Jakub Hajný, jenže karlovarský maskovaný muž jej parádně vychytal a svým následným úsměvem pak i ukončil dění ve druhé periodě.

Ani šestigólový náskok nebyl pro energetiky důvodem k nějakému výraznému polevení v tempu, navíc těžili ze stále slábnoucí vůle Rytířů, kterým navíc i rapidně docházely síly vyplýtvané při úvodním náporu v první třetině. Takřka veškeré zajímavé se koncentrovalo v útočném pásmu Karlových Varů, puk dokonce neopouštěl blízkost Cikánkovy klece i minuty. Jenže právě v těchto momentech se parádně blýskl dlouholetý strážce kladenské svatyně, který konečně našel svou optimální provozní teplotu a ukrýval do své výstroje jeden domácí projektil za druhým, byť mu jeho defenzíva příliš opory neposkytovala. Navíc měl hostující gólman i sem tam to potřebné štěstí, jako když se do přečíslení dva na jednoho dostali Jakub Flek a Dávid Gríger, jenže které druhý jmenovaný zakončil o milimetry vedle odkryté levé části sítě. Takřka neutuchající nápor černo-zelených dočasně uvadl až po polovině dějství vinou vyloučení, vyjma těchto dvou minut se však Filip Novotný v karlovarské brance musel pořádně nudit. S přiblížením závěrečné pětiminutovky už opadlo i plné nasazení Energie, domácí začali hrát spíše takticky tak, aby neumožnili soupeři přílišné množství nebezpečných šancí. Tento plán jim ale tři minuty před závěrečnou sirénou hrubě nevyšel, po svém sprintu totiž Jaromír Jágr skončil těsně před brankovištěm na zemi a hlavní sudí nařídil trestné střílení. Jeho exekuce se zhostil jediný střelec Kladna v utkání Brendan O’Donnell, toho ale Novotný rychlým sklapnutím betonů vychytal. Kromě závěrečné pošťuchovačky v poslední minutě už ale ve zbývajících několika málo okamžicích k ničemu záživnému nedošlo a Energie mohla slavit vysokou výhru 7:1.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): Máme za sebou další utkání s kvalitním a těžkým soupeřem a jsme rádi, že se nám povedlo hlavně po ofenzivní stránce. Myslím si, že velkou zásluhu na konečném výsledku má Filip Novotný, který nás držel celý zápas, čímž nám dal šanci dávat góly a vyhrát. Jsme rádi, že se nám podařilo dát sedm hezkých gólů a ukázat našim fanouškům, kteří přišli ve velkém počtu, po ofenzivní stránce kvalitní výkon.

Jindřich Lidický (Rytíři Kladno): Zápas rozhodla první třetina, kdy jsme udělali jednu hrubou chybu, pak přišly tři oslabení... My jsme dostali čtyři góly a bylo po zápase. Neproměňovali jsme šance, dělali jsme zbytečné chyby, nechali se vylučovat... Zápas měl jasný průběh a výsledek tomu odpovídá.

Fotogalerie

Související články

A team HC Energie | čt 22.8.2019

Knotek: Jsem rád, že jsem se konečně trefil

A team HC Energie | čt 22.8.2019

Ztráta. Gorčík bude v úvodu sezony chybět