HC Energie Karlovy Vary

11+1 ohlédnutí za první polovinou extraligové sezony

Rekordní série výher, Energie znovu v reprezentaci nebo oslavy výročí republiky. To vše a mnohem víc charakterizuje první polovinu jednadvacáté extraligové sezony v lázeňské metropoli, která právě skončila. Pojďte se společně s námi ohlédnout za tím nejzajímavějším, co nám uplynulé tři měsíce nabídly, včetně malého bonusu na závěr.

Vítězné přivítání extraligy ve Varech

Do Karlových Varů se po roce znovu vrátila nejvyšší česká soutěž a návrat to byl ve velkém stylu. Energetici bez sebemenšího zaváhání smetli Mladou Boleslav 4:0 a kromě nuly Filipa Novotného si Západočeská skvadra připsala své první body v sezoně.

Zelenobílý vlak vykolejil

Ovšem úspěch proti bruslařům zůstal na dlouhou dobu jediným. Ke Karlovarským se totiž madam Štěstěna otočila zády a lázeňskou metropoli zahalila temná hokejová mračna v podobě sedmi porážek v řadě, v nichž zelenobílí vybojovali jen jediný bod za prohru 3:4 v prodloužení při domácím derby s Litvínovem. Extraligou nabuzené město rychle vystřízlivělo.

Narůstající marodka

Jednou z příčin této černé série byla i stále se rozrůstající marodka. Z přípravného turnaje ve slovinském Bledu si zranění ruky odnesl Ondřej Beránek a ačkoliv mladý střelec Energie stihl své zápěstí doléčit včas na první soutěžní kolo, pravoruký zadák Michal Plutnar už takové štěstí neměl. Zlomená záprstní kost jej pustila poprvé do akce až závěrem září a po třech utkáních vypadl ze sestavy na další dva týdny.

Navíc Karlovy Vary ztratily v pátém kole šikovného centra Dávida Grígera, ten byl v derby s Litvínovem tvrdě faulován Markem Baránkem a s poničeným kolenem musel dát soutěžnímu hokeji sbohem na téměř měsíc. Právě na jeho zranění reagoval západočeský klub akvizicí Romana Vlacha, což se však později ukázalo jako krok tím nejlepším směrem.

Kapitán válečníkem i bez malíčku

V nejtemnějším období ovšem přišla mentální vzpruha, se kterou přispěchal jako správný lídr kapitán Václav Skuhravý. Tomu totiž zásah pukem v utkání s Mountfieldem až na kost rozdrtil levý malíček, velký srdcař však přesto zápas dokončil.

Rekordní série výher a hokejová euforie

Ačkoliv byl vstup do sezony pro zelenobílou skvadru opravdu hrozivý, energetici se nevzdali a své odměny se dočkali v devátém kole, kdy dokázali otočit domácí utkání s Vítkovicemi. Jejich výhra 5:2 byla vysokooktanovým palivem pro západočeské tryskové motory a zažehla rekordní sérii šesti tříbodových výher v řadě. Něco takového se v novodobé historii klubu povedlo vůbec poprvé!

Gesta fair-play

Energetici hrají fér. V průběhu první poloviny sezony to postupně ukázali Stanislav Balán, Petr Šenkeřík i Filip Novotný, kteří sportovními gesty odvolali fauly soupeře. Palec nahoru.

Fenomén Šenkeřík a kanonýr ze zastupitelstva Skuhravý

Na vlně fantastických výkonů týmu se nejvíce svezla dvojice Petr Šenkeřík a Václav Skuhravý. První jmenovaný byl i přes fakt, že ještě v přípravě vůbec neměl jisté místo v sestavě, dlouho nejproduktivnější hráč Energie, navíc coby obránce.

Novou mízu pak chytil lodivod zelenobílé kocábky Václav Skuhravý, tomu to po několika sezonách stagnujících výkonů začalo pořádně padat do branek soupeřů a rázem vedl žebříček střelců Energie. A skvělého úspěchu dosáhl dlouholetý hráč Karlových Varů i v politické sféře, dostal se totiž do zastupitelstva lázeňské metropole.

#czech100

Česká republika slavila 100 let od svého založení a do oslav se zapojila i Energie. Kromě výhry 3:1 se v domácím vyprodaném derby s Plzní povedlo i takovéto parádní choreo.

Gólová lahůdka vystřelila Zlatou helmu

Televizní 21. kolo proti Kometě Brno přinesl Karlovarským kromě cenného skalpu úřadujícího dvojnásobného mistra za výhru 5:4 i výstavní kombinaci celé první pětky, kterou pátým gólem domácích zakončil Jakub Flek. Tato paráda se pak dostala do výběru šesti nejhezčích akcí měsíce v anketě Zlatá helma, kterou se 365 hlasy dokonce vyhrála a postoupila do velkého finále!

Ondřej Beránek v reprezentaci

Po dvou letech Energie znovu hájí národní barvy! Pozvánku k reprezentačnímu srazu před Channel One Cupem obdržel karlovarský útočník Ondřej Beránek a nakonec skutečně zamířil s národním týmem do Ruska. Jen tak dál!

Energie mezi fanoušky

Že hokej se nehraje jen na ledě, ale i mezi fanoušky, to ukázal karlovarský klub v sezoně několikrát. Vladimír Sičák a Ondřej Beránek se vypravili do mateřské školky v Kyselce předčítat dětem hokejové pohádky, do aukce na pomoc malému Nicolasovi zase zamířily podepsané dresy Energie (aukce je stále v plném proudu, získat originální kousek a pomoci dobré věci můžete zde). Petr Šenkeřík s Martinem Kohoutem rozdávali radost na halloweenské party v míčovce a krátce před Vánoci společně s fanoušky přispěli na dárky pro opuštěné děti.

Sičák s Beránkem četli dětem pohádky

Šenkeřík s Kohoutem rozdávali radost na Halloweenu

ve sbírce jste přispěli s hokejisty na opuštěné děti

Bonus - jak to slušelo klukům při Movemberu?

I energetici se zapojili do celosvětově známé akce Movember pro zvýšení povědomí o mužských zdravotních problémech. A jak to klukům s kníry slušelo? To už můžete posoudit sami.