HC Energie Karlovy Vary

Karlovarští ve vyrovnaném utkání podlehli LItvínovu

Podkrušnohosrké derby nabídlo podle očekávání vyrovnanou bitvu. V zakončení se však energetikům dařilo méně, což nakonec rozhodlo. Skvělými zákroky se blýskli brankáři na obou stranách, přesto však padlo hned osm branek. Hektický závěr přinesl góly hned tři, z toho dva padly do prázdné karlovarské branky a i kvůli tomu zůstaly všechny tři body v Litvínově.
Tipsport extraliga, 19. kolo, ne 6.11.2022
Litvínov
Karlovy Vary
5:3
1:1, 1:0, 3:2
Branky a nahrávky: 18. Jaks (Š. Stránský, Hlava), 29. Kudrna (Zdráhal, Zile), 52. Zeman (Zdráhal, Š. Stránský), 58. Kudrna (Estephan, Sukeľ), 60. Straka (Estephan) – 20. Koblasa, 53. Plutnar (Hladonik, Rachůnek), 60. O. Beránek (Havlín, Rachůnek)
Rozhodčí: Hribik, Veselý – Komárek, Svoboda
vyloučení5:5
využití1:1
oslabení0:0
střely na branku39:45
zblokované střely8:16
hity8:3
vhazování46:22
diváci4023
Litvínov: Godla – Zeman, Zile, Jaks, Strejček, Wesley, Demel (A), Freibergs – Abdul, Sukeľ (C), Kudrna – Zdráhal (A), Estephan, Š. Stránský – Hlava, Gut, Straka – Havelka, Helt, Zygmunt.
Karlovy Vary: Lukeš – Bartejs, Plutnar, Bernad, Dlapa (A), Havlín, Mikyska, Rulík – Rachůnek (C), Gríger, Kružík – Koblasa, Hladonik, O. Beránek (A) – Redlich, Jiskra, Kohout – Vachovec, Zadražil, Osmík.

Komentář k utkání

Utkání lépe zahájili domácí, kteří byli aktivnější. Postupem času se ale hra srovnala a brankové příležitosti byly na obou stranách. Dlouho se hrálo za bezbrankového stavu, oba brankáři pevně drželi. Nakonec se skóre měnilo až v 18. minutě, kdy Janis Jaks v početní výhodě napřáhl na modré a Štěpán Lukeš přes zakrytý výhled viděl kotouč až v jeho síti. Zdálo se, že si vedení Verva udrží do první přestávky. To by ovšem nesměl deset vteřin před sirénou Janis Jaks zaváhat a namazat přesně na hůl Petru Koblasovi, jenž se přesně trefil k tyči.

Vstup do druhé části rovněž patřil Litvínovským. Ti si ovšem iniciativu nenechali tak lehce vzít a Štěpán Lukeš musel vytáhnout několik skvělých zákroků. Podruhé povolil až ve 29. minutě, kdy se za signalizované výhody v mezikruží opřel do puku Andrej Kudrna, jehož zakončení za pomocí odrazů proskákalo mezi Lukešovy betony až do sítě. Energetici hráli jako opaření, naopak domácí ještě více zatopili pod kotlem. A několikrát energetiky zachránila branková konstrukce, břevno trefili postupně v krátkém sledu Nicolas Hlava a Matúš Sukeľ. Ve vlastním oslabení však po chvíli utekl zcela sám na druhou stranu kluziště Ondřej Beránek, ten ale při bekhendovém zakončení zakopl o hůl Denise Godly a puk odklouzal mimo. Ve zbytku třetiny už se více nestalo a hosté šli do kabin s jednogólovou ztrátou.

Tentokrát na led naskočili lépe připraveni energetici, vše jim ale nevydrželo příliš dlouho. Po pěti minutách hry už se hra přestěhovala ke Štěpánu Lukešovi a Verva kontrolovala hru. Na přelomu poloviny třetiny se ve velké šanci octl Martin Kohout, ten si z blízka ale s Denisem Godlou nedokázal poradit. Na druhou stranu však po chvíli zcela sám ujel Patrik Zdráhal, toho sice dokázal Lukeš ještě vychytat, domácí forvard ještě dokázal přihrát Denisu Zemanovi, na jehož následnou střelu z kruhů už byl brankář Energie krátký. Nemuselo to hosty dlouho mrzet, jelikož v následné přesilovce vypálil přesně z pravého kruhu Michal Plutnar, ten si tak připsal první letošní extraligovou trefu. Karlovarští to zkusili v šesti, to se ale nevyplatilo. V čase 18:00 trefil odkrytou síť Andrej Kudrna. Západočeši neskládali zbraně a tlačili, což nakonec devatenáct vteřin před koncem vyneslo trefu Ondřeje Beránka. I tentokrát ale domácí rozvlnili prázdnou síť, nyní zásluhou Petra Straky.

Ohlasy trenérů

Karel Mlejnek (HC VERVA Litvínov): „Děkujeme za gratulaci. Podle mě to bylo naprosto vyrovnané utkání. Neřekl bych, že bychom tahali za delší nebo za kratší konec. Byl to vyrovnaný zápas a odpovídal tomu i poměr šancí. Soupeř byl nebezpečný, měl dobré osobní souboje hokejka na hokejku, s tím jsme se trochu trápili. Nezdála se nám naše první třetina, měli jsme pocit, že jsme všude o půl metru dál. Dolehla na nás tíha utkání, které jsme odehráli na Kladně. Jsme rádi za tři body. Reprezentační pauzu nebudeme trávit na dně.“

David Bruk (HC Energie Karlovy Vary): „Nejdříve bych pogratuloval domácím k vítězství. V první třetině byli domácí jasně lepší, my jsme byli pod velkým tlakem a měli jsme problémy dostat se z pásma. Litvínov měl výborný forčeking. Vytvořil si hodně šancí a byli jsme rádi, že jsme přežili na 1:1, protože domácí udělali chybu a nahráli nám na gól. Ve druhé a třetí třetině, které jsme prohráli, vidím zlepšení. Pozměnili jsme založení útoku a už jsme nebyli pod takovým tlakem. Našli jsme cestu, kterou jsme se dostávali z pásma, ale v útočné třetině jsme si nedokázali vytvořit nebezpečné šance. Soupeř nás nepouštěl do slotu, do předbrankového prostoru a mezi kruhy, odkud jsme měli minimum střel. To si myslím, že zlomilo utkání, protože Litvínov se tam dokázal přihrávkou dostat a měl nebezpečnější šance.“

Související články

Ohlasy k zápasu | ne 6.11.2022

Plutnar: Rozhodl třetí gól soupeře