HC Energie Karlovy Vary

Energie vrátila Litvínovu porážku, v pátek ji čeká extraligová generálka

Omlazená sestava Energie přetlačila v derby extraligovou Vervu. Po boku zkušenějších prvoligových hráčů a nováčků v a-týmu se litvínovskému týmu postavili i karlovarští junioři. Ti s ostřílenými hráči drželi krok a žlutočerným dost zatápěli. Do střelecké formy se dostává nováček v týmu, Daniel Kružík, jehož podpis byl pod oběma brankami, za což byl v pozápasové děkovačce fanoušky vyvolán a odměněn potleskem.
Příprava na sezonu, přát., út 6.9.2022
Karlovy Vary
Litvínov
2:1
0:0, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky:24. Kružík (Baláž), 57. Kružík (Kofroň) – 32. Zdráhal (Stránský, Jaks) .
Rozhodčí: Kostourek, Zubzanda – Belko, Kokrment
vyloučení4:3
využití1:1
oslabení0:0
diváci1058
Karlovy Vary: Habal (Dybal) – Weinhold (A), Mikyska, Poizl, Kočí, Tůma, Rulík, Dorot – Kofroň, Baláž, Kružík – Kusak, Sapoušek, Šmajda – Osmík (A), Zadražil (C), Zabloudil – Adámek, Botoš, Handl – Šlechta
Litvínov: Zajíček (Godla) – Zile, Jaks, Šalda, Freibergs, Demel (A), Kolář, Zeman – Abdul, Stránský, Zdráhal (A) – Straka (C), Sukel, Hlava – Chalupa, Gut, Fronk – Zygmunt, Helt, Havelka

Komentář k utkání

Hned v úvodu podkrušnohorského derby se domácí usadili v útočném pásmu a Šimon Zajíček se měl co ohánět. Pod první nebezpečné střely se podepsali karlovarští mladíci Matyáš Adámek a Samuel Šmajda. Po první komerční přestávce se situace otočila a zasahovat musel Vladislav Habal a i jemu bylo chvílemi pěkně horko. Tlak litvínovských vydržel přes polovinu třetiny a Jiří Fronk a Daniel Kolář se postarali o šrámy na betonech domácího gólmana. Po střele jednoho z litvínovských se kotouč odrazil od Habalovy výstroje. Ten chvíli nevěděl, jestli neskončil v brance a očividně se mu ulevilo, když kotouč uviděl před sebou. Druhá polovina třetiny přinesla několik zajímavých šancí na obou stranách, ale skóre žádná z nich nezměnila.

Druhá třetina začala početní výhodou hostů. Domácí však oslabení ustáli. Vzápětí se Radim Šalda snažil využít přesunu domácího gólmana, odkrytou část klece však minul. Kotouče se poté zmocnil Josef Baláž a poslal ho na branku hostů. Zajíček jeho střelu sice vyrazil, ale následné dorážce Daniela Kružíka už zabránit nedokázal. Energetici se poté usadili v pásmu a snažili se přidat další branku. Na druhé straně pak několikrát zahrozil Radim Šalda. Změnu stavu přinesla až početní výhoda, kterou hosté získali po trestu pro Jana Botoše. Domácí sice více jak polovinu oslabení odolávali, ale nakonec je překonal Patrik Zdráhal, kterému nabil Šimon Stránský. Ve zbytku třetiny se i přes snahu obou týmů nepodařilo stav utkání změnit a do šaten se odcházelo za vyrovnaného stavu.

Na průběhu utkání nebylo vůbec znát, že v sestavě domácích jsou v tomto zápase převážně junioři a hráči, kteří mají vyřízeny střídavé starty z prvoligového Sokolova. Duel byl poměrně vyrovnaný a diváci se měli opravdu na co koukat. Šance, poslat Energii do vedení, se hned po úvodním buly třetí třetiny chopil Josef Baláž. Jeho únik však ztroskotal na pohotovosti Šimona Zajíčka. Stejně úspěšný byl na druhé straně, proti jednomu z litvínovských i domácí gólman. Gól na hokejce měl Samuel Šmajda, který byl však před brankou faulován a to vyneslo domácím trestné střílení. Exekuce se ujal David Kofroň, i před ním však Šimon Zajíček svou svatyni uhájil. Vladislav Habal zmařil šanci Jindřicha Abdula. Energetici si po nedovoleném bránění Adama Rulíka zase vyzkoušeli oslabení, během něhož zahrozil Nicolas Hlava. Ve druhé polovině třetiny se hra přesouvala mezi pásmy, ale žádnou větší šanci nenabídla. To se změnilo po vyloučení Nicolase Hlavy. Domácí se usadili v pásmu a jejich kombinace přinesla brzy ovoce v podobě branky, která kopírovala první branku Energie, akorát tentokrát Šimon Zajíček na hůl Daniela Kružíka vyrazil střelu Davida Kofroně. Energie se tak ujala vedení. V posledních dvou minutách třetiny byl Šimon Zajíček poslán na střídačku a litvínovští bojovali v šesti. Závěrečný tlak domácí ustáli a mohli si tak užít první děkovačku na novém ledě.

Ohlasy trenérů

Jakub Grof (HC Energie Karlovy Vary): Každý zápas má svůj důvod a v tomto zápase tím důvodem bylo, že máme za sebou těžký turnaj v Norimberku. Proto jsme dali příležitost hráčům, které máme v první lize a zase klukům z juniorky plus jedna lajna z a-týmu. Budu se opakovat, ale kluci to zvládli výborně. Vítězství s těžkým soupeřem je skvělé, ale pro nás jsou zásadní výkony hráčů, které byly na úrovni a byly zajímavé.

Karel Mlejnek (HC Verva Litvínov): Já myslím, že o osudu dnešního utkání rozhodl přístup našeho mužstva od první vteřiny. Na druhé straně bylo enormní nasazení mladého mužstva soupeře.

Fotogalerie

Související články