HC Energie Karlovy Vary

Energetici porazili favorita a z Pardubic vezou tři body

Tak tohle zřejmě nikdo nečekal. Hráči Energie si vyšlápli na nadupaný tým Dynama a obrali jej na domácím ledě o body. Energetikům očividně venkovní prostředí svědčí. Dynamo je třetím favorizovaným týmem, který energetici na jeho půdě porazili a ukázali tak, že se s nimi rozhodně musí počítat. Stejně jako v předchozích případech, proti silnějším soupeřům, předvedli karlovarští obětavou a soudržnou hru, kdy většinu času bojovali o každou píď ledu. Po úvodních chybách, které soupeř potrestal, se tým semkl a snažil se nedat pardubickým zbraň, která by je dostala na koně. Tento přístup jim vynesl zasloužené vítězství a tolik potřebné tři body.
Tipsport extraliga, 9. kolo, ne 9.10.2022
Pardubice
Karlovy Vary
2:4
1:0, 1:1, 0:3
Branky a nahrávky: 20. Radil (A. Musil, Čerešňák), 24. Cienciala (T. Dvořák, Říčka) – 32. Černoch (Vondráček), 49. O. Beránek (Koblasa, Černoch), 52. Koblasa, 58. Vondráček (Hladonik) .
Rozhodčí: Pilný, Šindel – Brejcha, Hynek
vyloučení3:2
využití0:1
oslabení0:0
střely na branku41:30
zblokované střely19:22
hity5:7
vhazování26:34
diváci7984
Pardubice: Will (Frodl) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek – R. Kousal (A), Zohorna (A), Radil – Říčka, Paulovič, Cienciala – Koffer, Poulíček (C), A. Musil – Urban, Rákos, Matýs
Karlovy Vary: Lukeš (Habal) – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa, Havlín, Pulpán (A), Rohan – Rachůnek (A), Černoch, Kohout – Koblasa, Gríger, O. Beránek – Redlich, Hladonik, Vondráček (C) – Jiskra, J. Baláž, Kružík

Komentář k utkání

Hráči Dynama potvrdili hned v úvodu roli favorita a po vyhraném buly se nastěhovali před Štěpána Lukeše. Ten už v první minutě zasahoval proti střele Lukáše Radila. Následně si na něm vylámali zuby Filip Koffer a Robert Říčka, hlavně poslední jmenovaný měl obrovskou šanci na skórování, ale Lukeš svůj tým podržel. Vzápětí si na něj nepřišel ani elitní útok v čele s Tomášem Zohornou. Ten díky svému vyloučení nabídl energetikům první početní výhodu, ti se však této šance nechopili.

Přesilovka jim však vynesla možnost usadit se před Romanem Willem a tam setrvali i po jejím skončení. Karlovarským se však nepovedlo vymyslet recept na překonání Willa. Jejich snahu následně překazili pardubičtí, kteří si zabrali kotouč a vyrazili na Lukeše. Michal Plutnar těsně před zakončením obral Davida Ciencalu o kotouč. Karlovarští se většinu času bránili a to se projevilo i na počtu vystřelených střel, kterých měli v první části utkání hráči Dynama dvakrát více než energetici. Závěr třetiny ukázal, že proti Dynamu si soupeř nemůže dovolit ani malé uklouznutí, neboť každá i sebemenší chyba může být potrestána, jako se to stalo deset vteřin před odchodem do kabin, kdy tím trestajícím byl Lukáš Radil.

Energetici po přestávce zaujali postavení v útočném pásmu, ale díky nepřesné přihrávce se tam dlouho neohřáli a naopak museli přeskupit formace k Lukešově brance. Tomáši Rachůnkovi se po zisku kotouče podařilo dojet k Willovi, minul však vhodnou palebnou pozici i tak to skoro z nulového úhlu zkusil. Vzápětí zafungovalo pravidlo "nedáš, dostaneš". David Ciencala se pohyboval před Lukešovou brankou a dostal se k teči střely Tomáše Dvořáka, tu nejspíš nechtěně tečoval těsně před brankou ještě jeden z energetiků. Lukeš se snažil skákající kotouč lapit, ale i po natažení na něj byl krátký.

Energetici se nenechali inkasovanou brankou rozhodit a opět to zkoušeli na Romana Willa, ten však zůstal nepřekonán. Následně museli energetici hasit požár před vlastní klecí, kdy skoro jasnému dalšímu gólu Dynama zabránil Tomáš Bartejs, který odzbrojil Lukáše Radila, který byl v tomto utkání řádně při chuti. Hodně byl kolem Lukešovy branky vidět i Jiří Černoch a i on hatil šance pardubických. V této části zápasu se na trestnou lavici podíval i Ondřej Dlapa, ale energetici následný nápor domácích hráčů ustáli. Po skončení oslabení to Tomáš Rachůnek nahozením znovu zkoušel na Willa. Ten se po chvíli zorientoval a kotouč nenechal projít do své klece.

Následně došlo ke kuriózní situaci, kdy rozhodčí udělili tresty Tomáši Rachůnkovi a Peterovi Čerešňákovi za zašlapování puku. To bylo proti srsti někomu na pardubické střídačce a ta si tak vysloužila vyloučení za nesportovní chování. Než stihli rozhodčí dát dohromady, jakým způsobem budou tresty vyřešeny, bylo zjištěno, že je prasklé plexisklo v oblouku u střídaček. Hra byla přerušena a plexisklo demontováno a provizorně opraveno. Po vyřešení problému s plexisklem, vyřešili i rozhodčí předchozí vyloučení, a to tak že na trestnou lavici putoval pouze jeden z domácích a Tomáš Rachůnek zůstal na ledě.

Hrála se tak klasická přesilovka pět na čtyři. Tu vzápětí poté co dostal namazáno od Tomáše Vondráčka proměnil Jiří Černoch a snížil rozdíl ve skóre na jednu branku. O šanci na vyrovnání přišel Tomáš Vondráček poté, co mu kotouč z hole v rozhodující chvíli sjel. Až do poslední chvíle pak musel být ve střehu Štěpán Lukeš, ale svou klec uhájil i před poslední střelou Matěje Pauloviče, která na něj letěla přesně s prvním tónem závěrečné sirény.

Začátek poslední třetiny zkopíroval úvod té první a Lukeš se měl opět co ohánět. Hlavně Matěj Paulovič pokračoval v tom, co v závěru předchozí části začal. Energetici se dostali před Romana Willa, ale neměli štěstí se zakončením. Zblokování jedné z jedovatých střel odnese pořádnou modřinou Filip Koffer, který se po tomto zásahu odbelhal na střídačku. Velkou šanci na srovnání měl Josef Baláž, jeho střelu Will vyrazil a s následnou dorážkou proti němu neuspěl ani Daniel Kružík.

Energetici opět vytáhli svou nejlepší zbraň a to odhodlanost, a rvali se o srovnání před Willovou brankou a naopak před tou vlastní padali do střel pardubických. Roman Will vychytal i samostatný únik karlovarského kapitána, který uháněl na jeho branku takovou rychlostí, že pardubické nechal daleko za sebou. Na druhé straně zahrozil Tomáš Zohorna, jehož střela šla na masku Lukeše, který následně signalizoval lapačkou žádost o přerušení hry. Úsilí energetiků bylo ještě před polovinou třetiny odměněno kýženým vyrovnáním. O to se postaral Ondřej Beránek, který se trefil do odkryté části branky, když se ujal kotouče poté, co se k němu dostal po odražené střele Jiřího Černocha. Vzápětí se snažili udeřit pardubičtí, ale Lukeš si dával pozor.

Zhruba osm minut před koncem byl po tlaku energetiků zatlačen kotouč a s ním i Roman Will do branky. Situaci následně zkoumali rozhodčí na videu, aby posoudili, jestli kotouč prošel do branky a pokud ano, tak zda k tomu došlo v souladu s pravidly. Po prozkoumání byl vstřelený gól uznán. Autorem této branky byl Petr Koblasa. Verdikt rozhodčích vyvolal bouři v hledišti Enteria arény. Energetici se opět vrhli do útoku, ale pardubičtí se vymanili a znovu prověřovali pozornost Štěpána Lukeše. Tomu opět blokováním střel pomáhali jeho spoluhráči.

Úměrně s tím, jak se blížil konec zápasu stoupala na ledě nervozita a docházelo k nepřesnostem, paradoxně chvilkami i na straně energetiků. Množila se rovněž i zakázaná uvolnění a na hráčích na ledě byla znát únava. Zhruba dvě minuty před koncem požádal kouč Pardubic o oddechový čas a po jeho vypršení zůstal Roman Will na střídačce.

Power-play pardubickým nevyšla. Tomáš Zohorna sice vyhrál vhazování, ale pardubičtí byli o kotouč obráni Janem Hladonikem a následně s ním ujel Tomáš Vondráček a poslal ho do prázdné klece pardubických. Na led se tak musel vrátil Will. Po přerušení hry byl Roman Will znovu poslán na střídačku a Dynamo to opět zkoušelo v šesti. Energetici domácím však nedovolili usadit se na delší dobu před Lukešem. Závěrečný tlak v power-play energetici ustáli a porazili favorizované Dynamo 4:2 a jejich bojovnost a nasazení jim vynesli zisk tří bodů, což je dosadilo na jedenáctou pozici v extralize.

Ohlasy trenérů

Richard Král (HC Dynamo Pardubice): „První třetina z naší strany byla ještě slušná, vypracovali jsme si nějaké šance, mohli jsme tam i odskočit na vyšší rozdíl. Druhá třetina už byla vyrovnanější a od té pauzy, kdy se rozbilo plexisklo, jsme úplně vypadli z role. Pak už jsme se nenastartovali – absolutně jsme nestíhali bruslařsky, hodně jsme ztráceli kotouče a ve třetí třetině byly Karlovy Vary lepší a zaslouženě vyhrály.“

David Bruk (HC Energie Karlovy Vary): „Zápas se mi hodnotí dobře, protože jsme získali tři body. V tabulce jsme byli úplně dole, takže je pro nás každý bod vzácný, navíc zvenku.“

Fotogalerie

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 9.10.2022

Lukeš: Důležité bylo, že jsme to nezabalili