HC Energie Karlovy Vary

Junioři v utkání s Mladou Boleslaví berou bod. Rozhodnout musely samostatné nájezdy

Karlovarským juniorům dnes chybělo gólové štěstíčko. V první třetině, kterou měli v podstatně větší části v režii, si vystřelili první branku. Do druhé části tak šli s vedením, o které ale ve druhé třetině přišli. Bruslaři se totiž na ledě herně i výsledkově srovnali. Do poslední minuty tak byl k vidění vyrovnaná zápas a šance na obou stranách. Ani nastavený čas ale o vítězi nerozhodl a tak se přešlo do samostatných nájezdů, ve kterých byl nakonec lepší soupeř.
DHL Extraliga juniorů, 25. kolo, so 24.2.2024, Karlovy Vary, KV Arena
HC Energie Karlovy Vary
BK Mladá Boleslav
1:2sn
1:0, 0:1, 0:0 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 16:10 Záhejský (Holejšovský, Beran; 5/5) – 24:55 Zvagulis (5/5), rozh. náj. Hurt. Rozhodčí: Hlinka, Glanc – Pěkný, Bertlík. Diváci: 111. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Střely na branku: 46:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1.
Rozhodčí: Hlinka, Glanc – Pěkný, Bertlík
vyloučení1:4
využití0:0
oslabení0:0
střely na branku0:0
zblokované střely0:0
hity0:0
vhazování0:0
diváci111
HC Energie Karlovy Vary: Oršulák – Zolnaj, Bulka, Postl, Dorot, Beran, Holejšovský – Záhejský, Galnor, Pastor, Šlechta, Čihař, V. Váňa, Šmajda, Zeman, Steklý, Varvařovský, Novotný, M. Váňa, Adámek.
BK Mladá Boleslav: Hora – Vlasák, Hrouda, Kubíček, Křivánek, Průšek, Němec, Sypecký, Moravec – Kučera, Hurt, Vojáček, Malínek, Teplý, Šindelář, Šachl, Zvagulis, Hruška.

Komentář k utkání

Hned od začátku si energetici hlídali kotouč a kroužili kolem hostující branky. O první střelu se postaral hned po třiceti vteřinách Matyáš Váňa, ale puk byl vyražen zpět do hry. Domácí gólman si však po chvilce připsal první zákrok, kdy z pravého kruhu vypálil Adam Vlasák. To byla ale na delší dobu jediná šance Mladé Boleslavi. V páté minutě měl větší příležitost skórovat Tobiáš Pastor, který měl před sebou čistý prostor. S jeho střelou si ale David Hora poradil. Energetikům se i naskytla příležitost využít přesilovou hru, když na trestnou lavici usedl Jan Kučera za hákování. Karlovarští vyvíjeli na soupeře nátlak, který vyústil i ve velkou šanci otevřít utkání. Matyáš Váňa pálil z levého kruhu. Střela se ale odrazila od brankáře před něj, kde se pokusil dorazit puk za brankovou čáru Vít Záhejský. Hostující gólman ale stihl včas přemístit betony. Karlovarští si dobře hlídali puk a stále se více drželi v útočném pásmu. Bruslaři se snažili kotouč alespoň vyhazovat do bezpečí. Další větší příležitost se naskytla domácím v polovině hry, ale David Hora dokázal zneškodnit střely Tobiáše Pastora, či Matyáše Adámka. Nakonec karlovarský nátlak přinesl úvodní branku. O tu se postaral Vít Záhejský, když se svými spoluhráči ujeli na branku. Z levého kruhu poté vystřelil a kotouč si našel skulinku mezi betony. Před koncem úvodní třetiny se k pokusu dostal na druhé straně i Matěj Vojáček. Jeho střela z pravého kruhu ale skončila s přehledem v lapačce.

V prvních minutách druhé dvacetiminutovky pokračovali energetici tam, kde skončili. Ve 24. minutě se ale kotouče ujala Mladá Boleslav, která jej už těžko pouštěla ze svých hokejek. Bruslaři zahájili útočnou kombinaci, která nakonec ve 25. minutě přinesla srovnání skóre. Samostatnou akci předvedl Kristers Zvagulis, který ujel na levý kruh, zmátl otočkou karlovarského obránce, popojel si blíže k bráně a vystřelil. Kotouč sice škrtl o připravenou lapačku, ale směrem k tyčce, od které se odrazil za brankovou čáru. Po tomto gólu se energetici kousli a zamířili před hostující branku, kde měl větší šanci Samuel Šmajda. Dělovka od modré ale jen skončila v betonech. Hra se poté aktivně střídala ze strany na stranu, kde byly k vidění šance na obou stranách. O jednu z nich se nejprve pokusil Vojtěch Steklý, který vypálil z kruhu, ale střela skončila v lapačce. Na druhé straně se o druhý gól pokusil opět Kristers Zvagulis. Tato střela se ale odrazila od betonu před Oršuláka, který chvíli nevěděl, kde se puk nachází. Jeden z hostů mohl volný kotouč doklepnout za brankovou čáru, ale dříve si jej všiml Vojtěch Steklý, který situaci zachránil a touš poslal do bezpečí. Více aktivní poté byla Mladá Boleslav, u které byly k vidění i dvě únikové akce. Nejprve ujížděl sám na bránu Josef Teplý, ale jeho střelu dokázal Michal Oršulák zneškodnit. Ve vlastním oslabení se poté podařilo ujet Janu Hurtovi. Ten měl ale v zádech Jakuba Galnora, který ho stačil před nápřahem zastavit. Čistý prostor k zakončení se naskytl Ondřeji Dorotovi, ale jeho střela z levého kruhu minula branku. Čtrnáct vteřin před koncem druhé části bylo za sekání Šimonem Němcem nařízeno trestné střílení. Vít Záhejský ale tuto šanci neproměnil.

Poslední třetina se nesla v duchu předchozí třetiny. Hned v úvodu se o zvýšení pokusil Vojtěch Malínek, ale betony domácího gólmana dokázaly včas kotouč zastavit. Další větší šance patřila energetikům. Kryštof Bulka vypálil z pravého kruhu. Odražený kotouč ale zůstal ještě chvíli před Horou a Karlovarští se snažili puk ještě dostrkat za brankovou čáru, ale neúspěšně. Hra se poté opět přesouvala od branky k brance. V polovině hry Karlovarští více zabojovali a snažili se držet v útočném pásmu, kde se o zakončení pokusili Matyáš Váňa či Vít Záhejský. Ale střely nepadaly tam, kam chtěli. V 53. minutě mohla Energie znovu využít přesilovou hru. Nejblíže byl ke gólu Samuel Šmajda, jehož střelu David Hora vyrazil opět směrem k němu. Hostující gólman ale po zákroku ztratil balanc a Šmajdovi se naskytl prázdný prostor v horní části branky. Jeho střela ale proletěla nad brankou. Poté si kotouč více hlídali hosté, kteří sice byli na puku, ale k zakončení se moc dostat nemohli. Štěstí zkusili až ke konci Jiří Sypecký či Jakub Hruška.

Skóre ale zůstalo po základní hrací době vyrovnané a utkání tak přešlo do prodloužení. V něm si puk více přivlastnili Karlovarští, kteří se i dostali do šancí. Mladoboleslavský gólman byl ale ve střehu a prudkou střelu Víta Záhejského schoval do lapačky. Na bránu poté ujížděl Jakub Galnor s Matyášem Váňou, ale kotouč mu při nápřahu projel a pozdější dorážka skončila mimo branku. David Hora vyrazil i kotouč od rozjetého Roberta Šlechty přímo před Vojtěcha Čihaře, který se snažil napodruhé dostat kotouč do sítě. Ale i s jeho střelou si dokázal hostující brankář poradit. K šanci se dostal i Jakub Hruška, ale střela minula branku. Poslední pokus vystřelil Matyáš Adámek, jehož střela se odrazila od Horovo hokejky za bránu.

Prodloužení o vítězi nerozhodlo a tak hra pokračovala do samostatných nájezdů. V nich se nakonec prosadil Jan Hurt.

Ohlasy trenérů

Pavel Arnošt (HC Energie Karlovy Vary): Jsme zklamaní prohrou v nájezdech, ale myslím si, že jsme podali velmi dobrý výkon. Bohužel jsme neproměnili šance. Výkon brankáře soupeře byl velmi dobrý, což si myslím, že i náš brankář byl velmi dobrý. Myslím si ale, že jsme zápas měli dotáhnout do vítězného konce. Štěstíčko se poté trochu přiklonilo v nájezdech soupeři, kdy jednou brankou rozhodl o vítězství. Kluci však se vztyčenou hlavou odmakali zápas na sto procent. Budeme věřit, že v pondělí budeme v podobném levelu a budeme proměňovat šance.

Ladislav Kolner (BK Mladá Boleslav): Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Včera jsme měli v nohách další těžký zápas, ale připravovali jsme se na to. Začátek zápasu nám úplně nevyšel, nehráli jsme tak, jak jsme si řekli. Měli jsme tam i štěstí. Myslím, že od druhé třetiny jsme se vyrovnali. S Karlovými Vary to jsou vždy těžké a vyrovnané zápasy. V prodloužení jsme měli obrovské štěstí, to se říct nebojím. A nájezdy, to je loterie, kde jsme byli šťastnější.